Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het geheime ingrediënt van de beste macrofotografen

Je herkent het ongetwijfeld: het licht op je paddenstoel is nét niet lekker, je onderwerp heeft teveel contrast en te harde schaduwen of je mist net het lichtje in het oog van de kikker.
Fotograaf: Paul van Hoof

Hoe los je dit op? De plaatjes zitten wel in je hoofd, maar ze rollen niet uit de camera. En wat er wel uitrolt voldoet niet aan je verwachtingen. Hoe kan het dat je bij andere fotografen die foto’s wél ziet?

Volledige controle over het licht

Hoe tof zou het zijn als je volledige controle over het beschikbare licht had, je beweging kunt bevriezen of accentueren en perfect belichte beelden hebt? En dat je zelfs kunt spelen met de richting en hoeveelheid licht en allerlei creatieve foto’s kunt maken.

In veel gevallen ligt de oplossing in het gebruiken van hulplichtbronnen; één of meerdere flitsers zaklampjes of continue licht. Hierdoor krijg je volledige controle over het licht en rollen de foto’s die je in je hoofd hebt, wél uit de camera. Flitsers zijn het geheime ingrediënt van de beste macrofotografen. Zij weten optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die flitsers bieden.

Er zijn heel begrijpelijke redenen waarom je nog niet met flitsers en andere lichtbronnen aan de slag bent geweest. Flitsen is best ingewikkeld en je hebt wellicht geen idee hoe je de flitser moet instellen en kunt laten doen wat jij wilt. Veel fotografen denken dat als je flitslicht gebruikt, je gelijk alles plat flitst en het lelijke foto’s oplevert. Of je hebt andere natuurfotografen horen zeggen dat échte natuurfotografen nooit flitsen.

Leon Baas in actie
Weet je dat Leon Baas vrijwel geen foto maakt zonder te flitsen?

Weet je dat zó kunt flitsen dat je een veel beter belicht onderwerp krijgt, zonder dat je ziet dat je geflitst hebt? Zowel in macrofotografie, landschapsfotografie als bij wildlife fotografie kan goed gebruik van flits aanzienlijk betere foto’s opleveren!

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: