Mooi! Dan voel je al ongeveer wat ik bedoel…
Een paar weken terug kwam namelijk, tijdens een redactievergadering, het begrip Miksang ter sprake.
Mikwát?
En waar we meestal, als jarenlang op elkaar ingespeeld team, vrij vloeiend door een brainstormsessie rollen, stokte het dit keer al bij het woord zelf.
‘Mikwát..?!’
‘Miksang!’
En dat werd er na een korte, verhelderend bedoelde uitleg in termen als ‘In het nu zijn, contemplatieve fotografie, bespiegelen, intuïtie, mindful fotograferen, het beeld niet maken maar ontvangen….’ niet beter op.
Zelfs Wiki NL, mijn trouwe raadgever in bange dagen, kwam niet verder dan: ‘Bedoel je missing?’ Dus maar even vrij vertaald:
‘Miksang is Tibetaans voor ‘goed oog’. Het representeert een vorm van contemplatieve fotografie, waarin het oog synchroon loopt met de contemplatieve geest.’
Ondanks het feit dat deze vergadering virtueel was kon ik de ‘blank faces’ bijna uittekenen. Niet dat mijn collega’s niet open minded zijn of geen diepgang bezitten, integendeel! Maar dit was toch net een tikje te zweverig naar hun smaak.

Miksang en de kunst van het oliebollen maken
Toen ik opmerkte dit Miksang-concept ook niet helemaal te kunnen vangen, maar het gevoelsmatig wél te herkennen, hoorde ik een zucht van opluchting door mijn koptelefoon gaan. Vol enthousiasme werd deze eervolle taak op mijn schouders gedumpt: ‘It’s a tough job, but somebody’s gotta do it…’
Goed verhaal, maar ik ben natuurlijk geen Miksang-Master. Ook ik heb best wat moeite me deze toch wat abstracte inhoud echt eigen te maken, laat staan het hier voor jullie helder te verwoorden. ‘t Voelde een beetje alsof ik een hand zand kreeg aangereikt met de opdracht: Maak jij daar maar een mooie oliebol van. Dat kún jij!
Snoekduik
Maar, zoals gezegd, raakt het bij mij wel ergens een snaartje…. Het als een kind, nieuwsgierig en verwonderd naar de natuur kijken is aan mij wel besteed. Sterker nog: het is misschien wel de reden dat ik natuurfotografeer. Als gewoon volwassen mens is er zoveel ‘moeten‘ en ‘magniet.’ Zoveel ‘zoheurthet‘ en zoveel ‘datkanechtniet.’ En laat ik daar nu verschrikkelijk slecht in zijn.
Hoe heerlijk was het om als kind lekker buiten te spelen, met je nieuwe witte kleertjes in een verse berg aarde, zonder dat je door had dat het al láng etenstijd was geweest? Om over een sloot te springen en… een deze prongluk een klein beetje te missen? Maar ja, dan ben je ineens volwassen (op papier) en die onbevangenheid, die raak je kwijt… of je verstopt hem op zijn minst, want je wordt toch vreemd aangekeken als je met je nette pakje een snoekduik in de modder maakt.
Op een dag…
Dus, op een dag, word je natuurfotograaf en kun je weer ongelimiteerd alles doen wat je als kleuter ook deed (afgezien van het krijsend in een supermarkt over de grond rollen).
Je speelt uren in de sneeuw, maar er is geen kou.
Je tijgert door brandnetels, maar er is geen jeuk.
Je zoekt urenlang naar je onderwerp, maar er is geen moeheid.
Geen honger.
Geen pijnlijke voeten.
De zon is al bijna onder, maar ‘te laat’, wat was dat ook alweer?
Omdat je één bent met je onderwerp. Inderdaad, volledig in het hier en nu. En die beleving, die flow, kan zo intens zijn dat alles daarbuiten vervaagd wordt. Het gaat al lang niet meer om het resultaat, maar om het moment zelf.

Ruisloos
Vermoedelijk is dit ergens wel herkenbaar? Maar ook makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoewel we het allemaal heerlijk vinden om ons in die flow te bevinden is dit meer uitzondering dan regel. Er is namelijk continu ruis, die ons uit het nu trekt. We moeten nog boodschappen doen of de kinderen uit school halen. En zou zo’n foto wel genoeg likes op Instagram krijgen?

Miksang, wat IS dat dan?!
Dus blijft de vraag; Wat is Miksang fotografie?
De simpele versie is dat je op een eerlijke, frisse, open manier naar je omgeving kijkt, een verbinding maakt met je onderwerp. En doordat je fotografeert wat je ráákt, is dit ook voelbaar voor de kijker.
Duidelijk?
Of begrijp je het nog steeds niet helemaal?
Mooi!
In het nieuwste Natuurfotografie Magazine laten wij een echte Miksang (Betty van Engelen) expert aan het woord, die de ins & outs van Miksang prachtig verwoordt in een zeer verhelderende tutorial!

Hot, or not?
Ik ben trouwens wel benieuwd wat jullie vinden van dit type fotografie. In Amerika is Miksang al jaren booming, maar in Nederland (nog) niet. Wat vind jij: hot or not?
40 reacties
Kostelijke column die me de woorden uit de mond neemt in mijn zoektocht naar input voor een artikeltje over miksang/contemplatieve fotografie. In onze redactievergadering ging het precíes zo LOL!
Leuk artikel! Weten jullie of Betty haar opleiding bij Michael Wood heeft gevolgd? Of bij Hèlen Vink in NL?
Zou ik dan toch een eigen steil hebben of aan het ontwikkelen zijn. Ik denk dat ik Miksang in mij heb de oefeningen in artikel lukten mij zonder veel moeite. Al ik op mijn blog kijk, zie ik dat mijn foto’s meer en meer die kant uit gaan, maar nu heeft het misschien een naam. Vele van mijn vrienden zeggen dat ik zie wat zij niet zien en kijken dan soms verwonderd als ik halt hou om een foto te nemen. Ik ga er mij zeker in verdiepen.
Bedankt
Martin
Hi Martin,
Leuk dat het artikel van Betty je zo inspireert en dat je de oefeningen hebt gedaan! Veel succes, maar vooral plezier op je Miksang-zoektocht!
Groetjes,
Roeselien