Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 12 april

Het is nu echt lente geworden! Na het warme weer van afgelopen weekend en het begin van de week zijn veel voorjaarsbloeiers gaan bloeien, zijn veel insecten tevoorschijn gekomen en zwemmen wilde eenden met hun kuikens langs oevers. De hoge temperaturen van vorige week zullen we de komende dagen niet terugkrijgen, maar het zal zeker aangenaam weer worden om er met de camera op uit te gaan. Voor de zaterdag is er echter een geweldig alternatief waar je als fotograaf een hoop van kunt opsteken, want dan is hét natuurfotografie-evenement van Nederland en België: de Pixperience!
Wilde eendpulletje
Wilde eendpulletje. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Weer-en weersverwachting

Dit weekend krijgen we te maken met wisselend lenteweer. Zon en wolken wisselen elkaar af, met af en toe een buitje. Ook de temperatuur kan aardig fluctueren met uitschieters naar de 20 graden. Het Saharazand van de afgelopen week is verdwenen, dus echt vlammende zonsondergangen zullen niet te zien zijn. Maar als er voldoende vocht in de lucht aanwezig is heb je alsnog kans op mooie zonsopkomsten en –ondergangen.

Gekraagde roodstaart
Gekraagde roodstaart. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vogelfotografie

Naast alle trekvogels die op dit moment arriveren zoals snor, rietzanger, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart en fitis, zijn sommige vogelsoorten al druk bezig met het bouwen van hun nest. Een van die soorten is de staartmees. Staartmezen bouwen een bolvormig nest van spinnenrag en korstmossen en bekleden de binnenkant van het nest met veertjes. Als je een staartmees met een veertje ziet vliegen, dan weet je dat hij in het laatste stadium van de nestbouw zit. Ten overvloede: ga niet op zoek naar nesten van vogels, maar laat de broedende vogels met rust.

Staartmees
Staartmees. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Een soort die op dit moment zeer opvallend aanwezig is, is de putter. Zingende putters zijn vrijwel de gehele dag te horen in parken, groene wijken en zelfs in straatbomen. Vaak zitten ze boven in de boom, maar soms komen ze naar beneden om op de grond voedsel te zoeken. Let op hun enigszins klingelende zang, waar met wat fantasie het woord “puttertje” regelmatig in terugkomt.

Putter
Putter. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Florafotografie

De warme temperaturen zorgen ervoor dat een aantal soorten al volop aan het bloeien is, zoals verschillende soorten geraniums, oftewel ooievaarsbekken. Bermooievaarsbek, zachte ooievaarsbek, robertskruid en kleine ooievaarsbek laten hun lila tot lichtpaarse bloemen nu overal zien. De sleedoorn is ondertussen uitgebloeid, maar daarvoor is het Amerikaans krentenboompje voor in de plaats gekomen. Krentenboompjes worden ook regelmatig in open heideterreinen aangetroffen.

Bermooievaarsbek
Bermooievaarsbek. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Macrofotografie

Vanaf half april dienen de juffers zich aan, met de vuurjuffer als eerste verschijning (naast natuurlijk de bruine winterjuffer, die overwinterd heeft als volwassen exemplaar). De vuurjuffer is een algemene soort die ook in stadstuinen kan opduiken, zolang er maar voldoende prooien rondvliegen in de vorm van kleine muggetjes, vliegen, et cetera. Ook qua dagvlinders komen nu nieuwe soorten tevoorschijn. Na het oranjetipje, die vanaf eind maart en begin april al te zien is, is het nu de beurt aan het boomblauwtje. Let op de klimop en hulst: dat zijn twee belangrijke waardplanten waar boomblauwtjes vaak bij worden gezien.

Vuurjuffer
Vuurjuffer. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De zachte temperaturen betekent dat veel volwassen insecten uit hun winterrust of winterslaap ontwaken. Verschillende soorten lieveheersbeestjes en wantsen zoals de vuurwants, verschillende soorten rookwantsen en de groene schildwants zitten zich vaak op te warmen op takken of plantendelen die blootgesteld zijn aan de zon. Je kunt de wantsen nu ook foeragerend op paardenbloemen aantreffen.

Tip

Het is bijna tijd voor de Nationale Bijentelling 2024! Van 15 t/m 24 april roepen Naturalis, IVN Nederland en LandschappenNL je op om een half uur bijen te tellen in je tuin, op het balkon of op een groene plek in de buurt. Het is deze keer geen weekend maar een tiendaagse telling! Doe je ook mee? Meer info kun je hier vinden.

Pixperience

Zaterdag is de 15e editie van Pixperience. Mee info is hier te lezen.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: