Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 9 februari

Na een week met veel regen en wind wordt het gelukkig weer iets rustiger op de weerkaarten. Het wordt wel een paar graden kouder, maar dat is natuurlijk niet gek voor deze tijd van het jaar. Echt koud wordt het echter ook niet en daarmee is het geen echte winter, maar zeker ook geen echte lente. Wat komende week te fotograferen?
Sneeuwklokjes op een landgoed. Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfotografie

Zo net voor de lente is voor landschapsfotografen misschien wel de moeilijkste periode van het jaar, zeker als het vooral (wederom) grijs weer is. Alles oogt dor en dof, maar waar de bloeiende bollen de macrofotograaf in beweging brengen, geldt dat ook voor de landschapsfotograaf. Veel bolletjes (zie navolgende onderdeel ‘macrofotografie’) bloeien massaal in grote groepen. Niet zelden groeien ze op mooie plekken, zoals landgoederen. Kruip met je groothoekobjectief dicht op de bloemen en plaats een markant gebouw of stokoude boom in de achtergrond.

krokus landgoed
Bollen groeien vaak op fraaie locaties, maak daar als landschapsfotograaf gebruik van. De bloemen geven kleur aan het verder nog kleurloze landschap. Fotograaf: Bob Luijks

De winterliefhebber moet hopen op een nacht met net voldoende opklaringen. Gebeurt dat, dan schiet de temperatuur meteen onder het vriespunt met mogelijk wat rijp, zeker in vochtige gebieden.

Macrofotografie

Het warme weer heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkelingen van de planten onverminderd hard gaat en inmiddels vele weken voorloopt op schema. Steeds meer sneeuwklokjes openen hun bloemen. Afgelopen journaals benoemden we de sneeuwklokjes ook al, maar met regenachtig weer houden ze hun kostbare bloemetjes vaak gesloten. Het is dus echt wachten op wat vriendelijkere dagen. Ondertussen bloeien ook de eerste krokussen.

Een zeldzame plant die ook nu bloeit is het stinkend nieskruid. Van nature groeit deze plant alleen op kalkrijke bodems, dus vooral in Zuid-Limburg. De soort is echter ook veelvuldig aangeplant en vandaaruit verwilderd. De plant kan 80 centimeter hoog worden. Omdat de bloemen groen zijn met een roestig rood randje vallen deze niet echt op, ook omdat de bloemen nog eens naar beneden hangen.

stinkend nieskruid
Stinkend nieskruid is een zeldzame plant die in Zuid-Limburgse hellingbossen groeit. Fotograaf: Bob Luijks

Een andere merkwaardige verschijning is de gaspeldoorn. Vanaf een afstandje lijkt deze op brem, maar dan met venijnige stekels. Het is een echte winterbloeier met grote, gele bloemen.

Het stekelige karakter van de struik is hier benadrukt. Fotograaf: Ron Poot

Naast bloemen en de eerste amfibieën kun je ook aan de slag met juffers. Juffers, in de winter? Jazeker, de winterjuffers. Ze zijn de gehele winter aanwezig, maar houden zich bij kou koest. Met de hogere temperaturen worden ze echter actief en zijn ze een stuk gemakkelijker te ontdekken. Lees hier alles over het fotograferen van deze bijzondere soort.

Bruine winterjuffer
Bruine winterjuffer. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vogelfotografie

Door het warme weer in een groot deel van Europa zijn diverse vogels aan hun voorjaarstrek begonnen, zoals de kraanvogels. Deze trekken alleen over onze contreien met een oostenwind en dat zit er voorlopig niet in. Wel is het genieten van alle vrolijke deuntjes, zeker gedurende de vroege ochtend. De stille periode hebben we achter ons gelaten; veel vogels zingen inmiddels al uit volle borst, zoals de mezen. Heb je nog geen nestkastje in de tuin hangen, dan kun je dit nu nog net doen. Wie weet geniet je dan over een paar maanden van jong grut in je tuin!

koolmees
De (kool)mezen zingen reeds uit volle borst. Fotograaf: Bob Luijks

Wil je nog wat met de bijzondere wintergasten, zoals pestvogel, ijseend, ijsduiker of diverse ganzensoorten, dan heb je nu nog de kans! Binnenkort vertrekken ze weer richting het noorden en krijgen we onze ‘eigen’ soorten weer terug.

Tip

De deadline van de inschrijving voor de Groene Camera eindigt maandag 12 februari! Vergeet niet je foto’s in te sturen om kans te maken op prachtige prijzen.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: