Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Alex Brackx

Het is maar voor weinigen van ons weggelegd, leven als fulltime wildlife fotograaf, soorten voor je lens krijgen en reizen maken waar menigeen alleen maar van kan dromen. Toch is voor Alex Brackx deze jongensdroom uitgekomen. Met de titel Wildlife Photographer of the year 2022 is er reden genoeg voor een interview met deze bevlogen en gepassioneerde fotograaf.
Those last seconds. De foto waarmee Alex Wildlife photographer of the year 2022 werd.
Those last seconds. De foto waarmee Alex Wildlife photographer of the year 2022 werd. Fotograaf: Alex Brackx

Wie is Alex en hoe is jouw passie voor natuurfotografie ontstaan?

Ik ben Alex Brackx en ik ben geboren in Oostende waardoor ik mijn liefde voor de zee heb geërfd. Ik ben opgegroeid op het platteland waar ik continu in de bossen en de velden aan het spelen was. Eén van mijn grote passies is reizen en tijdens een reis van 6 maanden door Zuid-Amerika in 2010 begon ik wildlife te filmen en te fotograferen. Thuisgekomen volgde ik de opleiding als natuurgids en toen is alles in een stroomversnelling geraakt. Vele natuurreizen volgden in binnen- en buitenland.  Ik ben altijd al gefascineerd geweest door natuurfotografie en tijdens een reis van 9 maanden (in 2016) door Zuid-Amerika besefte ik dat ik hierin verder wilde gaan. Ik heb toen mijn materiaal danig aangepast om specifiek wildlife te kunnen fotograferen. Reizen naar Mongolië, Papoea, Borneo, Finland, Spanje… volgden elkaar op.

Blue fox in Spitsbergen.
Blue fox in Spitsbergen. Fotograaf: Alex Brackx

Je bent fulltime natuurfotograaf, met name in wildlife. Dit lijkt me een jongensdroom die uitgekomen is. Is dat ook zo of is dat inmiddels “gewoon”?

Dit is inderdaad een jongensdroom die uitgekomen is! Iedere keer dat ik er met mijn camera op uit trek voel ik kriebels. Is dit nu in Gent -waar ik woon- of op de Masai Mara in Kenia, het spannende gevoel blijft hetzelfde. De natuur is gewoon zo divers, ieder moment is anders. Je weet echt nooit precies wat er zal gebeuren, wat je zal meemaken , wat er voor je lens zal verschijnen… Je kan dit wel een beetje sturen, door vaak dezelfde plaatsen op te zoeken, maar de dieren reageren vaak heel anders dan je voor ogen had.

En dat is een zalig gevoel, want dan besef je nog maar eens dat je iets eerlijks en ‘echts’ aan het ervaren bent.

Bultrugwalvis in Australië.
Bultrugwalvis in Australië. Fotograaf: Alex Brackx

Je werkt als begeleider van natuurfotoreizen en hebt al diverse prijzen gewonnen, waaronder Wildlife Photographer of the year 2022. Heb je dan nog dromen of ambities?

Ik werk inderdaad als fotografie gids bij Wildpix Travel en hier heb ik nog heel wat ambities die ik /we willen waarmaken in verband met bestemmingen en wildlife die we fotografen willen aanbieden. Toen ik Wildlife photographer of the year 2022 werd bij Africa Geographic besefte ik direct dat dit een spannend begin was voor nog meer uitdagingen projecten, ideeën… Er zijn nog een pak steppes, jungles en zeeën die ik wil ontdekken.

Wilde hond in Botswana naast zijn nieuwe hol.
Wilde hond in Botswana naast zijn nieuwe hol. Fotograaf: Alex Brackx

Is er bij jou nog onderscheid in je passie en hobby als natuurfotograaf en werk als natuurfotograaf?

Eigenlijk niet, de passie blijft me drijven. Bij het werk als natuurfotograaf komt natuurlijk een deel papier- en computerwerk kijken, die ik vroeger minder had. Maar dat neem ik er graag bij om dit te kunnen blijven doen. Het enige dat veranderd is voor mij is dat ik er nu nog meer tijd in kan steken. En dat heb je wel nodig als je bepaalde soorten wil fotograferen die zich niet zo makkelijk laten zien.

Witvleugelstern in Kazachstan.
Witvleugelstern in Kazachstan. Fotograaf: Alex Brackx

Hoe blijf jij jezelf uitdagen in je fotografie?

Ik blijf nieuwsgierig naar technische oplossingen. Er is heel veel te vinden op het internet, You-tube, vakliteratuur maar interessante oplossingen, invalshoeken worden me vaak aangereikt door collega’s en vrienden zoals Johan Bosman, Martin Steenhaut, Robin Scholte, Pieter-Jan D’Hondt , Yves Adams, Jeffrey Van Daele

Ik hoor graag andere fotografen vertellen over hun passie tijdens webinars, in fotografieboeken…

En ik lees me graag in over bepaalde dieren zodat ik beter kan anticiperen op bepaalde momenten. Er zijn nog zoveel uitdagingen die ik wil aangaan. Ik heb nog veel ideeën i.v.m. soorten die ik reeds vaak heb kunnen fotograferen en dan begin je te denken als je thuiskomt en de foto’s op je computer ziet: als dit kan, dan probeer ik volgende keer wel eens iets met meer omgeving erbij of net minder of met ander licht…

Winterhermelijn op een regenachtige ochtend.
Winterhermelijn op een regenachtige ochtend. Fotograaf: Alex Brackx

Ik fotografeer zelf met Nikon Z9, maar alle merken blijven maar evolueren en interessante oplossingen bieden.

Ik blijf het een uitdaging vinden om natuur zo goed en zo interessant mogelijk op de foto te krijgen. Je moet je continu blijven aanpassen aan het aanwezige licht en dat verveelt nooit.

Welke foto is voor jou favoriet door het verhaal erachter?

Mijn foto ‘Those last seconds’, waarmee ik Wildlife photographer of the year 2022 werd bij Africa Geographic blijft een favoriet voor mij. We – dit zijn dan mijn vriendin Karen, Jackson (onze Masai gids en driver) en ik – hadden reeds de dag ervoor 4 Cheetah broers gevolgd. De volgende dag hebben we weer die Cheetahs 6 uur gevolgd omdat we wisten dat er iets stond te gebeuren, ze hadden honger en ze waren duidelijk aan het jagen. Toen de aanval werd ingezet op 2 jonge zebra’s waren we ongeveer de enige jeep bij het gebeuren en enkele seconden later is alles voorbij. We wisten direct wat voor een uitzonderlijk moment dit was en Jackson brulde in mijn oor: ‘Heb je het? ‘ ‘Is het scherp? ‘ Toen ik met trillende handen keek naar de foto’s wist ik dat ik het had!

Wat maakt voor jou dat die ene foto geslaagd is?

De foto is voor mij geslaagd omdat je 3 verschillende emoties ziet op de foto: de aanvallende en triomferende Cheetah, de verslagenheid van het Zebra jong en de wanhoop van de Zebra moeder die een laatste poging onderneemt om haar jong weg te duwen van de Cheetah.

Ik toon graag emotie in mijn fotografie.

Laatste speeltijd voor de nacht.
Laatste speeltijd voor de nacht. Fotograaf: Alex Brackx

Heb je nog een anekdote bij een foto die je wilt delen?

Vorig jaar kon ik 9 maanden reizen op het Australische continent. Ik ben weken mee geweest met allerhande schepen op de oceaan om verscheidene zeevogels en walvissen te kunnen fotograferen. Met name de albatrossen waren fantastisch! Deze foto kon ik nemen vanaf een oude vissersboot in Nieuw Zeeland. De hele week was ik paraat om 6 uur ’s morgens om mee te kunnen uitvaren, toen op de laatste dag van mijn week ik eindelijk een ochtend had met een zonsopgang. Als op zo’n moment een Salvin’s albatros passeert, kan je je geluk niet op. Voor zulke momenten doe je dit.

Salvins Albatros, Nieuw Zeeland.
Salvins albatros, Nieuw Zeeland. Fotograaf: Alex Brackx

Heb je tips voor andere natuurfotografen die ook dromen over professioneel fotograaf worden?

Spendeer zoveel mogelijk tijd in de natuur! Wees kritisch voor jezelf. Werk hard. Blijf verwonderd. En denk goed na waarom je dit eigenlijk wilt.

Wat zou je andere natuurfotografen nog mee willen geven?

  • Bestudeer de dieren die je wilt vastleggen. “Als je een specifiek dier graag wilt vastleggen, moet je je inlezen. Soms kun je een dier bijvoorbeeld het beste in een bepaald seizoen vastleggen. Dat is handig om te weten.”
  • Ken je materiaal. “Voor je op pad gaat, is het belangrijk dat je je camera kent. Bij wildlife fotografie moet je soms snel kunnen schakelen. Hoe verander je de witbalans? Welke sluitertijd is het beste? En welke lens gebruik je? Bedenk dit van tevoren en leer je materiaal kennen.”
  • Bewerk je foto’s. “Door je foto’s te bewerken, leer je beter fotograferen. Probeer maar eens. Wanneer je je beelden bewerkt, merk je waar je je techniek en compositie kunt verbeteren.”
  • Laat je verrassen door de natuur. “Houd je niet altijd strak aan je plan, maar laat je ook eens verrassen. Het is soms wel goed om van je plan af te wijken en je aan te passen aan de situatie die voor je verschijnt.”
  • Amuseer je. “Geniet van het fotograferen en de natuur. Het is belangrijk om foto’s te maken omdat je het zelf leuk vindt. Je moet geen foto’s maken omdat je er veel likes mee zou krijgen op social media. Maak de foto’s die je zelf mooi vindt.”
Alex Brackx.
Alex Brackx. Fotograaf: Wildpix Travel

Eén reactie

  1. Pràchtig werk. Je bent nu in een prima positie om een stap verder te gaan met je verhalen: natuurbescherming. Zoals bijvoorbeeld Mitty en Paul Nicklen. Succes !!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Pràchtig werk. Je bent nu in een prima positie om een stap verder te gaan met je verhalen: natuurbescherming. Zoals bijvoorbeeld Mitty en Paul Nicklen. Succes !!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: