Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 29 maart

Het lekkere lenteweer laat nog even op zich wachten. Er staat een wisselvallig paasweekend voor de deur zodat je beter de paaseieren met watervaste verf kunt schilderen voordat de paashaas ze verstopt in het natte gras. Geniet ervan want door de ingaande zomertijd op zondag is je weekend een uur eerder voorbij.
De paashaas maakt een vliegende start!
De paashaas maakt een vliegende start! Fotograaf: Pauline Rote

Weer en weersverwachting

Vooral op goede vrijdag en zaterdag is de temperatuur zacht, voert bewolking de boventoon en kan zowel de zon als een bui voor afwisseling zorgen. Eerste paasdag heeft de beste papieren waarbij met een matige oosten-tot noordoosten wind de zon vooral in de middag kan doorbreken. Toch zullen we het niet helemaal droog houden. Paasmaandag verloopt wat natter en iets kouder waarbij de wind aantrekt maar kouder dan een graad of 12 wordt het niet.

Landschapsfotografie

Zoetjes aan kleurt het landschap frisgroen waarbij de esdoorn, de vlier en de berk als een van de eersten hun jonge blad laten zien. Door bloeiende fruitbomen zoals de perenboom en de krentenboom maar ook de sleedoorn en de meidoorn wordt het winterlandschap nu getransformeerd tot een steeds fraaier wordend lentebeeld. De bermen kleuren al aardig geel van het raapzaad. Ook staan de eerste tulpenvelden al in bloei. Het bewolkte weer van de komende dagen geeft mooie kansen om met deze frisse kleuren highkeyfoto’s te maken wat de lentesfeer mooi kan weergeven.

Raapzaad en dansende muggen bij de avondzon.
Raapzaad en dansende muggen bij de avondzon. Fotograaf: Pauline Rote

Macrofotografie

De macrofotograaf kan langzamerhand uit zijn winterslaap komen, nu de eerste vlindersoorten zich aandienen. De atalanta, klein geaderd witje en de citroenvlinder wordt al veelvuldig gezien. De pinksterbloemen gaan weer groeien die het fotogenieke oranjetipje uitnodigt. Ook kun je de eerste winterjuffers al waarnemen en het duurt niet lang meer of we kunnen de eerste viervlekken en vuurjuffers voor de lens krijgen.

Een Oranjetipje hangt 's morgens vroeg koud aan een Pinksterbloem.
Een Oranjetipje hangt ’s morgens vroeg koud aan een Pinksterbloem. Fotograaf: Chris Ruijter

Met bloeiende bodembedekkers, voorjaarsflora en stinzenplanten zijn ook de bijen en hommels druk in de weer nectar te verzamelen.

Vogelfotografie

De vogel die voor de meeste vogelfotografen het voorjaar aankondigt is de blauwborst. Zijn zang en voorkomen zijn reden genoeg om op zoek te gaan naar deze schoonheid.

Veel broedvogels zijn inmiddels weer naar ons land teruggekeerd zoals de luid zingende tjiftjaf, de eerste zwaluwen, gele kwikstaarten en ook de purperreiger. Veel trekvogels weten ons land weer te vinden zoals de rietzanger en de zomertaling.

Voor roofvogels is het voorjaar ook begonnen, bruine kiekendieven en buizerds kun je zien baltsen in de lucht en zijn begonnen aan het bouwen van hun nest. Torenvalken en slechtvalken zijn ook bezig met het nest of hebben al eieren. Ook is de visarend teruggekeerd als schaarse broedvogel.

De bruine kiekendief is terug en bezig met nestelen.
De bruine kiekendief is terug en bezig met nestelen. Fotograaf: Pauline Rote

Weidevogels zoals de grutto, kievit, tureluur en kemphaan zijn de weilanden ingetrokken om te paren en te nestelen. Met luid geroep zijn ze nu hun territorium aan het afbakenen wat voor mooie actiefoto’s kan zorgen.

Dit is de tijd om parende grutto's tegen te komen.
Dit is de tijd om parende grutto’s tegen te komen. Fotograaf: Pauline Rote

De eerste takkelingen van de bosuil en de steenuiljongen zijn gesignaleerd en velduilen worden zwevend over weilanden gezien.

Vanwege het broedseizoen zijn veel gedeeltes van natuurgebieden gesloten. Zorg als fotograaf altijd dat je, juist nu, de vogels niet verstoort.

Wildlife

Het is nu ook de tijd dat de eerste frislingen worden geboren. Wees dus op je hoede wanneer je een wild zwijn aantreft die haar jongen wilt beschermen.

Bij Pasen denken we aan pasgeboren lammetjes en rammelende hazen. Die zie je dan ook veelvuldig in het landschap. We wensen je fijne Paasdagen!

Lammetje
Lammetje. Fotograaf: Roeselien Raimond

Tip

Je kunt tot 12 april stemmen op de Insect van het jaar verkiezing. Welke is jouw favoriet?

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: