Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 16 februari

Officieel zitten we nog midden in de winter, maar als je naar de temperatuur kijkt is het gewoon lente. De 15 graden is de afgelopen week al aangetikt en daarmee is de eerste officiële lentedag een feit. De absurd hoge temperaturen zijn ook terug te zien in het veld. Bomen en planten bloeien eerder dan normaal en een aantal insectensoorten is ook veel vroeger dan gemiddeld tevoorschijn gekomen.
Rode wouw
Rode wouw. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Weer en weersverwachting

Dit weekend krijgen we te maken met wisselvallig, warm winterweer als gevolg van warme wind uit het zuiden de afgelopen week. Overdag stijgt de temperatuur naar gemiddeld rond de 12 graden en in de nacht wordt het niet kouder dan 5 graden. Het wordt een bewolkt weekend, waar af en toe een bui uit valt en waar de zon soms door het wolkendek heen prikt. Er staat een matige wind uit het westen.

Grote barmsijs
Grote barmsijs. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Vogelfotografie

De wintergasten maken weer aanstalten om te vertrekken. Door de warmte staan kleine zwanen en kleine rietganzen al in de startblokken om naar het hoge noorden af te reizen, dus wie deze soorten nog wil fotograferen moet snel zijn. Hetzelfde geldt voor de grote barmsijzen. Deze winter is sprake van een grote invasie, maar de verwachting is dat de vogels de komende weken weer naar Scandinavië zullen vliegen.

Kleine zwaan
Kleine zwaan. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Blijf ook in de lucht kijken naar overvliegende kraanvogels en rode wouwen. Op dit moment vertrekken duizenden kraanvogels uit Frankrijk richting de broedgebieden in Duitsland. De meeste waarnemingen worden gedaan als de wind uit het oosten waait, dus je moet wel een beetje geluk hebben. Februari is een van de beste maanden om beide soorten te zien.

Overvliegende kraanvogels
Overvliegende kraanvogels. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Op dit moment hebben veel standvogels al de lente in de bol. Zanglijsters, vinken, merels, roodborsten, heggenmussen, winterkoningen, pimpelmezen, allemaal soorten die nu veelvuldig aan het zingen zijn.

Zingende heggenmus
Zingende heggenmus. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Florafotografie

De warme temperaturen zorgen ervoor dat een aantal soorten al volop aan het bloeien is. Naast jaarronde bloeiers als paarse dovenetel en madelief bloeien nu ook soorten als speenkruid, sneeuwklokje, boerenkrokus en winterakoniet. Let ook op de rozetten van de kleine veldkers, die in theorie in elke straat kunnen verschijnen. Bloeiende planten kunnen de eerste insecten aantrekken zoals boomhommels, honingbijen en blinde bijen. Zelfs vlinders zoals dagpauwoog en kleine vos behoren tot de mogelijkheden.

Kleine vos op sneeuwklokje
Kleine vos op sneeuwklokje. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Macrofotografie

De hoge temperaturen betekent dat dieren uit hun winterrust of winterslaap ontwaken. Een van de meest indrukwekkende insecten die wakker wordt is de bladpootrandwants. Dit is een exoot uit Amerika die sinds 2006 in België en sinds 2007 in Nederland voorkomt. Sindsdien is het de soort voor de wind gegaan en is de bladpootrandwants een gewone verschijning geworden, vooral in huizen. Het is de grootste wants van Nederland.

Bladpootrandwants
Bladpootrandwants. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Tip

Dit weekend is de Mollentelling ! Leuk om aan mee te doen en je helpt de zoogdiervereniging met het verzamelen van meer informatie over deze nuttige soort.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: