Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Robin Scholte

Bevlogen, betrokken, bevoorrecht en beroepsmatig bereisd. Hij ziet de halve wereld en heeft de meest uiteenlopende dieren voor zijn lens gehad en prijzen gewonnen. Toch staat hij met beide benen op de Hollandse grond en heeft hij nog plannen, dromen en idealen. Welke dat zijn lees je in dit interview met wildlife fotograaf Robin Scholte.
Verstopt in het hoge gras – Zuid-Afrika.
Verstopt in het hoge gras – Zuid-Afrika. Fotograaf: Robin Scholte

Wie is Robin en hoe is je passie voor natuurfotografie ontstaan?

Ik denk dat de passie voor fotografie, dieren, reizen en creativiteit er al van jongs af aan in zat en dat ik bewust en onbewust keuzes heb gemaakt die geresulteerd hebben in wat ik nu mag doen. Ik was een jaar of tien dat ik mijn eerste camera kreeg van mijn ouders waarmee ik al snel hele fotoboeken maakte van onze reizen. Maar ook mijn uiteindelijke keuze voor de Hoge Hotelschool Maastricht die breed is qua managementopleiding, ook creatief in brede zin en gericht op gastvrijheid en reizen. Op mijn 22ste nam ik samen met mijn broer het familiebedrijf over van onze vader, een groothandel voor bouw en industrie, iets heel anders waarbij ik als commercieel directeur vaak out of the box kon denken en veel creatiever kon zijn als de meer conservatieve partijen in onze branche. Na de verkoop van het bedrijf heb ik met mijn vrouw afgesproken dat ik het een jaar wilde gaan proberen als fulltime wildlife fotograaf. Ik heb hierbij absoluut het geluk gehad dat mijn vrouw en kinderen achter deze keuze stonden, want het gevolg is natuurlijk wel dat je veelvuldig van huis bent. Uiteindelijk was het op een reis naar Zimanga, Zuid-Afrika dat ik in contact kwam met Martin Steenhaut van Wildpix Travel en dat alles in een stroomversnelling kwam.

Inmiddels is de “hobby” dus zover uit de hand gelopen dat ik gids en mede eigenaar ben van Wildpix Travel, reis ik geregeld de wereld over en ben ik weer een eigen bedrijf begonnen met RS Photo Art. Daarnaast ben ik ook mede eigenaar van Picfee, een leverancier van wanddecoratie waarbij de beeldmaker nog een eerlijke marge krijgt.

Robin Scholte
Robin Scholte. Fotograaf: Wildpix Travel

Je hebt mooie reizen gemaakt en vele prijzen gewonnen, heb je alles al bereikt wat je wil bereiken?

Nee dat zeker niet! Er zijn nog zoveel mooie plekken op de wereld waar ik nog niet geweest ben en er zijn nog zoveel soorten die ik graag zou willen vastleggen. Nog plannen genoeg en vaak tijd te kort. In de komende paar jaar zou ik bijvoorbeeld heel graag een keer ergens willen exposeren, eventueel met andere fotografen, waarbij de opbrengst ten goede komt aan bepaalde diersoorten die het nog steeds ongelofelijk moeilijk hebben.

Focus – Zuid-Afrika.
Focus. – Zuid-Afrika. Fotograaf: Robin Scholte

“You can only waste time when you forget to enjoy” is jouw motto, hoe zorg je ervoor dat je blijft genieten?

Dat is niet zo moeilijk; mijn werk is mijn passie en ik geniet er iedere minuut van. Mijn allergrootste voordeel is daarnaast dat het thuisfront er volledig achterstaat en zodra je daar een mooie balans in hebt gevonden wordt het een stuk eenvoudiger. Creatief fotograferen gaat mede om het hele proces er rondom heen en onder druk komt dit het eindresultaat niet ten goede.

Waar ben je trots op in wat je tot nu toe gedaan hebt?

Ik denk de snelheid waarop alles tot stand is gekomen qua eigen bedrijf en ook de samenwerkingen met Wildpix Travel, Picfee, Sony, Tragopan en Benro maken mij trots. Maar het meest trots ben ik toch altijd als mensen je werk zo interessant vinden dat ze het op willen hangen in ruimtes waar zij zich verbonden mee voelen. Hoe gaaf is het als iemand jouw werk iedere dag in zijn/haar huiskamer wil zien.

Iberische Lynx – Spanje.
Iberische Lynx – Spanje. Fotograaf: Robin Scholte

En wat zijn je dromen op fotografiegebied?

Ik denk toch wel een dermate bereik hebben in de diverse media dat mijn foto’s echt iets kunnen  betekenen voor onze natuur. Dat de foto’s en de teksten bijdragen aan een beter besef hoe het gesteld is met bepaalde diersoorten en wat we daarbij kunnen verbeteren.

Heb je een guilty pleasure en/of voorkeur in je fotografie?

Als ik echt een keuze zou moeten maken dan hebben de zoogdieren die in Afrika leven wel mijn voorkeur. De geweldige landschappen en de prachtige lichtomstandigheden in combinatie met het echte pure wild geven zoveel mogelijkheden. Ik hou van “hard werken” en geniet ervan om heel veel uren door te brengen met wilde dieren. Voor mij geen enkel probleem om dagen sporen te zoeken, nachten door te brengen in hutten, de spanning van het wachten, de hoop op bepaalde situaties. Het geeft zoveel adrenaline en voldoening als het uiteindelijk lukt.

Flying acrobat – Guatemala.
Flying acrobat – Guatemala. Fotograaf: Robin Scholte

Heb je een leuke anekdote die je met ons wilt delen?

Ik denk dat ik er inmiddels behoorlijk veel kan benoemen, bijna iedere reis heeft wel weer iets bijzonders; een schorpioen die ineens in je slaapkamer rondloopt, een slang die de fotohut binnenkomt, brulapen die ’s nachts naast je slaapkamerraam gaan brullen of slapen in een hutje in het hoge noorden van Finland en de plexiglas raampjes moeten ontdooien met waxinelichtjes, genoeg anekdotes.

De meest komische is denk ik wel een nacht doorbrengen in een fotohut waar buffels water komen drinken. Je kon de kudde horen aankomen lopen en dan staan er plots meer dan honderd buffels op nog geen 10 cm. van het raam in een plas water. De ene helft staat te drinken en de andere helft staat te plassen in het water. De continue onrust onder de buffels resulteerde aan golven water wat ook langzaam de hut binnen liep; ik kan zeggen een smerig toilet langs de snelweg ruikt nog beter dan de hut waar ik in zat.

Elegant curves – Finland.
Elegant curves – Finland. Fotograaf: Robin Scholte

Als reisbegeleider help je andere fotografen verder in de fotografie. Waar haal je zelf je inspiratie en uitdagingen vandaan?

Laat ik beginnen met dat ik zelf altijd ontzettend veel energie haal uit het helpen van mensen en daar ook zelf weer van leer. Fotograferen is niet beperkt tot één stijl en juist die verschillende manieren van kijken maken het zo interessant. Ook onze gidsen hebben allen een eigen stijl waar ik graag naar kijk en veel van leer.

Water drops – Botswana.
Water drops – Botswana. Fotograaf: Robin Scholte

Hoe ver ga jij voor die ene foto en wat zou je absoluut niet doen?

Vaak heb ik voor vertrek al lang het beeld in mijn hoofd dat ik wil creëren, maar ik weet ook dat ik werk met wilde dieren die ondanks dat je bepaald gedrag herkent uiteindelijk onvoorspelbaar blijven. Juist door vooraf al bepaalde beelden in je hoofd te hebben ga je situaties herkennen en kan je er sneller op inspelen.

Qua tijd, effort en energie ga ik heel ver om die ene foto te maken, maar zal nooit wilde dieren of mijn klanten in gevaar brengen voor een foto.

Ghost – Guatemala.
Ghost – Guatemala. Fotograaf: Robin Scholte

Wat wil je andere natuurfotografen nog meegeven?

Respecteer de dieren, de natuur en geniet van het moment, die voor jou perfecte foto volgt uiteindelijk vanzelf.

Robin Scholte

Instagram

website

Zonnestraal – Spanje.
Zonnestraal – Spanje. Fotograaf: Robin Scholte

5 reacties

  1. Mooie foto’s begeleiden een goed en leuk verhaal . Knap om voor je passie te gaan en een tweede carrière te starten . Hulde . Veel succes voor de toekomst en wij hopen jou zeker eens te spreken . Ed en Hanneke

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Mooie foto’s begeleiden een goed en leuk verhaal . Knap om voor je passie te gaan en een tweede carrière te starten . Hulde . Veel succes voor de toekomst en wij hopen jou zeker eens te spreken . Ed en Hanneke

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: