Meestal worden ze niet hoger dan rond de 10 centimeter. Enkele planten halen maximaal 30 cm. De gele bloemen worden zo’n 3 centimeter groot in doorsnede, en hebben acht tot twaalf gele kroonbladen. De drie groene kelkbladeren zijn een afwijking ten opzichte van de overige leden van de ranonkelfamilie waartoe de plant behoort.
De planten vermeerderen zich op twee manieren: via de knolletjes in de grond of via zaad. De zaailingen hebben maar één zaadlob, maar de plant behoort als lid van de ranonkelfamilie wel tot de tweezaadlobbigen. Oorspronkelijk had de plant wel twee zaadlobben.
Speenkruid bloeit vanaf maart tot mei. Echter, vaak worden al eind januari de eerst bloeiende planten gevonden. Het is hiermee één van de vroegste voorjaarsbloeiers en geven de verder nog kale bodem al enige kleur. Dit seizoen vond ik de eerste zelfs rond half december! Dat is natuurlijk te wijten aan het extreem zachte weer aan het begin van deze winter. Normaal zijn eind april –begin mei de laatste bloemen uitgebloeid. Bij een koud voorjaar zoals in 2013 rond eind mei. Na de bloei sterven de bovengrondse delen al snel af. De knolletjes overleven in de grond tot het volgende seizoen.
De plant wordt tot de zogenaamde schaduwflora gerekend. Dat wil zeggen dat de plant het grootste deel van zijn levenscyclus voltooid heeft als de hogere lagen van het bos nog in volle rust zijn. Het is een algemene soort die door heel Nederland te vinden is. Alleen op de (hogere) zandgronden is het minder algemeen.
2 reacties
Mooi plantje inderdaad, ik ga ze zeker weer eens opzoeken dit voorjaar! Leuk voor in je tuin ook 😉
grt,
Chris.
Dan zul je wel op moeten schieten, dit voorjaar zullen ze wel eerder uitgebloeid zijn met het warme weer. Bedankt voor je reactie Chris!