Menu

Onderdeel van Pixfactory

Column: “The Mile”, fotograferen vlakbij huis

Diegenen die mijn columns volgen weten dat ik enthousiast ben over projectmatig fotograferen en dat ik daarvoor veelvuldig op het Landgoed “Het Lankheet” te vinden ben. Echter door omstandigheden op mijn werk bleef er vanaf afgelopen herfst extreem weinig tijd over om te fotograferen.
Een ordinaire stadsvijver binnen mijn mijl, een prachtige foto in de juiste omstandigheden
Een ordinaire stadsvijver binnen mijn mijl, een prachtige foto in de juiste omstandigheden. Fotograaf: Jan Dolfing

Reistijd is geen fototijd

Even heen en weer naar het Lankheet kost me toch gauw een drie kwartier aan rijtijd. Tijd waarin ik niet kan fotograferen, en daar ligt nu eenmaal mijn passie. Wat totaal geen reistijd kost is fotograferen rondom huis. Iets wat ik al langere tijd doe en waarvan ik op mijn website al enige tijd voorbeelden laat zien.

Fotograferen rondom huis, gewoon in eigen tuin
Fotograferen rondom huis, gewoon in eigen tuin. Fotograaf: Jan Dolfing

Omnigraaf

De combinatie van geen tijd en fotograferen rondom huis bracht mij op het idee om projectmatig hier meer mee te gaan doen. Maar alleen rondom huis fotograferen vond ik toch net wat te beperkt. Ik ben een echte omnigraaf en vind alles leuk om te doen, landschap, dier in landschap, vogels, macro, noem het maar op. Om deze ruime interesse wat breder te kunnen invullen wilde ik een groter gebied hebben met meerdere biotopen. En daardoor meer fotokansen.

Mijn “mile”, de 1609 meter rondom mijn woning
Mijn “mile”, de 1609 meter rondom mijn woning. Fotograaf: Jan Dolfing

“The Mile”

Zo werd het idee “The Mile” geboren. Fotograferen in een cirkel van 1 mile, dus 1609 meter rondom mijn woning. Op google maps heb ik een cirkel getrokken waarop deze mijl staat ingetekend vanaf mijn woning. Dit werd het werkgebied. Alles op loopafstand.

Een ekster eind van de herfst, foeragerend op de resterende mais
Een ekster eind van de herfst, foeragerend op de resterende mais. Fotograaf: Jan Dolfing

Verschillende biotopen

Ik heb het geluk dat ik in het buitengebied van Enschede woon met binnen mijn “mile” verschillende biotopen. Ik neem je even mee. Vanaf mijn erf kijk ik de Usseler es op. Dit is een historische plek van hooggelegen akkers omgeven door een krans van boerderijen. Midden op de es staat een vlierstruik waar Prins Maurits tijdens de 80-jarige oorlog zijn kampement zou hebben gehad. Een prachtige open ruimte met zicht op de horizon. Mooi voor landschapsfoto’s.

Eekhoorn in silhouet, tweehonderd meter vanaf huis
Eekhoorn in silhouet, tweehonderd meter vanaf huis. Fotograaf: Jan Dolfing

Bos en stroom

Aan de andere kant van mijn “mile ” ligt het Helmerbos. Een klein loofbomen bos met veel oude eiken, beuken en bijbehorende vogels. Tussen dit bos en de woonwijk loopt de Usseler stroom, van oorsprong een voedingskanaal, aangelegd om het Twentekanaal van voldoende water te voorzien. Een stroom met veel waterleven en watervogels.

Drie ganzen in de stadsvijver
Drie ganzen in de stadsvijver. Fotograaf: Jan Dolfing

Vijvers en een zwemplas

In de woonwijk liggen enkele grote vijvers met fraaie boompartijen en ook weer veel vogelleven. Aan de andere kant van mijn woning ligt een agrarisch gebied. Met grotere zoogdieren, zoals de ree, konijn en haas. Maar ook enkele actieve boerderijen, waaronder een boer die nog op ouderwetse wijze boert.

Het Rutbeek, een zwemplas biedt weer heel andere fotomogelijkheden
Het Rutbeek, een zwemplas biedt weer heel andere fotomogelijkheden. Fotograaf: Jan Dolfing

Voeg hier nog een stukje coulisselandschap aan toe, een hele grote zwemplas “het Rutbeek” waarvan de helft binnen mijn “Mile” ligt en een natuurontwikkelingsgebied met begrazing door schapen en oudhollandse landgeiten en mijn foto omgeving is compleet.

Natuurbegrazing door geiten
Natuurbegrazing door geiten. Fotograaf: Jan Dolfing

Projectdoel

Ik heb mezelf een paar jaar de tijd gegeven om het project volledig uit te werken, waarbij ik in de tussentijd op Facebook en op mijn website de voortgang laat zien in de vorm van foto’s en video’s. Het uiteindelijke project moet een avondvullende presentatie worden dat de schoonheid van de natuur in onze eigen woonomgeving laat zien.

Eén van de bomen aan de rand van de stadsvijver
Eén van de bomen aan de rand van de stadsvijver. Fotograaf: Jan Dolfing

Geweldige start

En het begin is veelbelovend. Zo ging ik eind van de herfst op stap, de wijk in. Binnen 5 minuten lopen stond ik aan de rand van een van de stadsvijvers waar een prachtige gele bomengroep op een eilandje in het water stond. Met een fraaie spiegeling in het water. Mistig weer en bewolkt, maar voor dit stukje landschap perfect. Een geweldige start van het project.

Een buitenkansje, ooievaars die op het weiland komen snacken
Een buitenkansje, ooievaars die op het weiland komen snacken. Fotograaf: Jan Dolfing

Juffrouw Ooievaar en Meneer de uil

Of de groep van 9 ooievaars die op het weiland op nog geen honderd meter van huis gingen foerageren, mij de gelegenheid biedend om vanuit de tuin van één van de buren schitterende opnames te kunnen maken.

De bosuil, al jaren een vaste bewoner vlak bij huis
De bosuil, al jaren een vaste bewoner vlak bij huis. Fotograaf: Jan Dolfing

Of de bosuil, die vlakbij huis zijn woning heeft in een scheur in een oude eik. En natuurlijk de kerkuil op ons eigen erf. Ik zie hem bijna nooit, maar de wens bestaat om hier ook nog een keer een goede foto van te maken. En afgelopen week vlogen de kraanvogels weer over ons erf, schoonheden op weg naar het hoge Noorden boven mijn eigen woning.

Een heel ander onderwerp, maisoogst tegenover mijn huis
Een heel ander onderwerp, maisoogst tegenover mijn huis. Fotograaf: Jan Dolfing

Verloren uurtje

Ik vind het heerlijk, fotograferen vlakbij huis. Ik deed dit altijd al, maar nu ik er een doel aan vastgeknoopt heb is er nog meer reden om op stap te gaan, wat zelfs in een verloren uurtje mogelijk is. En dan blijkt dat je voor mooie foto’s, want daar is het me tenslotte om te doen, niet ver weg hoeft te gaan. Laten zien dat je eigen leefgebied ook prachtige natuur heeft is dan ook een uitdaging die ik graag aan ga en waartoe ik jullie allemaal wil uitdagen.

Eekhoorn op de voerplek tegenover het keukenraam
Eekhoorn op de voerplek tegenover het keukenraam. Fotograaf: Jan Dolfing

Je eigen “Mile”

Zet ook een “The Mile” project op en laat de resultaten aan je dorpsgenoten of buurtbewoners zien. Kweek zo interesse voor onze eigen natuur en wie weet draagt het bij aan het besef dat we hier zuinig op moeten zijn. Ik ga er in ieder geval lekker mee aan de gang de komende paar jaar. Wil je het volgen? Kijk dan geregeld even op mijn Facebook, Instagram of website.

Sinds kort is ook de steenuil aanwezig in mijn mijl
Sinds kort is ook de steenuil aanwezig in mijn mijl. Fotograaf: Jan Dolfing

Afscheid

Helaas is het idee van “the mile” geboren uit het feit dat ik door omstandigheden op mijn werk en privé heel erg weinig tijd over heb om te fotograferen. Omdat je je tijd maar aan één ding tegelijk kunt spenderen heb ik na lang dubben en met pijn in mijn hart besloten om door te gaan met datgene dat ik het allerleukst vind en dat is natuurfotografie.

Dodaars, gewoon op een ondergelopen weiland in de buurt
Dodaars, gewoon op een ondergelopen weiland in de buurt. Fotograaf: Jan Dolfing

Maar dat houdt ook in dat ik voorlopig met een aantal dingen die ik ook heel leuk vind noodgedwongen ga stoppen, waaronder het schrijven van columns voor natuurfotografie.nl. Hoe graag ik dit ook doe, ik kan het op het moment niet opbrengen om elke keer een onderwerp te bedenken en uit te werken, inclusief mooie bijbehorende foto’s. Ik heb er simpelweg even niet de energie voor. Zodra de omstandigheden in mijn leven het weer toelaten pak ik dit echter graag weer op en zo is het ook afgesproken met de redactrice van de columns. Maar voorlopig moet je het zonder mij doen. Het gaat jullie goed.

Fotogroet Jan

Geef een reactie

7 reacties

  1. Idd kijken naar wat nog wel kan.ook dicht bij huis valt veel te ontdekken en fotograferen, daar ben ik noodgedwongen de laatste jaren achter gekomen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

7 reacties

  1. Idd kijken naar wat nog wel kan.ook dicht bij huis valt veel te ontdekken en fotograferen, daar ben ik noodgedwongen de laatste jaren achter gekomen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Jan Dolfing

Jan Dolfing

Als dierenarts en gepassioneerd natuurfotograaf is Jan nauw verbonden met dieren en natuur. Een passie die hij graag laat zien.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: