Menu

Onderdeel van Pixfactory

Staartmees

Voordat het laagstaande middagzonnetje ondergaat, beschijnt het met haar laatste lichtstralen nog even de meidoornstruiken. Wat is het toch rustig vanavond. Terwijl ik dit denk en in de rondte staar wordt ik ineens overvallen door een groep van tientallen, hypere staartmeesjes!
Een staartmees in perfecte setting van zonsondergang en herfstkleurtjes, mooier dan dit kon het niet!
Een staartmees in perfecte setting van zonsondergang en herfstkleurtjes, mooier dan dit kon het niet! Fotograaf: Danny Slijfer

Direct onderneem ik een poging om een staartmees (Aegithalos caudatus) vast te leggen, het licht is perfect en ik sta voor het eerst in mijn leven op enkele meters afstand. Ze zijn alleen ontzettend druk in de weer met de rode besjes van de meidoorn, ze zitten geen seconde stil.

Dit is familie staartmees, ze staan bekend als een erg drukke en hyperactieve familie. In tegenstelling van dit soort mens wil je deze familie wel als buren. Deze zangvogel behoort niet tot de mezenfamilie, dit zijn ontzettend schattige bolletjes wol met een flinke staart.

Daarnaast zijn ze ontzettend sociaal en lief voor elkaar, ze helpen elkaar en als groep komen ze voor elkaar op en laten ze een individu niet alleen achter. Hun huisje zorgt ook niet voor buurtproblemen, het is een klein balletje gemaakt van korstmossen, veren en spinrag. Broeden doen ze vanaf eind maart tot in mei. Maar pas op! Ze doen wel aan partnerruil en buitenechtelijke paringen.

Deze staartmees zat heerlijk te fluiten aan het einde van de dag. Ik wist niet de staartmees zo’n grote snavel kon opzetten.
Deze staartmees zat heerlijk te fluiten aan het einde van de dag. Ik wist niet de staartmees zo’n grote snavel kon opzetten. Fotograaf: Danny Slijfer

De grappige staartmees, ongeveer 14 centimeter groot, heeft een witte kop met soms een opvallende gele oogring. Boven het oog loopt een zwarte zijkruinstreep die doorloopt naar de nek en de bovenzijde van de rug. De bovenzijde is hoofdzakelijk donker met wat tinten roodbruin, zwart en wit. Aan de onderzijde zijn ze licht gekleurd. De staart staat niet bepaald in verhouding met het kleine lijfje, deze is zwart met wat wit. Zie je een staartmees met een volledige witte kop dan heb je te maken met de zeldzamere witkopstaartmees!

Intussen ben ik een kwartier verder en hoop ik dat ik tenminste één scherpe foto heb kunnen maken, rustig scherpstellen zit er niet in. Thuis check ik het wel na, nu geniet ik vooral! Ze kunnen elk moment doortrekken op zoek naar ander voedsel. Staartmeesjes eten meer dan alleen een dieet van veganistische besjes, zaadjes of rottend fruit, ze eten ook insecten en ander klein grut.

Staartmeesje in de meidoorn in de Velpse uiterwaarden langs de IJssel.
Staartmeesje in de meidoorn in de Velpse uiterwaarden langs de IJssel. Fotograaf: Danny Slijfer

Fototips

  • Hoor je felle tjirpende fluitgeluidjes houd dan je camera gereed, want hoe snel ze komen zo snel zijn ze ook weer verdwenen.
  • Gebruik een telelens met minimaal 300 mm en stel een snelle sluitertijd in. Met 1/1000 zit je in de goede richting en probeer met ze op ooghoogte te komen.
  • Let in het najaar (okt -nov) op besdragende meidoornstruiken, een struik waar ze graag op foerageren.
  • Laat ze naar je toekomen door hun foerageer gedrag in de gaten te houden. Vaak hoppen ze van stuik naar struik in een bepaalde richting. Er achteraan gaan is kansloos.

    Staartmezen zijn nieuwsgierige, maar vooral ook blije en hypere vogeltjes, ze zitten nooit stil en dat is leuk om te zien, fotograferen minder!
    Staartmezen zijn nieuwsgierige, maar vooral ook blije en hypere vogeltjes, ze zitten nooit stil en dat is leuk om te zien, fotograferen minder! Fotograaf: Danny Slijfer

Leefomgeving

Staartmezen zijn te vinden in Europa en Azië en dan voornamelijk in bossen, parken, of in tuinen. Zowel op grote landgoederen als in je eigen achtertuin.

Vindtijd

Ze zijn als broedvogel jaarrond te vinden in onze lage landen, toch zie je ze niet heel vaak.

Bescherming

De staartmees is een beschermde inheemse soort, helaas daalt al sinds 2000 het aantal broedgevallen in Nederland.

Kwetsbaarheid

Wil je ze helpen? Zorg voor genoeg groen in je tuin, zoals besdragende struiken of struiken met stekels waar ze zich veilig in voelen. Ruim je tuin niet te netjes op in de winter en hang een vette vetbol voor ze op.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat staartmezen best ingewikkeld zijn? In Nederland komen twee ondersoorten voor: De algemene ondersoort: Europaeus en de afkomstige Noord-Europese witkoppige soort: Cauldatus. Daarnaast is er nog een variëteit, namelijk de witkoppige staartmees. Om het nog ingewikkelder te maken: dit zijn ‘gewone’ staartmezen met een volledig witte kop..  Snap jij het nog?

2 reacties

  1. Super leuk verhaal! Ik had nog niet eerder van deze vogeltjes gehoord. Ik ga er eens op letten 😉
    Dank voor het delen,
    Titia

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Super leuk verhaal! Ik had nog niet eerder van deze vogeltjes gehoord. Ik ga er eens op letten 😉
    Dank voor het delen,
    Titia

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: