Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 12 januari

Hopelijk heb je afgelopen week genoten van het zonnetje en de vrieskou. Het blijft immers een onvervalste Nederlandse winter waarbij je iedere aangereikte kans direct moet aangrijpen, omdat je helaas niet weet wanneer een volgend moment zich aandient.
Eenzame eik in de sneeuw. Fotograaf: Bob Luijks

Weer- en weersvoorspellingen

Het zonnige en koude winterweer zijn we met het verschijnen van dit journaal direct weer kwijt. Vrijdag is het op sommige plekken mogelijk langdurig mistig, wat uiteraard volop kansen biedt. Het weekend zelf is rustig, grijs met temperaturen boven het vriespunt met op zondag de grootste kans op wat regen. Ronduit saai weer, waarbij al het ijs weer als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. Hoe het weer er de rest van de week uit gaat zien, is op het moment van het verschijnen van dit journaal nog volkomen onduidelijk. Het kan letterlijk alle kanten op gaan. Dat komt door de passage van een lage drukgebied op woensdag, een aanval van warme lucht. De exacte koers daarvan wordt bepalend, ook voor het vervolg in de dagen erna. Woensdag kan het fors sneeuwen, maar ook regenen…  De warme lucht rukt vanuit het zuiden op, terwijl vanuit het noorden koude lucht terrein probeert te winnen. Ergens ontmoeten deze twee luchtstromen elkaar en op de grensvlak gaat serieuze neerslag vallen. De meeste neerslag lijkt (nu) voor Zuid-Nederland en België, maar dat is ook het dichtst bij de warme lucht. Verder naar het noorden is de neerslag minder, maar blijft het wel kouder. Kortom, interessante ontwikkelingen. De rest van de week lijkt het fris te blijven met temperaturen overdag boven het vriespunt en ’s nachts rond het vriespunt. Mocht er een bui vallen, dan kan deze zomaar winters uitpakken.

sneeuw
Spannend. Zouden we woensdag van de sneeuw mogen genieten, of valt de neerslag alleen in vloeibare vorm? Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfotografie

Voor de landschapsfotograaf wordt het een wat teleurstellende week na het winterprikje, tenzij de sneeuw gaat meewerken. Mocht dat het geval zijn, dan kan er dus sprake zijn van serieuze sneeuwval met meer dan 10 centimeter of (volgens sommige weermodellen) zelfs enkele decimeters. Het behoeft geen betoog dat een dergelijke hoeveelheid wel ontwrichtend zal werken. Denk dus goed na over de locatie waar je wil gaan fotograferen en neem voor de zekerheid voldoende eten en een warm kleed mee voor het geval je toch mocht stranden. Enkele tips:

  • Fotografeer tijdens de sneeuwval voor een kunstzinnig en verzachtend effect. Ga je voor een korte sluitertijd, waardoor je alle vlokken als stipjes ziet, of ga je voor een langere sluitertijd, waardoor de sneeuwvlokken veranderen in strepen?
  • Met een teleobjectief kun je de saaie grijze lucht buiten beeld houden en leg je de nadruk meer op de sneeuwvlokken en/of markante structuren in de witte wereld.
  • Belicht voldoende over om de sneeuw wit te houden. Afhankelijk van het beeld moet je ongeveer één tot twee stops overbelichten.
  • Pak je camera in met een regenhoes. Sneeuw kruipt overal in!
  • Haal je camera eenmaal thuis niet meteen uit de tas. Je camera is koud, binnen is het warm en dat kan voor condensvorming zorgen, ook aan de binnenkant van de camera. Laat de camera daarom enkele uren in je rugzak, zodat ie geleidelijk opwarmt.
Sneeuwval biedt volop mogelijkheden voor abstracte foto’s. Zoek naar krachtige vormen of bijvoorbeeld repeterende elementen. Fotograaf: Bob Luijks

Valt er geen sneeuw, dan is het voor de landschapsfotograaf een week om snel te vergeten. Het grijze weer met af en toe regen zijn in deze tijd van het jaar niet heel uitnodigend, al staat er overal nog veel water van afgelopen regenperiode waar je je voordeel mee kunt doen.

Macrofotografie

Profiteer eerst nog van het ijs, maar ga er zeker niet op. Ideaal zijn vennen met flauw aflopende oevers. Zoek naar grafische patronen of ingevroren bladeren. Kijk in deze periode ook eens uit naar echte winterpaddenstoelen, zoals gele trilzwam en paarse korstzwam.

gele trilzwam
De gele trilzwam heeft wel iets weg van hersenen, yellow brains heet de soort in het Engels. Fotograaf: Cor van der Linden

In navolging op de hazelaar, begint ook de els te bloeien, met vergelijkbare gele katjes. Elzen vind je in natte gebieden. Op steeds meer plekken zie je sneeuwklokjes verschijnen. Hoewel het altijd de bloemen (en paddenstoelen) zijn die de aandacht trekken, zijn ook de wintergroene bomen en struiken erg fotogeniek. Denk daarbij aan grove den, spar (beiden naalden, dennenappels en een mooie schors), jeneverbes (donkere bessen, vaak prachtige standplaats op gortdroge heide), hulst (glimmend blad, rode bessen) of dubbeloof.

grove den
Takje van den met naalden en knoppen, bovenaanzicht. Fotograaf: Ron Poot

Vogelfotografie

Met de kou is het fijn om de vogels een handje te helpen door het aanbieden van voer. Hoe breder het sortiment, hoe breder het aanbod aan vogels. Heb je nog vetbolletjes in een netje? Verwijder deze dan om te voorkomen dat vogels hierin vast komen te zitten. Leg de bollen op een voedertafel of stop ze in een speciale houder. Naast het bekende grut zorgt de kou van afgelopen week er ook voor dat andere soorten zich vaker in de tuin melden, zoals gaaien. Zij moeten het vooral van verstopte eikels hebben, maar wanneer het vriest, kunnen ze daar niet goed bij en moeten ze dus op zoek naar wat anders.

Een mooie soort om nu nog werk van te maken is de kleine zwaan. Ook de sterk gelijkende wilde zwaan is nu in ons land, maar wel in lagere aantallen. De grootste aantallen kleine zwanen worden op dit moment gezien in onder andere polder Groot Beddewaarde (Zierikzee), Vogelplas Starrevaart (Leidschendam), Hoenwaard (Hattem), Sophiapolder (Oostburg), Bruintjeskreek (Sint Philipsland), Texel en Oostvaardersplassen. De wilde zwaan kom je eveneens tegen in de Oostvaardersplassen, maar verder verschilt de verspreiding sterk. Je vindt ze onder andere in Lauwerzijl, Boswachterij Hooghalen en het Amerdiep.

Drie soorten zwanen in één beeld gevangen. Van links naar rechts kleine zwaan, wilde zwaan en twee knobbelzwanen in de onscherpte. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Speur elzen af op vogels die profiteren van de zaadjes in de elzenpropjes, zoals putter, sijs en zowel grote als kleine barmsijs.

sijs
Sijs bovenin een els. Fotograaf: Bob Luijks

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: