Menu

Vogelaar voor een dag

Toen dit voorjaar heel vogelend Nederland traditiegetrouw van blauwborst naar blauwborst rende, had ik, ook zeer traditiegetrouw, andere zaken aan mijn hoofd. Want zelfs zonder blauwe borst, winnen welpjes de schattigheidswedstrijd met gemak. En dus liet ik hem ook dit jaar weer zonder veel pijn aan me voorbijgaan.
Mr. Blauwborst himself...
Mr. Blauwborst himself... Fotograaf: Roeselien Raimond

Soundtrack

Bij vossenwelpjes fotograferen hoort doorgaans veel wachttijd. Meestal biedt dit ruimte om de zin van het leven weer eens onder de loep te nemen of een nieuwe bedrijfsstrategie te ontwikkelen, maar dit keer werd mijn oor getrokken door een nogal aanwezig geluidje. Ik kon heus wel horen dat het een vogel was, maar geluidstechnisch kan ik nog geen roodborst van een struisvogel onderscheiden, dus het bleef een soort achtergrondruis. Een fijne vossenfotografie-soundtrack.

Ineens, terwijl ik daar in alle onschuld stond te genieten van een kalme lenteavond, duwde deze vrolijke fluiterd zijn blauwe borst nog net niet in mijn gezicht. De hint was duidelijk, daar had ik zelfs geen ObsIdentify voor nodig!

De Roelvink

Goed, een blauwborst dus. Tof, maar mijn missie was en bleef toch echt oranje en ik besloot dit ietwat opdringerige vogeltje maar een beetje te negeren.

Dan kende ik de blauwborst nog niet! Het is een beetje de Roelvink onder de vogels: Al doen ze helemaal niets bijzonders, ze moeten en zullen gezien worden. En – toegegeven- ze hebben een punt. (die vogels, niet Dries!) Die prachtige blauwe borst is wel gemáákt om bewonderd te worden, maar then again, zo’n fluffy oranje welpenvachtje ook! Dus nee. Ik zwichtte niet voor dit charme offensief. Blauwborst, go home!

Pretpakket

‘Wie niet luisteren wil, moet maar zien’, moet de blauwborst gedacht hebben. Wéér kwam hij in mijn blikveld zitten en vulde mijn frame met een flinke klodder blauw. Lichtelijk geïrriteerd wendde ik mijn lens af en zocht naar een welp om me van deze druktemaker te kunnen bevrijden.

Plotseling vloog de blauwborst weg. Kort lontje? Gaf hij het nou op?

Integendeel. Hij kwam terug met nog grover geschut! Daar zat ie dan, met zijn bek vol pretpakket: Rupsen, torren en spinnen, en een hele riedels ondefinieerbare vliegbeestjes, het kon niet op. De uitslovert. En alsof dit nog niet genoeg was haalde hij zelfs zijn vrouw erbij, die hem weer probeerde te overtroeven door háár vangst te laten zien. Toen hij met een heuse libel aankwam, had ik het best even lastig; die stond hem goed! Ik ben tenslotte niet van steen en zo’n vogel die zich van zijn beste veren laat zien stug negeren is ook niet mijn hobby. Maar ja, vossen gaan nu eenmaal vóór het vogeltje. Waar bléven ze nou?

Nieuwe trend

En toen besloot de zomerzon Team Blauwborst bijval te verlenen door hem prachtig in de spotlight te zetten. Terwijl de stralen zijn blauw langzaam goud verfden, voelde ik mijn innerlijke vogelaar -doorgaans zeer diep weggestopt- haar armpjes uitrekken en langzaam maar zeker ontwaken. Voor de vorm speelde ik nog even hard to get en keek wantrouwig naar een pluim in perfect tegenlicht. Wetend, dat als hij dáár zou gaan zitten, mijn laatste restje weerstand gebroken zou zijn. Ik wierp nog één hoopvolle blik op de wel heel onzichtbare welpen, maar alsof de blauwborst zijn cursus telepathie zojuist had afgerond, landde hij prominent op die pluim…. Blauwborst:Roes, 10:0. Ik ben tenslotte de beroerdste niet en wilde hem heus wel even vereeuwigen, voor het nagebroed. En die avond werd ik even vogelaar.

Eerlijk gezegd vind ik het wel een toffe nieuwe trend: Als ik niet naar de vogels kom, dan komen de vogels maar naar mij! Dus het wachten is tot de roerdomp, de velduil, de bijeneters, de hop en het woudaapje dit concept ook snappen. Mijn vogelaar en ik zijn de tent alvast aan het opzetten!

...met z'n blauwe borst...
…met z’n blauwe borst… Fotograaf: Roeselien Raimond
Zijn prooien vliegen zelfs met hem mee. De uitslovert.
Zijn prooien vliegen zelfs met hem mee. De uitslovert. Fotograaf: Roeselien Raimond
Hier begint het Grote Opbieden. Mr Blauwborst zet een libel in.
Hier begint het Grote Opbieden. Mr Blauwborst zet een libel in. Fotograaf: Roeselien Raimond
Voor het geval het me ontgaan was: libel dus.
Voor het geval het me ontgaan was: libel dus. Fotograaf: Roeselien Raimond
Tuurlijk. Met prooi op een pluim!
Tuurlijk. Met prooi op een pluim! Fotograaf: Roeselien Raimond
En dan kan wifey natuurlijk niet achterblijven. Wat hij kan, kan zij ook!
En dan kan wifey natuurlijk niet achterblijven. Wat hij kan, kan zij ook! Fotograaf: Roeselien Raimond
En beter!
En beter! Fotograaf: Roeselien Raimond
Haar gevoel voor stijl  is duidelijk beter ontwikkeld.
Haar gevoel voor stijl  is duidelijk beter ontwikkeld. Fotograaf: Roeselien Raimond
Maar onderschat zíjn talent voor dramatiek niet…
Maar onderschat zíjn talent voor dramatiek niet… Fotograaf: Roeselien Raimond
Ziet em duun dan…met z’n blauwe borst!
Ziet em duun dan…met z’n blauwe borst! Fotograaf: Roeselien Raimond
En hier kan ik toch weinig anders op zeggen dan: Bedankt blauwborsten…jullie zijn fantastische vogels!
En hier kan ik toch weinig anders op zeggen dan: Bedankt blauwborsten…jullie zijn fantastische vogels! Fotograaf: Roeselien Raimond
Bijna net zo leuk als vossen!
Bijna net zo leuk als vossen! Fotograaf: Roeselien Raimond

Geef een reactie

11 reacties

  1. Wat een geweldige foto’s en leuke komische tekst. En dit bewijst maar weer Zoek niet naar de vogels en loop ze zeker niet achterna, ze komen wel naar jou. Ik ga deze techniek ook toepassen. Haha

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

11 reacties

  1. Wat een geweldige foto’s en leuke komische tekst. En dit bewijst maar weer Zoek niet naar de vogels en loop ze zeker niet achterna, ze komen wel naar jou. Ik ga deze techniek ook toepassen. Haha

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Roeselien Raimond

Roeselien Raimond

Natuur, een camera en een snufje goed gezelschap zijn de basisingrediënten. Voeg er een mooi model aan toe en Roeselien is in haar element!

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: