Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 19 januari

De witte wereld van de afgelopen week is weer verdwenen, letterlijk als sneeuw voor de zon. De temperaturen zijn ook op de bodem weer boven het vriespunt gekomen, wat betekent dat veel ijs ondertussen ook verdwenen is. Betekent dat dan dat het fotografisch ook minder interessant is? Nee hoor, het blijft gewoon een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek zijn. In dit journaal krijg je enkele tips over wat je kunt doen op fotografiegebied.
Paarse strandloper op de Zuidpier van IJmuiden
Paarse strandloper op de Zuidpier van IJmuiden. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Weer en weersverwachting

Dit weekend krijgen we te maken met zacht winterweer. Overdag stijgt de temperatuur naar gemiddeld rond de 4 graden, met in de nacht kans op lichte nachtvorst. In het zuidoosten van het land blijft de temperatuur het laagst. Het wordt een vrij rustig en bewolkt weekend, waar af en toe de zon door het wolkendek heen prikt. Er staat niet al te veel wind.

Landschapsfotografie

De combinatie van frisse temperaturen, bewolking en weinig wind kunnen prima mogelijkheden bieden voor minimalistische fotografie. Met name solitaire elementen in vlak water kunnen in de vroege ochtend een mooi onderwerp vormen, helemaal als er sprake is van ochtendmist. Zaterdag wordt een dag met zon en stapelwolken.

Riet in het Naardermeer
Riet in het Naardermeer. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vogelfotografie

De wintergasten zijn ondertussen volop gearriveerd. Langs de kust is het op dit moment goed toeven. Op havenhoofden, pieren en stenen dammen kun je soorten aantreffen als paarse strandloper, steenloper en oeverpieper, terwijl op het water soorten aanwezig zijn als middelste zaagbek, kuifduiker, eider en roodkeelduiker. Goede plekken om te bezoeken zijn de Brouwersdam en de Zuidpier van IJmuiden. Let bij de Zuidpier ook op kuifaalscholvers en drieteenmeeuwen en vergeet niet om het strand en de jonge duinen te bezoeken. Hier heb je kans op sneeuwgorzen.

Middelste zaagbek rustend op de Brouwersdam
Middelste zaagbek rustend op de Brouwersdam. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Op dit moment zijn veel zangvogels de steden ingetrokken. Een van de meest opvallende soorten is de putter. Heb je een tuin met grote kaardenbollen, kogeldistels of andere zaaddragende plantensoorten, dan heb je een goede kans om daar putters op te zien zitten.

Putters, een van de mooiste tuinvogelsoorten.
Putters, een van de mooiste tuinvogelsoorten. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Macrofotografie

Wellicht associeer je paddenstoelen met de herfst, maar ook in de winter heb je kans op echte winterpaddenstoelen. Meestal gaat het niet om de klassieke paddenstoel met steel en hoed, maar om korstzwammen en trilzwammen die op dood hout groeien. Een uiterst fotogenieke soort is de blauwe korstzwam, die een bijna onnatuurlijke blauwe kleur heeft. Daarnaast vind je nu ook andere dood-houtsoorten als gele korstzwam, gele trilzwam, paarse eikenschorszwam en het geweizwammetje.

Blauwe korstzwam
Blauwe korstzwam. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Tip

En dan nog dit: zoek je mooiste natuurfoto’s uit Nederland en België bij elkaar en doe mee aan de Groene Camera 2024! De inschrijving is geopend en loopt tot 12 februari 2024.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: