Menu

Onderdeel van Pixfactory

Druppels voor net dat beetje extra

De afgelopen maanden heeft het ontzettend veel geregend. Op het eerste oog niet echt ideaal weer om buiten te gaan fotograferen. Maar waterdruppels kunnen een foto iets bijzonders geven.
Regendruppels in een spinnenweb.
Regendruppels in een spinnenweb. Fotograaf: Wendy de Waal

Achtergrond

Regen- of dauwdruppels in de achtergrond geven een dromerige sfeer aan je foto. Zeker als de zon (of je flitser) er doorheen schijnt. Als je met een groot diafragma (dus een laag getal) fotografeert, komt dat het beste tot zijn recht. De druppels lijken net lichtjes op deze manier.

De zon schijnt door de druppels in de achtergrond heen en dat geeft sfeer aan deze foto. Zonder de druppels was het een saai beeld geweest.
De zon schijnt door de druppels in de achtergrond heen en dat geeft sfeer aan deze foto. Zonder de druppels was het een saai beeld geweest. Fotograaf: Wendy de Waal

Flitsen in de regen

Als je een externe flitser hebt (dus een flitser die los is van je camera), kun je bijzondere foto’s maken van de regen. Door de flitser achter je onderwerp te zetten en door de regen heen, richting je camera te flitsen, krijg je de druppels goed in beeld. Afhankelijk van de afstand van de druppels tot je camera, komen ze groter in beeld. Wel goed je camera en flitser beschermen tegen al dat water!

Achter het slakje ligt buiten beeld een flitser, om door de regen heen te kunnen flitsen.
Achter het slakje ligt buiten beeld een flitser, om door de regen heen te kunnen flitsen. Fotograaf: Wendy de Waal

Zelf druppels maken

Je kunt de natuur een handje helpen door zelf druppels te maken. Het makkelijkste doe je dat met een plantenspuit of een hervulbare verstuiver. Je kunt de druppels laten vallen waar en wanneer je maar wilt en zo kun je je foto een beetje regisseren.

Op deze manier boots je ook een regenbui na. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot het regent én dat je spullen droog blijven als je een beetje goed mikt.

De regen is hier nagebootst door met een plantenspuit te sprayen.
De regen is hier nagebootst door met een plantenspuit te sprayen. Fotograaf: Wendy de Waal

Druppel als opvulling in je beeld

Soms heb je een macrofoto, waarbij het beeld niet in evenwicht is. Je onderwerp staat bijvoorbeeld niet in het midden en je hebt dan aan de andere kant van het midden ook iets nodig. Iets dat het evenwicht terug brengt, zonder dat het de aandacht van je onderwerp afleidt. Druppels zijn hiervoor ideaal, omdat ze niet al te nadrukkelijk in beeld zijn.

Hier brengen de druppels evenwicht in de foto.
Hier brengen de druppels evenwicht in de foto. Fotograaf: Wendy de Waal

Druppel als onderwerp

Druppels zelf zijn ook een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Soms zie je in de druppel wat zich erachter bevindt. Het kan een grappig effect geven om dan scherp te stellen op die weerkaatsing.

Hier zie je de geel-oranje bloem die zich in de achtergrond bevindt, weerspiegeld in de druppels op het paardenbloemenpluisje.
Hier zie je de geel-oranje bloem die zich in de achtergrond bevindt, weerspiegeld in de druppels op het paardenbloemenpluisje. Fotograaf: Wendy de Waal

Zo zie je maar hoe veelzijdig druppels eigenlijk zijn. Dus de volgende keer dat het regent, denk dan alvast aan al die mooie foto’s die je straks kunt maken als het weer droog is. Of ga lekker binnen aan de slag met een plantenspuit.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: