HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Hoe word je natuurfotograaf.2?

Met grote interesse las ik de laatste column van Johan van der Wielen: Hoe word je natuurfotograaf? Johan beschrijft er 12 talenten die je nodig hebt om het vak professioneel uit te kunnen oefenen. Natuurlijk legde ik me langs deze meetlat (dat deed jij toch ook?) Stel je voor dat je hiermee je brood kan verdienen, al is het dan een dun belegde boterham en heus minder romantisch dan het lijkt. Maar wel je geld verdienen met iets waar je echt gepassioneerd over bent… hoe gaaf is dat?! Afijn, ik begon dus met grote interesse de opsomming te lezen.

Hoe word je natuurfotograaf.2?
Jong geleerd… Fotograaf: Noortje Russel

Was je hem al vergeten? Hier kun je de column van Johan van der Wielen nog eens nalezen: Hoe word je natuurfotograaf?

#1 De fröbelaar

Ai, gaat het nu meteen al mis? Johan knipt, rijgt, prutst en naait een volledig op maat gemaakte rugzak. Daar had ik überhaupt nog nooit aan gedacht dat ik dat zou kúnnen doen. Ik ben ook bang dat mijn naai-skills niet toereikend zijn. Pas moest ik boven op zolder achter een schot iets zoeken tussen de spinnenwebben, en ontdekte bij toeval een naaimachine. Al meer dan tien jaar niet meer gebruikt… En de laatste keer dat ik met naald en draad iets repareerde? Ik weet het echt niet meer. Nou ja, vooruit, mijn tas is misschien niet ideaal zoals hij is, maar daar zal mijn succes in het vak toch niet op stuklopen?

Hier mijn te kleine, niet op maat gemaakte fototas. Maar wel mét privé-beveiliger… Wakker worden! Fotograaf: Noortje Russel

#2 De doorzetter

Bij de doorzetter denk ik natuurlijk meteen aan Evert de Mestkever. Een van mijn favoriete karaktertjes in mijn grote minivriendenkring, die ik ook nog eens erg bewonder. Evert is namelijk een harde werker en ja, dus ook een echte doorzetter. Hij laat letterlijk zien hoe je met vallen en opstaan vooruit komt. Verder zeg ik niks, behalve dan dat ik zeker nog wel wat van Evert kan leren…

Dit is pas een doorzetter! Fotograaf: Noortje Russel

#3 De doe-het-zelver

Je moet een passend vervoermiddel hebben dat je zelf kunt repareren… hmmm. Zo’n 100 jaar geleden volgde ik in mijn studietijd een keer een basiscursus sleutelen aan je auto. Het enige wat ik me ervan kan herinneren, is dat het een erg gezellige groep was. Mijn beste vriend leerde me onlangs nog het lampje in de koplamp te vervangen, nadat ik hem dat al vele malen voor me had laten doen. Ja, sorry dames, ik ben een hele slechte om het heersende seksevooroordeel teniet te doen. Ik ben namelijk écht a-technisch en ook best onhandig. Maar dat ik ook nog vrouw ben, is louter toeval!

Terug van een fijne foto-ochtend op de Delleboersterheide trapte ik de koppeling naar de mallemoeren… lang leve de ANWB! Fotograaf: Noortje Russel

#4 De EHBO’er

Bij het vierde benodigde talent van De Natuurfotograaf zie ik Johan met precisie-apparatuur levensreddende eerst hulp op zijn dure spullen verrichten. Ik word al bang als ik ernaar kijk. Een jaar of wat geleden volgde ik eens een workshop sensor reinigen, dat moest ik toch ook zelf kunnen! Hoewel mijn sensor enige tijd daarna duidelijk zeer vervuild was en het op foto’s die ik met een klein diafragma maakte sneeuwde van de vlekjes, durfde ik het toch niet aan. Ik was veel te bang dat ik het zou verprutsen. Laat staan dat ik zo’n delicate operatie zou moeten uitvoeren als Johan in zijn filmpje laat zien. Nee, die opdracht van National Geographic kan ik dus ook wel vergeten, want als ik op die uitgestrekte Taiga eerste hulp op mijn spullen moet verrichten, ben ik de laatste om dat te doen… (dat ergens in de wildernis een sensor reinigen misschien ook niet echt handig is, even daargelaten.)

Ik had liever het talent híer EHBO op te kunnen verrichten… Fotograaf: Noortje Russel

#5 De werkvoorbereider

Na het lezen van dit vijfde punt begin ik me licht wanhopig te voelen. Je moet kennis hebben van de natuur, techniek, materiaal en weer. Alleen mijn kennis van de natuur is redelijk denk ik. Materiaal en techniek: hopeloos. Kennis van het weer? Geen idee wat daarmee wordt bedoeld en dat lijkt me erg genoeg.

Je werkhouding is minstens zo belangrijk als de werkvoorbereiding… je moet lenig zijn en je niet druk maken om vieze broeken. Check-check. Kijk, dat kan ik dan weer wel! Fotograaf: Noortje Russel

#6 De 4-sterren-kok

Inderdaad ben ik nu altijd op tijd voor de piepers thuus (die ik dan overigens nog wel zelf moet jassen.) Maar in de wildernis onder barre omstandigheden je kostje bijeen moeten scharrelen… vissen? Dat wordt lastig voor iemand die al bijna 30 jaar geen vis (noch vlees) eet. Misschien dan maar tijdelijk de principes overboord en het liefst ook een 4-sterrenkok mee om dat visje dan smakelijk te bereiden.

Ik zorg wel voor het toetje. Moet het wel het juiste seizoen zijn natuurlijk, want deze braam van november jl. was een béétje onrijp gebleven… Fotograaf: Noortje Russel

#7 De creatieveling

Ha, now we are talking! Creatief ben ik best wel! Hartstikke leuk om trucjes te doen met de camera en om steeds weer nieuwe dingen uit te proberen. Dat een vriend bij mijn artistiek bewogen foto’s zegt dat hij even zijn brilletje moet oppoetsen en dat ik op mijn laatste abstracte trots van een vriendin de opmerking ‘best apart’ te horen krijg, mag de pret niet drukken. Zij hebben er geen verstand van, zij weten niet wat écht creatief is.

Even mijn brilletje oppoetsen…’ Fotograaf: Noortje Russel

#8 De marketeer

Hmmm, dit is wel een dingetje. Ik ben zo’n mastodont zonder facebook of instagram en ik heb er ook een gloeiende hekel aan. Shit, moet ik er dan toch aan geloven en me ook in de wereld van de sociale media storten?

Geen facebook of instagram en het enige getwitter in of om huize Russel is dat van de vele musjes in mijn tuin. Fotograaf: Noortje Russel

#9 De materiaalkenner

Blind naar alle knoppen kunnen grijpen, alle minimale scherpstelafstanden uit het hoofd kennen? Bij dat laatste weet ik niet eens wat er wordt bedoeld en die knoppen… tja, de knoppen díe ik gebruik weet ik goed te vinden. Wat me wel een beetje verontrust is dat ik nog altijd nieuwe functies op de camera ontdek en die knoppen almaar meer blijken te kunnen dan ik dacht.

#10 The International Award Winning Master Nature Photographer

Zullen we deze even overslaan? Ik ben al lang blij dat ik überhaupt een keer een prijs heb gewonnen… (nationaal).

#11 De babbelkont

Nou, een babbelkont ben ik niet echt, maar ik stond onlangs wel voor het eerst in mijn leven op een podium met mijn foto’s (en verhaaltjes) bij Nature Talks, telt dat? Dat ik twee maanden tevoren niet had geslapen van de zenuwen, lijkt me een mindere eigenschap voor een professionele babbelkont. Maar het ging onverwacht erg goed en nu mag ik in maart nog een keer. Misschien went het en slaap ik ditmaal slechts één maand tevoren niet.

Dat kleine bolleke daar boven dat enorme spreekgestoelte, ja, dan ben ik. Naast mij in het groen Don Juan en zijn laatste verovering. Fotograaf: Peter de Lannoy

#12 De passievolle genieter

Een passievolle genieter ben ik zeker wel! Maar wij allemaal wel denk ik, toch? Gaat het daar niet ook vooral om? En hier komt ook de aap uit de mouw in het stuk van Johan (die bobbel was me al wel opgevallen): we moesten het allemaal niet te serieus nemen… Nou, jullie mij natuurlijk ook niet, alhoewel…? Die kern van waarheid die er toch ook in Johans stuk zit, is ook hier te vinden.

Ik zal nooit een professionele natuurfotograaf worden en dat komt behalve door alle bovenstaande tekortkomingen (en nog veel meer) vooral omdat ik er gewoon niet goed genoeg voor ben. Jij wel? Johan heeft het erover dat er veel heel goede natuurfotografen zijn, en dat zal ook wel. Maar zijn er echt zoveel allround-natuurfotografen met voldoende kennis en kunde die als professioneel natuurfotograaf ook in opdracht constante kwaliteit kunnen leveren? Daar geloof ik niks van. Er zijn zeker veel amateurs, hobbyisten of hoe we ons ook kunnen noemen, die echt goede foto’s maken. Wel vaak in één discipline heb ik het idee, prachtige vogelfotografie, landschapsgeweldenaars of macrospecialisten bijvoorbeeld. Op veel van die foto’s zie je dan ook Huppeldepup Nature Photography staan. Dat klinkt heel profi, maar het heeft meestal niet veel met ‘het vak’ te maken. Maar dromen kan geen kwaad, dat doe ikzelf ook graag. Dan stel ik me voor hoe ik de wereld over reis als een Frans Lanting en dat ik de meest fantastische fotoboeken maak. Ik… die het liefst kleine kriebelbeestjes fotografeert en die zelden een stap buiten Nederland zet. Tja, als je droomt, dan doe je het ook goed natuurlijk!

Voor dit nieuwe jaar wens ik jullie dan ook veel mooie dromen toe en vooral heel veel genietmomenten in de natuur!

Dromen en genieten in de natuur kan ook samengaan… Fotograaf: Noortje Russel

Deel dit artikel


16
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door José op 2 februari 2019 om 09:47

  Jij slaat met jouw stukje de spijker op z’n kop. Zó herkenbaar.

 2. Erg leuk stuk Noortje! Met veel plezier gelezen!

  1. Door Noortje Russel op 24 juli 2018 om 09:30

   Ontzettend leuk om te horen Martin, sympathiek dat je dat even laat weten!

 3. Door Geert Jan op 9 januari 2018 om 20:39

  Leuke column, Noortje. Zo zijn we toch allemaal leuk bezig op onze eigen manier. Ik zal zelf nooit in de buurt van professioneel komen. Niet alleen omdat ik geen megabudget aan apparatuur en weinig tijd heb, maar vooral omdat ik doe wat ik leuk vind en dus geen “herkenbare stijl” heb. Ik zwalk van landschap naar macro en via dieren naar architectuur en avond-cityscape, net waar ik zin in heb en de mogelijkheden van het moment. En soms levert het een plaatje op die me aanstaat en soms ook zelfs een paar anderen ook. Dan is het voor mij weer goed, leuke hobby. Alleen teken, die mogen wel weg van mij.
  Gr Geert Jan

  1. Door Noortje Russel op 10 januari 2018 om 17:18

   Zwalk jij maar lekker door, dat gaat je goed af in de verschillende disciplines. En met dat laatste ben ik het hartgrondig met je eens! Na een besmetting (en antibioticakuur) is het zorgeloze macrobollen in het gras er wel van af… Dank voor je leuke reactie Geert Jan, en wellicht treffen we elkaar nog eens ergens!

 4. Door peter wijn op 8 januari 2018 om 15:20

  Die laatste foto vind ik erg treffend, daar zou zomaar een echte natuurfotograaf kunnen liggen.

  1. Die met de picknickmand of die met het zwarte camouflagepak?

  2. Door Noortje Russel op 10 januari 2018 om 17:08

   Klopt… in zijn lunch pauze!

 5. Weet je Noortje, naast dat ik je zelfspot en relativisme enorm waardeer voel ik mij ook oprecht vereerd door je invulling n.a.v. mijn column. Dank je wel daarvoor!

  1. Door Noortje Russel op 7 januari 2018 om 17:18

   Nou, jij bedankt voor de inspiratie… en al is alles (ook door jou) met een kwinkslag opgeschreven, er komt heus heel wat meer bij kijken dan menigeen vermoedt…

 6. Ook ik legde me langs Johans meetlat en kwam min of meer tot dezelfde conclusies als jij. Heel herkenbaar. Alleen bij #11 mag jij jezelf wel wat meer credit geven, als je zo’n geestig commentaar kunt geven, weliswaar niet als babbelkont, maar met een bedreven en vlotte pen (of toetsenbord).

  1. Door Noortje Russel op 7 januari 2018 om 17:14

   Dank voor je leuke reactie Anne, en ik ben blij met je compliment!

 7. Door Bert Faber op 5 januari 2018 om 09:55

  Volgende week “hoe word je natuurfotograaf. 3”? Leuk thema en mooi beschreven Noortje.

  1. Door Noortje Russel op 7 januari 2018 om 17:12

   We maken er een leuke serie van… 😀
   Thnx Bert!

 8. Door Chantal van Dooren op 5 januari 2018 om 07:35

  Geweldig leuk geschreven Noortje…de glimlach staat nog steeds op mijn gezicht! Zeer herkenbaar op sommige vlakken.. we blijven dromen maar vooral plezier hebben in onze eigen foto avonturen. Groetjes van een huppeldepup ?

  1. Door Noortje Russel op 7 januari 2018 om 17:09

   Aaahhh leuk om ook een reactie van een huppeldepup te krijgen, een die er gelukkig ook wel om kan lachen 🙂 Dank Chantal, goed om te horen dat ik voor een glimlach zorgde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *