HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
actueel

Flitsen voor natuurfotografen

Je herkent het ongetwijfeld: het licht op je paddenstoel is nét niet lekker, je onderwerp heeft teveel contrast en te harde schaduwen of je mist net het lichtje in het oog. Of je krijgt je camera niet zó ingesteld dat je beweging bevriest of juist accentueert.

Flitsen voor natuurfotografen
Fotograaf: Paul van Hoof

De plaatjes zitten wel in je hoofd, maar ze rollen niet uit de camera. En wat er wel uitrolt voldoet niet aan je verwachtingen. Hoe kan het dat je bij andere fotografen die foto’s wél ziet?

Volledige controle over het licht

Hoe tof zou het zijn als je volledige controle over het beschikbare licht had, je beweging kunt bevriezen of accentueren en perfect belichte beelden hebt? En dat je zelfs kunt spelen met de richting en hoeveelheid licht en allerlei creatieve foto’s kunt maken.

In veel gevallen ligt de oplossing in het gebruiken van hulplichtbronnen; één of meerdere flitsers zaklampjes of continue licht. Hierdoor krijg je volledige controle over het licht en rollen de foto’s die je in je hoofd hebt, wél uit de camera.

Er zijn heel begrijpelijke redenen waarom je nog niet met flitsers en andere lichtbronnen aan de slag bent geweest. Je vindt flitsen ingewikkeld en je hebt geen idee hoe je de flitser moet instellen en kunt laten doen wat jij wilt. Veel fotografen denken dat als je flitslicht gebruikt, je gelijk alles plat flitst en het lelijke foto’s oplevert. Of je hebt andere natuurfotografen horen zeggen dat échte natuurfotografen nooit flitsen.

Leon Baas in actie
Weet je dat Leon Baas vrijwel geen foto maakt zonder te flitsen?

Weet je dat zó kunt flitsen dat je een veel beter belicht onderwerp krijgt, zonder dat je ziet dat je geflitst hebt? Zowel in macrofotografie, landschapsfotografie als bij wildlifefotografie kan goed gebruik van flits aanzienlijk betere foto’s opleveren!

Praktijkgids flitsen voor natuurfotografen

Cover_praktijkgids_FlitsenIn de Praktijkgids flitsen voor natuurfotografen lees je alles over hoe je flitsers zó instelt dat je perfect belichte beelden krijgt. Je vindt informatie hoe je met meerdere flitsers kunt werken en hoe je bestaand licht en flitslicht kunt combineren tot een perfecte blend.

Alle experts op het gebied van flitsen zijn bij elkaar gebracht om hét ultieme boek te maken waarin alle kennis en informatie beschikbaar is. De hoofdauteurs zijn Paul van Hoof, Johan van der Wielen en Elja Trum (heeft al eerder een boek over flitsen geschreven). Daarnaast zijn er expert-bijdragen van Leon Baas (macrofotografie), Marc Costermans (ijsvogelfotografie), Jan Wegener (vogelfotografie) en Daniel Laan (gebruik van andere lichtbronnen).

Daan Schoonhoven die het initiatief voor dit boek heeft genomen zegt hierover: “Het is echt heel tof om dit project de afgelopen maanden te zien groeien. Met de bijdragen van onze Franstalige zuiderbuur Marc Costermans en de Duitse Australiër Jan Wegener krijgt het boek nog meer diepgang en variatie. Ook de bijdrage van Daniel Laan is een mooie aanvulling: er zijn meer hulplichtbronnen dan flitsen alleen”.

Flits PiXperience op 24 november 2018

Alsof dit nog niet genoeg is, is er ook nog een evenement rondom flitsen: Flits PiXperience. Hier zullen o.a. de auteurs van het boek praktische presentaties, seminars en masterclasses verzorgen.

Flits_PiXperience_2018Tijdens Flits PiXperience krijg je op één dag heel veel praktische informatie aangereikt door experts. Uniek zijn de masterclasses, waarbij de ‘masters’ live demonstraties zullen geven van opstellingen en de beelden via tethering live zullen tonen op een groot scherm. Zo zie je gelijk het effect als je instellingen of achtergronden wijzigt.

Organisator Daan Schoonhoven zegt hierover: “Hoe bloed kruipt waar het niet gaan kan, bij zo’n boek hoort ook een evenement vind ik. Flitsen is typisch zo’n onderwerp waarbij het heel fijn is dat je ziet hoe het in de praktijk werkt en hoe andere fotograferen daarmee werken. Dat er veel animo onder natuurfotografen bestaat voor zo’n evenement blijkt wel uit het feit dat – zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven – binnen twee weken 70% van alle beschikbare tickets is verkocht. Er zijn nu nog iets minder dan 50 tickets beschikbaar. Als je een masterclass of een workshop wilt volgen, wees er dan snel bij, want hiervoor zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar”.

Flits PiXperience vindt plaats in Garderen op zaterdag 24 november van 09:30 tot 17:00. Klik hier voor het programma en klik hier om een ticket te boeken.

Tot en met 25 november kun je je voorintekenen voor de Praktijkgids Flitsen voor de kortingsprijs van € 21,90 excl. verzendkosten. Klik hier om gebruik te maken van de korting en bestel het boek.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Het boek wordt tijdens Flits PiXperience gepresenteerd (24 november dus) en zal dan ook tegen de kortingsprijs te verkrijgen zijn.

  2. Leuk! Ik kom naar de Flitsexperience. Wanneer komt het boek uit? Is het ook daar verkrijgbaar?
    Groet,
    Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *