Menu

Onderdeel van Pixfactory

De herfst van mijn leven

Als de zomer weer voorbij is, maakt mijn hart een klein sprongetje. De mooie seizoenen staan weer op de stoep! Herfst, winter en lente. Gelukkig zijn van de vier seizoenen, drie ervan mijn favoriet. En de herfst misschien wel het meest. De energie die ik dan voel, na een vaak wat inspiratieloze zomer, is heerlijk. Ik omarm de kleuren, de mistige ochtenden en zelfs het wisselvallige en natte weer. De herfst is een tijd waarin de natuur zich voorbereidt op een periode van rust, het begin van een cyclus van vernieuwing die elk jaar terugkeert. Terwijl de bladeren vallen, kan ik niet anders dan mijn eigen verhaal zien, een verhaal dat begint met de diagnose van Parkinson.
Licht is zoveel mooier in het donker!
Licht is zoveel mooier in het donker! Fotograaf: Renate van den Boom

Herfst

Nadat de natuur in de lente nieuw leven voortbrengt en de zomer dat nieuwe leven volop laat losbarsten, is de herfst het seizoen waarop de energie langzaam weer naar binnen trekt. De natuur komt weer tot rust na de uitbundigheid van de lente en de zomer. Een cyclus is weer voltooid en dat brengt, voor mij in ieder geval, een soort serene rust met zich mee. De herfst zou je kunnen zien als een seizoen van afronding. De bladeren hebben in de zomer voor verkoeling gezorgd, maar nu ze hun taak hebben volbracht, laten de bomen hun bladeren vallen. Geldt dat nu ook voor mij? Zit ik in de herfst van mijn leven?

In woelige, donkere waters geven de herfstleuren warmte
In woelige, donkere waters geven de herfstleuren warmte. Fotograaf: Renate van den Boom

Veerkracht

Toen de woorden werden uitgesproken, leek de wereld even stil te staan. Parkinson – een onverwachte richting van mijn levenspad. Maar in deze onzekerheid is de natuur een bron van kracht. De natuur is mijn toevluchtsoord en voelt, zoals altijd, als een veilige, ontspannen plek vol inspiratie. De bomen, die hun bladeren laten vallen, brengen een gevoel van kalmte. In plaats van te zien wat (in de toekomst) mogelijk verloren gaat, weet ik me weer te focussen op wat er nog is, op de schoonheid van het hier en nu. Fotografie helpt me die momenten vast te leggen, zodat ik de wereld kan bevriezen voordat hij verandert. Door de lens zie ik de kleuren en de texturen die zo mooi zichtbaar zijn in de herfst. Met de camera leg ik de buitenwereld vast, maar ontdek ik ook mijn veerkracht.

De herfst blijkt met zijn warme gloed en eerste gure dagen het perfecte decor voor het vervolg van mijn fotografische reis. Elk blad dat valt, voelt bijna als een metafoor voor mijn acceptatie van verandering. Ik wil niet vechten tegen de seizoenen van het leven, maar ik wil met ze meebewegen en ze omarmen.

Door mijn camera zie ik een wereld die nog steeds rijk is aan kleur en textuur.
Door mijn camera zie ik een wereld die nog steeds rijk is aan kleur en textuur. Fotograaf: Renate van den Boom

De camera en de kracht van vertragen

De camera geeft me de kracht om anders naar de wereld te kijken. Het dwingt me te vertragen en de focus weer te verleggen van een onzekere en onbekende toekomst naar het mooie, heldere van het hier en nu. Vertragen helpt me om niet alleen te kijken, maar vooral te zien, te ervaren, te beleven en te voelen. De natuur herinnert me eraan de positieve kanten van het leven te omarmen.

De kleuren van de herfst als een warme deken. De pimpelmees geniet er ook van!
De kleuren van de herfst als een warme deken. De pimpelmees geniet er ook van! Fotograaf: Renate van den Boom

Cyclus

Het leven is een cyclische reis, net zoals de seizoenen. En elk seizoen heeft zijn eigen schoonheid. De herfst staat voor mij symbool voor loslaten, accepteren, reflectie en een nieuw begin. Het loslaten van het oude. De winter is een uitdagend seizoen waarin, ondanks de ogenschijnlijke stilstand, ondergronds de eerste tekenen van nieuwe groei zichtbaar zijn. Dat geeft een frisse start voor de lente. En met de camera in mijn hand leg ik mijn reis vast en geniet ik. Het licht is zoveel mooier en waardevoller in donkere periodes. Ik kan nog heel wat seizoenen mee!

De herfst geeft me inspiratie om anders naar de wereld te kijken.
De herfst geeft me inspiratie om anders naar de wereld te kijken. Fotograaf: Renate van den Boom
De warmte van de herfst. Mooie herinneringen aan een herfst in Schotland.
De warmte van de herfst. Mooie herinneringen aan een herfst in Schotland. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

37 reacties

 1. Hoi Renate,
  Wow ik schrik van wat ik lees! Wij hebben elkaar al zolang niet meer gesproken. Gelukkig sta je altijd positef in het leven. Al zal deze diagnose de grond onder je voeten hebben weggehaald. Je foto’s zijn prachtig…
  Groetjes,
  Marion

 2. Prachtig verteld Renate. Hoorde het bericht van je ziekte en schrok er wel even van. De wereld staat dan toch even stil. Je klink gelukkig positief en kijkt vooruit. Hoop dat je nog heel vele mooie jaren kan en mag genieten van het prachtige Schotland. Ook wij zijn er al een aantal keren geweest. De laatste keer nog op de Hebriden, Lewis en Harris. Fantastisch, de stilte, de zuivere lucht en de landschappen. Maar ook vooral in herfst en winter/voorjaar. Prachtig. Sterkte.

 3. Ha Renate, prachtig verwoord, jouw proces. Je foto’s zijn heel mooi. Mijn man heeft Parkinson, al 30 jaar, hij was 27 toen de diagnose kwam. Het gaat hem en ons samen heel goed. Het glas is altijd halfvol en nooit leeg. Lieve groet Hilda

  1. Jeetje, 27… Zo jong nog! Wat fijn te horen dat het jullie samen heel goed gaat! Positiviteit is zo fijn, dank je wel voor het delen. Dat doet me goed!

   Renate

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

37 reacties

 1. Hoi Renate,
  Wow ik schrik van wat ik lees! Wij hebben elkaar al zolang niet meer gesproken. Gelukkig sta je altijd positef in het leven. Al zal deze diagnose de grond onder je voeten hebben weggehaald. Je foto’s zijn prachtig…
  Groetjes,
  Marion

 2. Prachtig verteld Renate. Hoorde het bericht van je ziekte en schrok er wel even van. De wereld staat dan toch even stil. Je klink gelukkig positief en kijkt vooruit. Hoop dat je nog heel vele mooie jaren kan en mag genieten van het prachtige Schotland. Ook wij zijn er al een aantal keren geweest. De laatste keer nog op de Hebriden, Lewis en Harris. Fantastisch, de stilte, de zuivere lucht en de landschappen. Maar ook vooral in herfst en winter/voorjaar. Prachtig. Sterkte.

 3. Ha Renate, prachtig verwoord, jouw proces. Je foto’s zijn heel mooi. Mijn man heeft Parkinson, al 30 jaar, hij was 27 toen de diagnose kwam. Het gaat hem en ons samen heel goed. Het glas is altijd halfvol en nooit leeg. Lieve groet Hilda

  1. Jeetje, 27… Zo jong nog! Wat fijn te horen dat het jullie samen heel goed gaat! Positiviteit is zo fijn, dank je wel voor het delen. Dat doet me goed!

   Renate

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: