Weer-en weersverwachting
Dit weekend krijgen we te maken met wisselend lenteweer. Zon en wolken wisselen elkaar af, met af en toe een buitje. Ook de temperatuur kan aardig fluctueren met uitschieters naar de 20 graden. Het Saharazand van de afgelopen week is verdwenen, dus echt vlammende zonsondergangen zullen niet te zien zijn. Maar als er voldoende vocht in de lucht aanwezig is heb je alsnog kans op mooie zonsopkomsten en –ondergangen.
Vogelfotografie
Naast alle trekvogels die op dit moment arriveren zoals snor, rietzanger, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart en fitis, zijn sommige vogelsoorten al druk bezig met het bouwen van hun nest. Een van die soorten is de staartmees. Staartmezen bouwen een bolvormig nest van spinnenrag en korstmossen en bekleden de binnenkant van het nest met veertjes. Als je een staartmees met een veertje ziet vliegen, dan weet je dat hij in het laatste stadium van de nestbouw zit. Ten overvloede: ga niet op zoek naar nesten van vogels, maar laat de broedende vogels met rust.
Een soort die op dit moment zeer opvallend aanwezig is, is de putter. Zingende putters zijn vrijwel de gehele dag te horen in parken, groene wijken en zelfs in straatbomen. Vaak zitten ze boven in de boom, maar soms komen ze naar beneden om op de grond voedsel te zoeken. Let op hun enigszins klingelende zang, waar met wat fantasie het woord “puttertje” regelmatig in terugkomt.
Florafotografie
De warme temperaturen zorgen ervoor dat een aantal soorten al volop aan het bloeien is, zoals verschillende soorten geraniums, oftewel ooievaarsbekken. Bermooievaarsbek, zachte ooievaarsbek, robertskruid en kleine ooievaarsbek laten hun lila tot lichtpaarse bloemen nu overal zien. De sleedoorn is ondertussen uitgebloeid, maar daarvoor is het Amerikaans krentenboompje voor in de plaats gekomen. Krentenboompjes worden ook regelmatig in open heideterreinen aangetroffen.
Macrofotografie
Vanaf half april dienen de juffers zich aan, met de vuurjuffer als eerste verschijning (naast natuurlijk de bruine winterjuffer, die overwinterd heeft als volwassen exemplaar). De vuurjuffer is een algemene soort die ook in stadstuinen kan opduiken, zolang er maar voldoende prooien rondvliegen in de vorm van kleine muggetjes, vliegen, et cetera. Ook qua dagvlinders komen nu nieuwe soorten tevoorschijn. Na het oranjetipje, die vanaf eind maart en begin april al te zien is, is het nu de beurt aan het boomblauwtje. Let op de klimop en hulst: dat zijn twee belangrijke waardplanten waar boomblauwtjes vaak bij worden gezien.
De zachte temperaturen betekent dat veel volwassen insecten uit hun winterrust of winterslaap ontwaken. Verschillende soorten lieveheersbeestjes en wantsen zoals de vuurwants, verschillende soorten rookwantsen en de groene schildwants zitten zich vaak op te warmen op takken of plantendelen die blootgesteld zijn aan de zon. Je kunt de wantsen nu ook foeragerend op paardenbloemen aantreffen.
Tip
Het is bijna tijd voor de Nationale Bijentelling 2024! Van 15 t/m 24 april roepen Naturalis, IVN Nederland en LandschappenNL je op om een half uur bijen te tellen in je tuin, op het balkon of op een groene plek in de buurt. Het is deze keer geen weekend maar een tiendaagse telling! Doe je ook mee? Meer info kun je hier vinden.
Pixperience
Zaterdag is de 15e editie van Pixperience. Mee info is hier te lezen.