Menu

Onderdeel van Pixfactory

Drie-en blauwe tenen

Terwijl ik door het stuk duingebied loop op dit vroege tijdstip zie ik een medestander met telelens de tegengestelde richting op lopen. Hij mompelt iets in zijn diep opgetrokken kraag van “mij te koud – ik lijk wel gek – niks te zien” en ik begin hetzelfde te denken. Net hooguit 10 minuten onderweg en mijn vingers vallen er al zowat af terwijl ik bijna niets zie door een mengsel van zand, sneeuw, hagel, ijspegeltranen en snot. Ik vraag me serieus af waarom ik mijzelf dit aan doe en als hobby niet beter kan gaan kantklossen.
Samen sta je sterker…en veel warmer!
Samen sta je sterker…en veel warmer! Fotograaf: Pauline Rote

Het is half januari. Nederland is in de ban van een kougolf met de nodige sneeuwval. Die laatste is erg kieskeurig want de Noordwestelijke provincie komt er bekaaid vanaf met die witte deken. Naar Limburg afreizen vind ik te ver en de koukleum in mij zegt dat ik lekker warm binnen moet blijven. Toch loop ik ineens te blauwbekken op het strand terwijl een gigantische hagelbui striemend in mijn gezicht snijdt.

Tweestrijd

In mijn ooghoek zie ik een groep sneeuwgorsjes, jippie, maar een torenvalkje heeft ze ook in de gaten en scheert laag over de grond waardoor de gorsjes hoger de sneeuw in vliegen. Pech voor de valk en voor mij. Een oeverpieper staat wat verbaasd bij een half bevroren poeltje naar zijn eigen spiegelbeeld te kijken, waarschijnlijk denkend dat hij roos heeft. Het begint nog wat harder te waaien en de hagelstenen worden groter, kouder en vooral harder. Ik sta in tweestrijd tussen een jengelend kind dat naar huis wil en een overmoedige fotograaf die niet wil opgeven. De laatste wint.

Een oeverpieper is verrast door de sneeuw en probeert uit of het ijs al hard genoeg is.
Een oeverpieper is verrast door de sneeuw en probeert uit of het ijs al hard genoeg is. Fotograaf: Pauline Rote

Voordelen

Ik loop het strand op, mijn muts nog verder over mijn oren trekkend en mijn capuchon eroverheen. Schuin achterstevoren weliswaar zodat ik met één oog dicht de andere om zich heen laat kijken. Die ziet dat het strand wit maar ook leeg is, dat wil zeggen geen mens te zien in de wijde verte. Het is duidelijk ook geen hondenweer want die zijn er ook niet om vogeltjes op te jagen. Ik voel me een overwinnaar, niemand anders die het in zijn hoofd haalt naar het strand te gaan onder deze omstandigheden. Elk nadeel heeft z’n voordeel gaat zeker in deze op.

Wat zijn het toch mooie en leuke vogeltjes! Normaalgesproken erg druk in de weer maar onder barre omstandigheden blijven ze lekker dicht bij elkaar. Een voordeel voor de fotograaf.
Wat zijn het toch mooie en leuke vogeltjes! Normaalgesproken erg druk in de weer maar onder barre omstandigheden blijven ze lekker dicht bij elkaar. Een voordeel voor de fotograaf. Fotograaf: Pauline Rote

Die positieve benadering blijkt ook als ik richting de zee loop en opeens tientallen drieteentjes dicht bij elkaar gepakt zie zitten vlakbij de branding. De Stones zongen er al over, Gimme shelter, wat duidelijk het geval was voor deze leukerds onder deze omstandigheden. Of, voor de nog ouderen onder ons Schuilen bij elkaar al konden ze natuurlijk nog wel vluchten wat ze zo nu en dan ook deden, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat ze niet vastvroren in het zand. Ook hier wint de fotograaf het van de sneeuwpop want ik zie mijzelf op mijn buik liggen op het besneeuwde zand en al tijgerend richting de witte bolletjes kruipen met de telelens in de aanslag. Althans, ik doe een poging om wat te zien want de tranen met zout en zand maken dat niet echt makkelijk.

Dichtbij elkaar blijf je lekker warm. Ik was er bijna tussen gaan liggen. Tientallen drieteentjes schuilen dichtbij elkaar op een besneeuwd strand.
Dichtbij elkaar blijf je lekker warm. Ik was er bijna tussen gaan liggen. Tientallen drieteentjes schuilen dichtbij elkaar op een besneeuwd strand. Fotograaf: Pauline Rote

Blauwe tenen

Mijn hart maakt een sprongetje als blijkt dat mijn modelletjes zich niets aantrekken van die langzaam sluipende snottenbellende zand/sneeuwvrouw die er nu niet echt op haar aantrekkelijkst bij ligt. Lekker boeiend, niemand die me ziet. Wanneer ik even later opsta zit het zand werkelijk overal en voel ik zeewater in mijn schoenen waar ondertussen ook mijn tenen aan het bevriezen zijn. Ze zijn vast blauw en straks heb ik er ook nog maar drie. Echter voel ik meer adrenaline dan kou en verwarmt dat vuurtje mij inwendig, ik ben als een kind zo blij. Ja, hier doe ik het dus allemaal voor

Koude tenen voor de drietenen en blauwe tenen voor de fotograaf.
Koude tenen voor de drietenen en blauwe tenen voor de fotograaf. Fotograaf: Pauline Rote

Inmiddels heeft de hagel en harde wind plaatsgemaakt voor een steeds blauwer wordende lucht vergezeld door een schraal winterzonnetje en ik vergaap me aan de kleuren van de regenboog samen met nog wat flarden bui tegen deze setting van een leeg strand. Wat een kadootje!

Kadootje van moeder natuur: een prachtige regenboog tussen flarden van een enorme hagelbui.
Kadootje van moeder natuur: een prachtige regenboog tussen flarden van een enorme hagelbui. Fotograaf: Pauline Rote

Nieuw vriendje

Ik besluit mijn spieren op te warmen en te gaan wandelen over de pier. Een enkeling durft het inmiddels aan en ik ben niet meer de enige. Er is genoeg te zien langs de basaltblokken waar het zeewater tegenaan klotst waaronder een eidereend met vers gevangen krab, zeekoet, aalscholvers in winterkleed, middelste zaagbekken en wat scharrelende paarse strandlopers, plevieren en steenlopers. Wanneer ik halverwege een pitstop maak en wat tegenlichtopnames neem word ik vergezeld door een steenloperexemplaar die gedurende een kwartier bij me in de buurt blijft. Hij maakt nog net geen praatje, zit zelfs even op mijn schoen en ploft gezellig naast me. Ik besluit dan ook maar wat portretjes te maken van mijn nieuwe vriendje.

Mijn nieuwe vriendje kwam zo dichtbij dat ik een selfie kon maken in zijn oog.
Mijn nieuwe vriendje kwam zo dichtbij dat ik een selfie kon maken in zijn oog. Fotograaf: Pauline Rote

Nadat ik opgewarmd en wel geniet van het zonnetje zie ik een zeehond regelmatig zijn koppie uit het water steken. Daarachter zwemt iets zwarts die als het dichterbij komt een zee-eend blijkt te zijn. Wat een feestje is dit!

Altijd een feestje om opeens een zeehond te zien zwemmen langs de pier.
Altijd een feestje om opeens een zeehond te zien zwemmen langs de pier. Fotograaf: Pauline Rote

Bonus

Opgewarmd maar nog schraal van zout en opgedroogd traan-en neusvocht loop ik terug. Daar staat een groepje fotografen en vogelaars door telelenzen en verrekijkers op een rijtje naar de zee te turen. Behalve een zwart stipje in de verte zie ik niks bijzonders en ik vraag of ze iets leuks gezien hebben. Ze blijven allemaal richting zee kijken en gaan door waar ze mee bezig waren wanneer een mannelijk exemplaar zich naar mij omdraait, breeduit lacht en zegt: “ja jij!”… Aangezien er niemand achter mij liep moest hij het wel tegen mij hebben, een “doorgewinterde” schrale sneeuwpop met tranen en rode neus, volledig ingepakt als maanvrouw met muts en zandoutfit.

Mijn dag was al goed maar kreeg nu een bonus. Glimlachend liep ik richting mijn auto. Het was een mooie dag, dáár doe ik het voor!

Wat een heerlijk gezicht als alle drieteentjes tegelijk de lucht in gaan! Beentjes ehh teentjes van de vloer!
Wat een heerlijk gezicht als alle drieteentjes tegelijk de lucht in gaan! Beentjes ehh teentjes van de vloer! Fotograaf: Pauline Rote

Geef een reactie

22 reacties

 1. Als echte beginneling lees ik vaak columns en bijna net zo vaak zakt me dan de moed in de ’teentjes’ door de gedachte: Dat kan ik toch nooit!? Dit verhaal inspireert en motiveert door het enthousiasme en de eerlijkheid. Soms is het afzien én doorzetten, mazzel én geduld. Dank je wel!

  1. Wat fijn om te horen dat mijn verhaal je inspireert!
   Het is inderdaad vaak een kwestie van geluk in combinatie met geduld en niet opgeven. En vooral genieten! Ik wens je veel fotoplezier.

 2. Dank Pauline voor weer een heerlijk verhaal en prachtige foto’s! Zo fijn dat ik vanonder een warm dekentje op de bank toch kan genieten. Respect voor jouw doorzettingsvermogen.

  1. Dat warme dekentje klinkt heel goed en heb ik inmiddels ook gevonden!
   Dankjewel voor je leuke reactie en mooie compliment, Mariëlle!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

22 reacties

 1. Als echte beginneling lees ik vaak columns en bijna net zo vaak zakt me dan de moed in de ’teentjes’ door de gedachte: Dat kan ik toch nooit!? Dit verhaal inspireert en motiveert door het enthousiasme en de eerlijkheid. Soms is het afzien én doorzetten, mazzel én geduld. Dank je wel!

  1. Wat fijn om te horen dat mijn verhaal je inspireert!
   Het is inderdaad vaak een kwestie van geluk in combinatie met geduld en niet opgeven. En vooral genieten! Ik wens je veel fotoplezier.

 2. Dank Pauline voor weer een heerlijk verhaal en prachtige foto’s! Zo fijn dat ik vanonder een warm dekentje op de bank toch kan genieten. Respect voor jouw doorzettingsvermogen.

  1. Dat warme dekentje klinkt heel goed en heb ik inmiddels ook gevonden!
   Dankjewel voor je leuke reactie en mooie compliment, Mariëlle!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Pauline Rote

Pauline Rote

Pauline Rote is een bevlogen natuurfotograaf met een voorkeur voor vogel- en highkeyfotografie. Daarbij probeert zij haar gevoel en passie over te brengen, het liefst overgoten met een creatief sausje.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: