Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 8 maart

De voorboden van de lente laten zich zien en de temperatuur nodigt uit om naar buiten te gaan. Het voorjaar kriebelt en de natuur ontwaakt op veel manieren uit de winterslaap. Reden genoeg om met de camera op pad te gaan.
vroegeling
Detail van de bloemen van vroegeling. Fotograaf: Ron Poot

Weer-en weersvoorspellingen

Het weer blijft voor wat betreft de zon nog steeds op en neer gaan, waarbij wolken toch regelmatig de overhand hebben. Gelukkig lijkt er weinig regen te vallen (op maandag valt er tijdelijk wat regen). De temperatuur ligt onverminderd aan de hoge kant, met zeker op zaterdag lenteachtige waarden. Er staat weinig wind, ideaal macrofotografieweer dus. Mocht het even opklaren, dan is mist niet ondenkbaar.

Landschapsfotografie

Op zonnige momenten ontstaan er ook weer meer mogelijkheden voor de landschapsfotograaf. Het blijft uiteraard Nederland en dus is het niet iedere dag even mooi. Geniet dus maximaal van de mooie momenten!

Naast de landgoederen met de stinzenflora (een mooi overzichtje van locaties vind je hier) kan de landschapsfotograaf zich ook uitleven in natte gebieden (o.a. frisgroene lissen, bloeiende wilgenkatjes en treurwilgen met een groene zweem) en landschappen met landschapselementen waar sleedoorn voor volop voorjaar zorgt en meidoorn reeds flink wat groene toefjes laat zien.

treurwilg
De treurwilg heeft het elegantste lentegroen van alle bomen. Fotograaf: Bob Luijks

Macrofotografie

De sneeuwklokjes zijn nu ver klaar met hun bloei, maar in hun kielzog volgen er steeds meer bloemen. Krokussen zijn nu op hun hoogtepunt, de narcissen volgen. Maar je hebt nog meer keuze: gewone vogelmelk, langbladige druifhyacint (beter bekend als ‘blauw druifje’), vroege en oosterse sterhyacint, grote sneeuwroem, groot en klein hoefblad, vingerhelmbloem en vroegeling. Ook het madeliefje bloeit volop en is zeker niet voorbehouden aan de maand mei. Tel daar de vroege vlinders en hommels bij op, en je beseft dat de macrofotograaf weer tijd te kort komt.

Groot hoefblad
De vrouwelijke bloemen van groot hoefblad. Elk draadje is een bloem. De bloemen zijn gebundeld in hoofdjes. Fotograaf: Ron Poot
klein hoefblad
Klein hoefblad groeit vooral op plekjes met kale grond en is met zijn gele kleur een opvallende verschijning. Fotograaf: Bob Luijks

Zo vind je nu de gehoornde metselbij, traditioneel de eerste soort die dankbaar gebruik maakt van je insectenhotel. Heb je die nog niet, hang er dan snel eentje op. Het is fascinerend om die beestjes bezig te zien. Verder zijn de lieveheersbeestjes inmiddels volop actief en ontdek je steeds meer wantsen, zoals de groene en grauwe schildwants.

Vogelfotografie

Wie vroeg opstaat, geniet nu van de mooiste vogelconcerten. De opgewekte zang van de merel in het eerste schemerlicht blijft onovertroffen. Een leuke fotografische uitdaging ook om dat hele vroege moment te vangen.

Het zingen dient uiteraard tot doel een partner te vinden. Overal zie je al verliefde koppeltjes, vooral goed te zien op het water. Ook kieviten en scholeksters zijn druk in de weer. Een nest zal snel volgen. Andere vogels zijn al zover. Op 2 maart werd in Beuningen het eerste kievitsei van het jaar gevonden.

kievit
Kievit. Fotograaf: Bob Luijks

Afgelopen weekend vlogen de meeste kraanvogels weer richting het noorden, deels ook over ons land. Er zit echter nog altijd een forse groep in Spanje. Het is wachten tot voor hen ook de wind uit de goede hoek gaat waaien. Is dat het geval, dan zijn deze kraanvogels ook komende week in onze contreien te verwachten.

Tips

Vanaf 7 maart tot en met 9 juni kun je ‘Leven met water’ in galerie De Gang in Haarlem bewonderen. Fotograaf Jeroen Toirkens zwierf in opdracht van provincie Noord-Holland in 2023 langs de drie zeeën die Noord-Holland omgeven: Waddenzee, Noordzee en IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee).

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: