Menu

Onderdeel van Pixfactory

Magische momenten

Elke natuurfotograaf hoopt het mee te maken, dat magische moment. Dat moment waarop alles lijkt samen te vallen en de perfecte foto ontstaat. Ook ik heb zulke momenten gehad en andere keren van zulke momenten gedroomd. Maar kun je hier nu zelf ook invloed op uitoefenen, of is het puur geluk?
Mijn eerste voor mij magische opname, puur geluk, prachtig licht, de specht zag ik thuis pas zitten.
Mijn eerste voor mij magische opname, puur geluk, prachtig licht, de specht zag ik thuis pas zitten. Fotograaf: Jan Dolfing

Wat maakt een opname magisch

De vraag is sowieso al wat het een magisch moment maakt. Is dat de uiteindelijke foto of is dat de beleving die je keer op keer herbeleeft bij het zien van die bepaalde foto? Voor mij geldt beide, ik heb foto’s die ik magisch mooi vind qua foto, maar ook foto’s die echt niet boven de massa uitspringen maar voor mij wel een hele speciale herinnering oproepen en in die zin een grote waarde voor mij persoonlijk hebben.

Kraanvogels, het geluid en het beeld roepen persoonlijke herinneringen op.
Kraanvogels, het geluid en het beeld roepen persoonlijke herinneringen op. Fotograaf: Jan Dolfing

Magie komt niet voor niets

Eén van die momenten is voor mij mijn eerste fototrip, samen met mijn fotomaat naar Zweden voor het fotograferen van korhoenders. Midden in de nacht worden we weggebracht door de gids naar een fotohut ergens midden in een veengebied. Met grote snelheid loopt de gids in het pikkedonker door een bos met een ondergrond vol mos en keien. Echte enkelbrekers en met slechts een klein koplampje op ons hoofd is dat breken niet zo moeilijk. Na enkele struikelpartijen bereiken we de rand van het veen, waarna we nog een tweehonderd meter al balancerend over 20 cm brede vlonderplanken door het zompige veen moeten lopen om de hut te bereiken. Na een korte instructie klinkt het “nou succes he” en de gids is verdwenen.

Een magische foto door de sfeer van de baltsende korhoenders en de herhaling van het beeld naar achteren.
Een magische foto door de sfeer van de baltsende korhoenders en de herhaling van het beeld naar achteren. Fotograaf: Jan Dolfing

Kraanvogels en korhoenders, magie ten top

Ondertussen begint het iets te schemeren en dan ontstaat voor mij zo’n magisch moment. Een hele lichte grondmist met een berijpte bodem, en overal om ons heen beginnen kraanvogels te toeteren. Dat moment zal ik nooit meer vergeten, kippenvel. En vlak daarna als bij toverslag zitten er opeens een fors aantal korhoen hanen voor de hut. Magnifiek, we zien hete gevechten, baltsen, de hele mikmak op soms nog geen tien meter voor ons. Magische momenten en opnames. Iedere keer als ik een foto van een korhoen van die trip zie denk ik terug aan dit moment, maar heb ik daar nu veel over te zeggen gehad? Nee, het was deels geluk, deels kennis van de gids over de beste locatie.

Grutto te midden van bokeh ringen, dit beeld had ik al enige tijd in gedachten en toen de omstandigheden samen kwamen kon ik het zo maken. Planning.
Grutto te midden van bokeh ringen, dit beeld had ik al enige tijd in gedachten en toen de omstandigheden samen kwamen kon ik het zo maken. Planning. Fotograaf: Jan Dolfing

Plan je eigen magische moment

Toch kun je wel degelijk invloed uitoefenen op het creëren van dit soort magische momenten. Geregeld loop ik ergens in de natuur en zie dan een bepaald landschap waarvan ik denk dat het een perfect plaatje zou opleveren in het juiste licht, het juiste jaargetijde en al dan niet het juiste beestje op die plek. Daar maak ik dan een notitie van in mijn telefoon. Zeker binnen de landschapsfotografie kun je zo heel veel van tevoren plannen. Daarbij gebruik ik ook nog eens meerdere apps om de weersomstandigheden zo nauwkeurig mogelijk in te schatten. Als het om dieren gaat dan probeer ik in te schatten in welk jaargetijde en welk tijdstip van de dag ik de meeste kans maak om ze in die omgeving aan te treffen.

Nog een voorbeeld van planning, de zonnebloemen staan er jaarlijks, het wachten is op vorst en rijp, dan komen de vogels vanzelf. Door vaak in dit gebied te komen weet ik waar de zon opkomt en op welk tijdstip tegenlicht ontstaat.
Nog een voorbeeld van planning, de zonnebloemen staan er jaarlijks, het wachten is op vorst en rijp, dan komen de vogels vanzelf. Door vaak in dit gebied te komen weet ik waar de zon opkomt en op welk tijdstip tegenlicht ontstaat. Fotograaf: Jan Dolfing

De perfecte plaat

Dit soort voorbereidingen vergroten je kans op een perfecte plaat aanzienlijk. Uiteraard komt er dan nog steeds een factor geluk om de hoek kijken, samen met technische kennis van je apparatuur waar je mee fotografeert. Want de vos, ree of het edelhert kan nog zo mooi op het juiste moment ergens staan, als het de verkeerde kant op kijkt of met zijn kont naar je toe staat wordt het geen perfect plaatje. En hetzelfde geldt als er geen fluit van je scherptediepte of belichting klopt.

Project das, tot dusverre vraagt dit project heel veel volharding. Een combi van doorzetten en geluk hebben.
Project das, tot dusverre vraagt dit project heel veel volharding. Een combi van doorzetten en geluk hebben. Fotograaf: Jan Dolfing

Project Das

Zo ben ik al voor het derde jaar bezig om te proberen fraaie platen te maken van dassen in het Lankheet in het kader van het project dat ik in dit gebied doe. Meerdere (geheime) locaties zijn gescout, en de ideale foto zit allang in mijn hoofd. Het laatste avondlicht als mooi strijklicht door de bomen op de burcht van de dassen, met één of meerdere dassen in dit licht op de burcht. Tot dusverre is hier niets van gekomen, het mooie licht is geregeld aanwezig, maar dan zijn er weer geen dassen. Zijn er een keer dassen te zien dan is het al te donker voor goede fotografie.

Het is werkelijk een bezoeking om hier iets moois van te maken, en de omstandigheden zijn verre van ideaal, veel storende elementen in beeld (struiken, boomstronken, graspollen). Ook zijn de eisen hoog om niet te verstoren: ruim voor de schemer aanwezig zijn, op ruime afstand blijven en na het invallen van de duisternis vertrekken als de dassen verdwenen zijn. Ondertussen wordt je lek gestoken door honderden muggen. Maar de volhouder wint en ik ga dan ook stug door, zo kun je geluk ook afdwingen, door maar vaak genoeg te gaan.

Een rendier in zijn landschap, deze opname vraagt met name geduld.
Een rendier in zijn landschap, deze opname vraagt met name geduld. Fotograaf: Jan Dolfing

Skills en geduld

Soms is het echter veel eenvoudiger om de voor jou juiste foto te maken. Zo was ik in Zweden om opnames te maken van rendieren in hun natuurlijke omgeving. In een prachtig semi bergachtig landschap lopen hier veel rendieren. Redelijk gewend aan mensen in het gebied zijn ze aardig goed te benaderen, zeker als je op een beetje afstand blijft. De setting was al snel bepaald, een gelaagd berglandschap met veel diepte, dat gegarandeerd in het blauwe uurtje een mooi toneel zou bieden aan een ervoor staand rendier. Dan is het alleen nog maar afwachten tot het blauwe uurtje daar is en het dier op de juiste plaats staat, en door de grote hoeveelheden rendieren in dit gebied is dat een kwestie van tijd. Weinig geluk, meer skills en geduld.

Een volledig planbare opname, elke avond schijnt het laatste zonlicht zo in de waterplas. Het is een kwestie van vaak terugkomen tot de eend zich in het licht bevindt.
Een volledig planbare opname, elke avond schijnt het laatste zonlicht zo in de waterplas. Het is een kwestie van vaak terugkomen tot de eend zich in het licht bevindt. Fotograaf: Jan Dolfing

Al die magische momenten geven mij extra diepgang aan de natuurfotografie. Keer op keer herbeleef ik die mooie momenten in het veld en ervaar hier ook weer de rust uit die ik zo in de natuur vind. En jij, heb jij bijzondere magische momenten die je vastgelegd hebt en niet gauw weer zult vergeten?

Fotogroet Jan

Geef een reactie

3 reacties

  1. Altijd een genot om jou blogs te lezen Jan, mede doordat je heel beeldend verteld. Jij neemt de lezer mee naar jou herinneringen bijgestaan door foto’s.
    Ikzelf ben niet fototechnisch onderlegd en fotografeer met de telefoon en met mijn hart. De foto’s die ik maak zijn vaak in de categorie “Er is meer tussen hemel en aarde” en ja daar zitten vaak magische foto’s tussen. Vooral in het bos spelen met de inval van de zon tussen de bomen door of vallend op een open plek in het bos, of magische wolkenpartijen zijn bij mij favoriet. Maar ook mijn huisdieren zijn soms magisch🙂. Vaak ga ik zo in de fotomomenten op, dat alleen al is voor mij magisch, en vergeet de tijd, dat ik thuis pas echt zie wat er op de foto staat, dat is vaak extra genieten door de soms wel heel bijzondere resultaten!

  2. Wat een belevenis daar in Zweden, heb er erg van genoten. Dank dat wij er via jou mogen mee genieten.

  3. Jan wat weer een geweldige belevenis in Zweden. Ik heb van jou opnames in Zweden als wel hier in Nederland, enorm genoten. Dank je dat wij dit via jou mogen mee beleven.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

3 reacties

  1. Altijd een genot om jou blogs te lezen Jan, mede doordat je heel beeldend verteld. Jij neemt de lezer mee naar jou herinneringen bijgestaan door foto’s.
    Ikzelf ben niet fototechnisch onderlegd en fotografeer met de telefoon en met mijn hart. De foto’s die ik maak zijn vaak in de categorie “Er is meer tussen hemel en aarde” en ja daar zitten vaak magische foto’s tussen. Vooral in het bos spelen met de inval van de zon tussen de bomen door of vallend op een open plek in het bos, of magische wolkenpartijen zijn bij mij favoriet. Maar ook mijn huisdieren zijn soms magisch🙂. Vaak ga ik zo in de fotomomenten op, dat alleen al is voor mij magisch, en vergeet de tijd, dat ik thuis pas echt zie wat er op de foto staat, dat is vaak extra genieten door de soms wel heel bijzondere resultaten!

  2. Wat een belevenis daar in Zweden, heb er erg van genoten. Dank dat wij er via jou mogen mee genieten.

  3. Jan wat weer een geweldige belevenis in Zweden. Ik heb van jou opnames in Zweden als wel hier in Nederland, enorm genoten. Dank je dat wij dit via jou mogen mee beleven.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Jan Dolfing

Jan Dolfing

Als dierenarts en gepassioneerd natuurfotograaf is Jan nauw verbonden met dieren en natuur. Een passie die hij graag laat zien.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: