Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 15 maart

Het is lente! De hazen zijn druk aan het rammelen, de wilgen bloeien en de tjiftjaffen zingen. Na het druilerige weer van de afgelopen dagen is het nu tijd voor vrij zacht lenteweer. De komende dagen zijn zacht voor de tijd van het jaar en dat is terug te zien in het veld. Bomen en planten bloeien eerder dan normaal en een aantal insectensoorten is ook veel vroeger dan gemiddeld tevoorschijn gekomen. Let maar eens op de aantallen hommels, zweefvliegen en dagvlinders die nu al rondvliegen. Aantallen die je normaal gesproken pas over een week of twee zou verwachten.
Grutto.
Grutto. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Weer-en weersverwachting

Dit weekend krijgen we te maken met zacht lenteweer. Zon en wolken wisselen elkaar af, met af en toe een buitje. Overdag stijgt de temperatuur naar 12 tot 14 graden, in het zuiden misschien nog wel iets warmer. In de nacht wordt het niet kouder dan 5 tot 8 graden. Vrijdag staat er een vrij stevige wind uit het zuidwesten die in de loop van het weekend afzwakt.

Gehakkelde aurelia.
Gehakkelde aurelia. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vogelfotografie

Waar het nu een drukte van belang begint te worden in de weidevogelgebieden. Grutto’s, scholeksters, tureluurs en kieviten zijn weer teruggekeerd naar hun broedgebieden en verdedigen luid en duidelijk hun territorium. Daarnaast zijn hier nog steeds groepen wintergasten aanwezig zoals smienten, brandganzen en kolganzen.

Overvliegende grutto
Overvliegende grutto. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De eerste golf aan trekvogels passeert nu ons land. Witte kwikstaarten en graspiepers arriveren uit hun zuidelijker gelegen winterverblijven en kunnen met name aan de kust worden aangetroffen op akkers en in graslanden. Ook in de rest van het land verschijnen beide soorten, maar de aantallen zullen lager zijn. In de duinen zijn graspiepers al druk aan het zingen.

Graspieper
Graspieper. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Op dit moment hebben veel standvogels al de lente in de bol. Zanglijsters, boomkruipers, vinken, grote bonte spechten, tjiftjaf, grote lijsters, roodborsten, heggenmussen en winterkoningen zingen in de (vroege) ochtend hun longen uit het lijf om aan vrouwtjes kenbaar te maken dat ze klaar zijn om te nestelen en om hun concurrenten in te seinen dat ze beter een andere plek kunnen gaan zoeken.

Zoogdierfotografie

Let in de graslanden op rammelende hazen: groepjes hazen die achter elkaar aanrennen. Meestal beginnen één of enkele mannetjes (rammelaars) met het opdrijven van de vrouwtjeshazen. Dit gedrag werkt aanstekelijk, waardoor steeds meer hazen zich bij de rennende hazen aansluiten. Het rammelen is een belangrijk onderdeel van het paargedrag van de hazen.

Rammelende hazen
Rammelende hazen. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Florafotografie

De warme temperaturen zorgen ervoor dat een aantal soorten al volop aan het bloeien is, zoals bosanemoon, slanke sleutelbloem, speenkruid, kleine veldkers, groot en klein hoefblad en verschillende soorten stinzenplanten zoals sneeuwklokje, boerenkrokus en winterakoniet. Met name de bosbodems staan op dit moment op ontploffen. Ook de boswilg, gele kornoelje, pruim en sleedoorn staan nu in bloei.

Speenkruid en bosanemoon
Speenkruid en bosanemoon. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Macrofotografie

Bloeiende planten kunnen de eerste insecten aantrekken zoals koninginnen van aardhommels, akkerhommels en boomhommels en honingbijen. Ook zweefvliegen worden nu actief zoals de snorzweefvlieg en de blinde bij. Vlinders zoals gehakkelde aurelia, dagpauwoog, citroenvlinder en kleine vos vliegen nu ook. Let ook op de grote vos.

Citroenvlinder
Citroenvlinder. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De zachte temperaturen betekent dat veel volwassen insecten uit hun winterrust of winterslaap ontwaken. Verschillende soorten lieveheersbeestjes en wantsen zoals de vuurwants, grauwe schildwants en de groene schildwants zitten zich vaak op te warmen op takken of plantendelen die blootgesteld zijn aan de zon.

Tip: Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2024 in het weekend van 15-17 maart kun je op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken. Meer info is hier te vinden.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: