Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bruine winterjuffer in het vroege voorjaar fotograferen

De bruine winterjuffer is een vrij algemene soort die zowel in natuurgebieden als in tuinen te vinden is. Sterker nog, in het voorjaar zie je ze meestal wat eerder in stedelijk gebied vliegen dan in de natuur. Dat heeft alles te maken met de buitentemperatuur. In deze tutorial leg ik je uit hoe je bruine winterjuffers in het vroege voorjaar kunt vastleggen. Bruine winterjuffers worden vooral op zandgronden aangetroffen, behalve in de duinen op de Waddeneilanden. Misschien is dit tijdelijk van aard: de bruine winterjuffer is zijn verspreiding in noordelijke richting aan het uitbreiden. 
Bruine winterjuffer
Bruine winterjuffer. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Stap 1: Hou de thermometer in de gaten

Bruine winterjuffers hebben, samen met de véél zeldzamere noordse winterjuffer, een unieke eigenschap in de libellen- en jufferwereld: ze overwinteren als volwassen exemplaar (imago). Alle andere Belgische en Nederlandse juffersoorten overwinteren als larve onder water. De volwassen juffers overwinteren dicht tegen een stengel in een graspol, boomschors of overstaande kruiden aan en kunnen zelfs perioden met vorst makkelijk overleven. Op zonnige winterdagen waarbij de thermometer de 12 graden aantikt kunnen bruine winterjuffers uit hun winterrust ontwaken. De eerste exemplaren worden meestal in februari waargenomen, maar ik heb er al eens eentje in januari door onze straat zien vliegen. Met de klimaatverandering in het achterhoofd is het niet ondenkbaar dat bruine winterjuffers de komende jaren vaker in januari gezien gaan worden.

Bruine winterjuffers drukken zich vaak tegen een tak
Bruine winterjuffers drukken zich vaak tegen een tak. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Stap 2: Denk als een bruine winterjuffer

Bruine winterjuffers zijn, zoals de naam het al aangeeft, bruin van kleur. Dat heeft alles te maken met het overwinteren. In de wintermaanden zijn alle kruiden geelbruin tot vaalbruin verkleurd. De winterjuffers hebben dezelfde kleur, waardoor ze goed gecamoufleerd zijn. Ze hebben daarnaast ook de gewoonte om zich stijf tegen een stengel aan te drukken, waardoor ze helemaal nauwelijks opvallen. Wil je een winterjuffer zoeken, kijk dan naar verdikkingen in de stengel. Soms zitten ze met het achterlijf een beetje los, waardoor ze lijken op een afgebroken, naar beneden hangende bladsteel.

Soms hangen bruine winterjuffers in een klimop in het verlengde van een bladsteel.
Soms hangen bruine winterjuffers in een klimop in het verlengde van een bladsteel. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Stap 3: Fop de bruine winterjuffer

Juffers hebben een algemene eigenschap waarmee ze fotografen aardig kunnen frustreren: ze bewegen zich van de fotograaf af en gaan dan precies aan de andere kant van de stengel zitten dan waar jij je camera hebt. Bruine winterjuffers vertonen dit gedrag ook. Maar er is een trucje om de bruine winterjuffers (en juffers in het algemeen) jouw kant op te laten draaien. Hou de camera met één hand of met statief gericht op de plek van de stengel waar de juffer zich verstopt heeft. Ga met je andere hand heel langzaam naar de zijkant van de stengel, en blijf op zo’n 30 cm afstand van de juffer. De juffer ziet je hand bewegen en draait langzaam je beeld in, omdat de stilstaande camera niet als bedreiging wordt gezien.

Wegdraaien van een fotograaf, ze zijn er goed in!
Wegdraaien van een fotograaf, ze zijn er goed in! Fotograaf: Luc Hoogenstein

Stap 4: Bruine winterjuffers zijn plaatstrouw

Heb je eenmaal een plek ontdekt waar bruine winterjuffers te zien zijn, bezoek die plek dan met regelmaat. Bruine winterjuffers zijn vrij honkvast en kunnen vaak met meerdere exemplaren tegelijk binnen een paar vierkante meter aanwezig zijn. In mijn voortuin in Utrecht vind ik elk jaar wel meerdere exemplaren op hetzelfde moment. Als je vaak op dezelfde plek kijkt wordt de kans groter dat je betere foto’s van bruine winterjuffers kunt maken. Succes!

Bruine winterjuffers leven ook in tuinen
Bruine winterjuffers leven ook in tuinen. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Meer informatie: Vlinderstichting

Afgestorven planten zijn vaak perfect om in te verdwijnen.
Afgestorven planten zijn vaak perfect om in te verdwijnen. Fotograaf: Luc Hoogenstein
Zelfs paaltjes worden gebruikt om zich te verstoppen.
Zelfs paaltjes worden gebruikt om zich te verstoppen. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Bezoek op zaterdag 13 april PiXperience in het Museon-Omniversum in Den Haag. Een bomvolle dag met leerzame presentaties van de beste natuurfotografen uit Nederland en België.
Jij als fotograaf staat centraal tijdens PiXperience. De ervaren sprekers delen hun kennis, ervaring en inspiratie met jou zodat jij in staat bent betere foto’s te maken en nog meer plezier te beleven aan je hobby.
Een ticket voor PiXperience is inclusief toegang tot Museon-Omniversum en toegang tot de prijsuitreiking van de Groene Camera 2024.
Met PiXperience 2024 ben jij klaar voor het nieuwe fotografieseizoen!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: