HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Fotograferen is mediteren

Bijna iedereen om me heen is altijd druk-druk-druk, net als ikzelf trouwens. We moeten ook allemaal een boel ballen in de lucht houden en jongleren er lustig op los. Je wil het goed doen op je werk, thuis, met de zorg voor de kinderen, het huishouden… Je moet geregeld sporten (fijn als je dat ook wilt), er zijn sociale contacten te onderhouden en dan is er ook nog een to do-lijstje met klusjes en klussen die er al een eeuwigheid liggen (en ook altijd zullen liggen). Kortom: druk-druk-druk.

Fotograferen is mediteren
‘Druk druk druk. Van de ketel graag.’ (Loesje) Fotograaf: Noortje Russel

Alles onder controle?

Soms voelt het best goed, dat jongleren. Immers, wie wil er nou niet zo behendig zijn, dat je verschillende ballen tegelijk in de lucht kunt houden? En dat je dat dan ook nog zo zelfverzekerd doet, dat er gerust een paar ballen door de benen kunnen, je soepeltjes om je as draait of je er even ontspannen bij gaat zitten. Zie dan hoe ik alles uitstekend onder controle heb! En dat heb je ook, bravo! Maar ja, op een gegeven moment wordt zelfs de meest energieke en behendige persoon moe. De boog kan niet altijd gespannen staan, de ballen kunnen niet altijd in de lucht blijven. Af en toe is totale rust echt noodzakelijk. Alle ballen aan de kant dan (voor ze wegstuiteren!)

Zoeken naar ontspanning

Zelf zoek ik al een leven lang naar ontspanning in de vorm van verschillende soorten meditatie. Als tiener deed ik fanatiek aan yoga (helaas kan ik de foto van mij als slanke den in lotushouding niet meer vinden), als student leerde ik een blauwe maandag zenmeditatie en iets later transcedente meditatie (mijn persoonlijke mantra ohmt nog weleens door mijn hoofd). Jaren geleden volgde de mindfulness-variant en veel recenter ging ik hardlopen. Ja, dat zie ik ook als een vorm van meditatie, en dan is het tegelijk sporten voor mijn conditie, hoppa: twee vliegen in één klap!

‘Mijn zoon doet de hele dag aan meditatie. Ik vind dat beter dan dat hij gewoon niks zit te doen.' (Wiet van Broeckhoven)
‘Mijn zoon doet de hele dag aan meditatie. Ik vind dat beter dan dat hij gewoon niks zit te doen.’ (Wiet van Broeckhoven) Fotograaf: Noortje Russel

Van comakijken tot zenzien

Al die meditatietechnieken ten spijt, zijn er toch dagen dat het me allemaal teveel wordt en de ballen loodzwaar aanvoelen. Sinds ik Netflix heb, wil ik op zo’n dag nog wel eens lamlendig voor de buis hangen, binge watching of, zoals ik het zelf noem: comakijken. Gewoon op één dag een hele serie van tien afleveringen erdoorheen jassen. Daar voel ik me dan wel even prettig bij maar op een gegeven moment, en zeker naderhand, vooral katerig en schuldig. Net zoiets als tussendoor een zak patat of een Mars eten. Je kunt er vreselijk veel trek in hebben, het is ook best lekker, maar als het op is denk je: getver, iets gezonds was misschien toch beter geweest…

Maar nu heb ik hier een geweldige tegenhanger voor gevonden. Een manier waarop ik niet alleen tot rust kom, maar waarmee ik ook alles wat nog moet volkomen vergeet en waarbij ik zonder schuldgevoel of katerige naweeën een dag de boel de boel kan laten. Een manier van ontspanning waarbij ik me heel gelukkig voel, helemaal opga in het hier en nu, me geweldig goed kan focussen en me naderhand geestelijk verlicht en verfrist voel. Het drong pas later tot me door dat ik na een decennialange zoektocht de ultieme vorm van meditatie heb gevonden: zenzien… ofwel fotograferen!

‘Zonder meditatie is men als een blinde in een wereld van grote schoonheid, licht en kleur.’ (Krishnamurti)
‘Zonder meditatie is men als een blinde in een wereld van grote schoonheid, licht en kleur.’ (Krishnamurti) Fotograaf: Noortje Russel

Mediteren to the next level

Hoe mooi is het als dat wat je het liefst doet een duidelijk positief effect op je geestelijk welbevinden heeft. Natuurlijk wordt je ook blij van andere dingen die je graag (geconcentreerd) doet: schilderen, koken, lezen… maar fotograferen gaat volgens mij nog verder. Het zorgt voor een andere en diepere bewustzijnstoestand.

Bij mediteren ben je je nog wel bewust van de dingen om je heen, alleen neem je ze objectief waar. Zo bezien is fotograferen zelfs mediteren to the next level: ik neem de omgeving niet objectief waar, ik merk gewoon niets meer van die omgeving. Sterker nog: terwijl ik hevig geconcentreerd naar mijn onderwerp kijk, mijn ademhaling rustig en diep is en ik haast in een hypnotische cadans zacht de lens beweeg en aan de scherpstelring draai, ís er geen omgeving meer voor mij. Zo kan het dus gebeuren dat ik me rotschrik als ik voor een mooi (macro)modelletje lig en er weer eens iemand bezorgd over me heen gebogen staat en zegt: ‘gaat het wel goed met u, mevrouw?’

Je kunt zelf wel helemaal zen zijn tijdens het fotograferen… dat geldt natuurlijk niet per se voor je omgeving.
Je kunt zelf wel helemaal zen zijn tijdens het fotograferen… dat geldt natuurlijk niet per se voor je omgeving. Fotograaf: Noortje Russel

Nieuwe energie

Als ik thuiskom na een dag meditatief rollebollen in het bos, voel ik me verlicht en volkomen gelukkig. En dan maakt het niet uit of ik bagger schoot (en in de bagger lag) of dat er mooie plaatjes tussen zitten. Ik ben verfrist en ontspannen en zit weer vol nieuwe energie.

Dus, beste mensen, hijs je van de bank en draai Netflix de nek om, ontworstel je uit de lotushouding (als ik nu zo zit, kom ik nauwelijks nog ‘los’) en vergeet al die meditatiechnieken. Wie heeft dat alles nodig als je lekker kunt fotograferen!? Pak de camera, trek de natuur in en ga volledig op in de schoonheid om je heen. Kijk met je fotografenoog en wees zen door te zien. Écht zien.

Geniet dan ook intens van zo’n dag en voel de nieuwe energie die het je geeft. Ik garandeer je dat je er daarna ook echt weer tegenaan kunt. De volgende dag pak je alle ballen weer fluitend op, gooit ze vrolijk in de lucht terwijl je nog een pirouette draait ook, met twee vingers in de neus. Wedden?

Deel dit artikel


28
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Esther op 8 maart 2021 om 17:45

  Leuk om dit te lezen! Ik heb eigelijk pas sinds kort kennis gemaakt met fotograferen in de natuur, heerlijk tijdens het wandelen. Foto’s maak ik nu nog met mijn mobiel (iPhone 6) en een geleende canon 500d. Niet de meest moderne camera’s, maar wat een heerlijke ontdekking dat ik hiervan zo kan genieten!!

 2. JA , HELEMAAL WAAR !!!

  1. Door Noortje Russel op 29 maart 2019 om 20:44

   Fijn he?! 🙂

 3. Met veel plezier en herkenning je artikel gelezen. Leuk!!!!! Blijf genieten en veel zen momentjes toegewenst voor 2017

  1. Leuk om te horen Wil, dank je!
   En jij natuurlijk ook veel mooie natuur-, foto- en zenmomenten toegewenst voor 2017!

 4. Door Douwe Struiksma op 27 december 2016 om 17:35

  Mooie bespiegelingen en meditatieve aanknopingspunten zijn het Noortje en bovendien heb je ze ook nog mooi beschreven. Jouw ervaringen deel ik, ben ik bijvoorbeeld in het Buitendijks gebied dan gaat de focus als vanzelf naar de mooie omgeving, zie ik steeds meer en weet dan meestal ook wel iets in bestandjes te vatten, vogels, het landschap of mooie combi’s. En lukt dat laatste niet dan was het iig weer een mooie uitstap :). En als er bestanden zijn die het verdienen nabewerkt te worden dan vult dat de uitstap weer mooi aan.

  1. Dank voor je fijne reactie Douwe! Mooi beschreven!

 5. Met veel plezier en herkenning heb ik je collum gelezen. Ik heb mezelf pas echt leren kennen, toen ik mijn eigen foto’s goed ging bekijken. Wat vind ik belangrijk in een foto? Wat wil ik graag met anderen delen? Wat is mijn stemming? Waar gaat mijn hart van zingen? Het gaat over diepgang, structuur, in het hier en nu zijn, rust, schoonheid. Maar toch ook de donkere zijde, somberte en soberheid. Overigens heb ik niet de souplesse om uren in een lotushouding te zitten….. ?

  1. Ik ook niet meer Jody (van die lotushouding 🙂 ) Dank voor je leuke reactie en ik hoop dat je hart veel zal zingen in 2017!

 6. Prima column Noortje en helemaal waar, zeker als je in de fotoflow komt en bij een boeiend onderwerp lukt dat vrijwel altijd. Uitzoeken is dan even afzien maar het nabewerken van de beste opnames vind ik ook ballenomhooghoudenvergetend. Groet
  Ron

  1. Ja, dat van die nabewerking herken ik ook. Lang leve de ballenomhooghoudenvergetende bezigheden!

 7. Door mdebeer op 24 december 2016 om 14:11

  Leuk dat je nu ook columns erbij schrijft Noortje! En echt heel herkenbaar! Zo omschrijf ik het vaak ook dat het eigenlijk te vergelijken is met meditatief bezig zijn!! Mooi neergezet door jou!

  1. Dank je Meeke! Fijne ‘hobby’ hebben we he? 🙂

   1. Door mdebeer op 25 december 2016 om 14:48

    Ja heerlijk Noortje! Ik voel me echt een bofkont als ik er zo lekker helemaal in opga en ook nog zoveel moois zie.

 8. Door Inge Hermans op 23 december 2016 om 18:30

  zo herkenbaar……

 9. Door Frank Dalemans op 23 december 2016 om 18:00

  Fijn verwoord en geïllustreerd met fraaie beelden! Dat in de natuur fotograferen zorgt voor een andere en diepere bewustzijnstoestand, daar kan ik me helemaal in vinden. Met vriendelijke groet, Frank

  1. Dank je Frank en leuk dat je je erin herkent!

 10. Met plezier gelezen 🙂 … En prachtige foto’s…

  Gr.,
  Arnold de Lange

  1. Heel erg fijn om te horen! Dank dat je dat even liet weten 🙂

 11. Leuk Noortje! En zo waar… Weet je wat, als jij nou mijn kinderen ‘s nachts in slaap susut, heb ik weer energie om helemaal los te gaan in het bos. Deal?

  PS Die mooie foto van het pluis was winnaar bij Natuurmonumenten, gefeliciteerd!

  1. Slaapliedje, verhaaltje, mijn favoriete slaapgedicht van Willem Wilmink (Het schaap heeft slaap …); laat mij ze maar in slaap sussen hoor. Deal dus, alleen… ik vrees dat de afstand een probleem is. Skype-sussen dan misschien? 🙂 Dank voor je felicitatie!

 12. Leuk joh 🙂 Zo herkenbaar. Als ik het erg druk heb duurt het soms even, eer ik de te fotograferen bloem ook echt zie. Dan denk ik nog. Als ik dan blijf kijken valt inderdaad het denken op een gegeven moment weg. Ik heb dan uiteindelijk ook de ervaring dat ik niet alleen naar de bloem kijk, maar dat de bloem ook als het ware terug kijkt. Dat ik niet alleen maar waarneem, maar ook creëer. Ja, meditatie, zo kun je dat zeker noemen 🙂

  1. Je hebt helemaal gelijk Marc. Soms duurt het even voor je die rust hebt en ook echt zenziet… mooi zoals je dat omschrijft met die bloem. Dat had ik trouwens ook met die pad hierboven, dat hij terugkeek 🙂

 13. Leuke eerste column Noortje! Heel herkenbaar ook, al die momenten dat ik veel te vroeg mijn bed uitspring om de zonsopkomst te fotograferen zijn echte ZEN momentjes. Heerlijk genieten van onze mooie passie. Groet Bert

  1. Wat goed dat veel te vroeg uit je bed springen een echt zen-momentje voor je is Bert, voor mij niet echt 😉 Maar in die zonsopkomst kan ik me dan weer wel vinden, dat is genieten ja! Dank voor je leuke reactie Bert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *