Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 2 februari

Na de kou en het winterse weer hebben we in de overgang naar een nieuwe maand even een adempauze met vrij zacht weer voor de tijd van het jaar.  Al is het metrologisch nog volop winter, toch kriebelt het voorjaar in de lucht. De eerste voorboden van de lente zijn al gezien!
De merel zat op zijn vaste stek te zingen. Het was dus wachten tot de maan groot genoeg was en net achter de merel zou staan.
De merel zat op zijn vaste stek te zingen. Het was dus wachten tot de maan groot genoeg was en net achter de merel zou staan. Fotograaf: Hans Overduin

Weersverwachting

Het weekend verloopt overwegend bewolkt met zachte temperaturen en een enkel (lokaal) buitje. De overgang naar de nacht is ook niet al te groot waardoor daar geen grote verschillen zijn en er zodoende minder kans is op mist, nachtvorst en kleur in de ochtenden. De wind trekt gedurende het weekeinde vanuit het zuidwesten tot westen wat krachtiger aan. Hoewel de vooruitzichten verderop voor deze nieuwe maand natter, guurder en kouder zijn zitten we nu in een rustige periode wat het weer betreft.

Landschapsfotografie

Fotografisch is het door de aflatende zon en regenbuien niet erg interessant weer voor landschapsfotografie. Ga je er toch voor op uit, oefen dan eens met variatie in compositie waar je wellicht later je voordeel mee kunt doen.

In de vegetatie kun je soms wel al het voorjaar merken zoals bij de gele kornoelje en de elzen die in knop staan en beginnen met bloeien. Naast de vorige week genoemde sneeuwklokjes en winterakonieten zijn ook al op steeds meer plekken de eerste narcissen opgekomen. Het gaat hier om vroege soorten maar zelfs dan is het nog extreem vroeg.

Wilde narcis
Eén narcis steekt er boven uit… Fotograaf: Nico van Kappel

Macrofotografie

Amfibieën houden gedurende deze maanden een winterslaap. In het vroege voorjaar worden ze actief en door de warme nachten zullen de nodige amfibieën op trek gaan, vooral de bruine kikker en de watersalamander.

Vogelfotografie

Veel vogels hebben het voorjaar al in hun kop, de merel laat zijn voorjaarszang al regelmatig horen en anderen laten al voortekenen van de voorjaars balts zien. In eigen tuin kun je hierdoor achter elkaar aan fladderende mezen en vinkjes waarnemen wat leuke fotokansen kan geven.

Futenbalts
Futenbalts. Fotograaf: Arie van den Hout

Op de wateren zijn de futen ook al voorzichtig begonnen met hun baltsrituelen. Altijd weer bijzonder om te zien en te fotograferen.

De eerste grutto’s hebben hun vliegtocht naar ons land al voltooid en zijn neergestreken op de bekende plekken zoals het Landje van Geijsel. Elke dag komen daar weer nieuwe exemplaren bij. Voor de echte fotokansen duurt het nog even voordat de grutto zich op grotere schaal laat zien, nu zijn ze vooral bezig met aansterken, slapen en foerageren, vaak op verre afstand van je telelens.

Wildlife

In de akkers en weilanden kun je grote groepen hazen aantreffen die zijn begonnen met het nieuwe voortplantingsseizoen. Vanaf nu is het de tijd dat je ze in grote groepen achter elkaar aan kunt zien rennen of zelfs boksend kunt aanschouwen. Wanneer je je auto als mobiele schuilhut gebruikt kun je redelijk onverstoord dichterbij komen. Dit rammelen van de hazen is een leuk spektakel om te zien en om vast te leggen

Als moer moet je snel zijn, evenals het toestel van de fotograaf. Fotograaf: Hans Brongers

Tips

  • Op 12 februari organiseert de Koninklijke Fotobond in samenwerking met fotografencafé kasteel Woerden een fotomanifestatie. Het gevarieerde programma bestaat o.a. uit diverse presentaties waaronder van Bob Luijks (compositie) en Daan Schoonhoven (ontwikkel jezelf tot vogelfotograaf). Meer informatie en tickets vind je hier.
  • Er zijn weer leuke en interessante webinars gratis te volgen zoals “12 stappen om te groeien als vogelfotograaf” op 6 februari
  • De deadline van de inschrijving voor de Groene Camera komt nu echt dichterbij, je hebt nog 10 dagen!

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: