HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Dick van Duijn

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.

Interview Dick van Duijn
Het beroemde beeld waarin de grondeekhoorn met gesloten ogen de bloem vast heeft. Fotograaf: Dick van Duijn

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Dick van Duijn, een 34-jarige hobby wildlife fotograaf. Het liefste maak ik portretten van dieren met een mooie onscherpe achtergrond (bokeh), maar soms vind ik het ook mooi om wat meer van de omgeving mee te nemen in de foto.

Dick van Duijn.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom ?

Dieren en natuur zijn mijn favoriete onderwerp. In de toekomst zou ik graag nog een keer op safari gaan in Afrika en India. Ook lijkt het me leuk om beren te fotograferen in bijvoorbeeld Finland of Alaska. In Japan is er een park waar Makaken in een geiser in de sneeuw. Dit zijn hele fotogenieke apen die ik graag een keer zou fotograferen.

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt ? 

Vaak bereid ik me wel voor. Dan ga ik op internet inspiratie opdoen van wildlife in andere landen die ik graag zou willen fotograferen en als ik dan tijd heb en die financiën het toelaten dan boek ik een reisje en ga ik daar een aantal dagen fotograferen. Maar soms ga ik ook gewoon in een natuurgebied in de buurt fotograferen, zonder enige verwachting en dan zie ik wel wat ik tegen kom.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Een aantal keer heb ik vossen, tijgers en andere roofdieren in de sneeuw gefotografeerd met een beslagen bril, bevroren vingers en tenen, uren lang in de kou. Maar dat moet je er soms voor over hebben om een unieke foto te kunnen maken.

Wildlife fotografie in de sneeuw. Fotograaf: Dick van Duijn

Hoe belangrijk is apparatuur voor je ?

Apparatuur is heel belangrijk voor me. Ik gebruik al een aantal jaren de Nikon D810. Onlangs heb ik een lichtsterke Nikon 500mm f/4 lens gekocht. De ‘bokeh’ en scherpte van deze lens is echt ongekend. Deze gebruik ik dan ook het liefst, ondanks dat die zwaarder is dan een zoom telelens. Daarnaast heb ik ook een Sigma 120-300 f/2.8 Sport.

Wanneer ben je tevreden met een opname ?

Als de houding van het dier mooi is en het licht is goed dan ben ik vaak al tevreden.

Grondeekhoorn die aan de gele bloem ruikt. Fotograaf: Dick van Duijn
Grondeekhoorn die aan de gele bloem ruikt. Fotograaf: Dick van Duijn

Hoe word je volgens jou een betere fotograaf ? 

Zelf doe ik pas een paar jaar intensief aan wildlife fotografie. In het begin heb ik veel inspiratie opgedaan van andere fotografen via social media etc. Toen ben ik eerst regelmatig in natuurgebieden in mijn eigen omgeving gaan fotograferen waardoor ik veel ervaring heb opgedaan. Om mezelf te blijven ontwikkelen hoop ik de komende tijd een aantal fotoreizen te kunnen maken, waar ik weer andere dieren kan fotograferen, die ik nog niet voor mijn lens heb gehad.

Dieren in het wild fotografen blijft een favoriet onderwerp. Fotograaf: Dick van Duijn

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk?

De foto’s van de grondeekhoorn die aan de gele bloem ruikt. Om dit beeld te maken ben ik speciaal met een bevriende fotograaf een aantal dagen naar Wenen, Oostenrijk gegaan. Daar hebben we eerst het gedrag van de ‘Ziesels’ zoals ze door de Oostenrijkers worden genoemd bestudeerd.

Via social media kende ik een aantal andere fotografen die deze eekhoorns in combinatie met bloemen fotograferen. De tweede dag zijn we zelf gaan experimenteren met bloemen en de grondeekhoorns reageerden erg nieuwsgierig hierop. Zo gingen ze vaak naar de bloemen toe om deze vast te pakken, te ruiken en soms zelfs op te eten.

Het beroemde beeld waarin de grondeekhoorn met gesloten ogen de bloem vast heeft had ik van te voren niet durven dromen te kunnen maken. Het was vlak voor zonsondergang in fraai, zacht licht, in een prachtige setting.

Toen ik door de zoeker van mijn camera keek wist ik direct dat dit een uniek en ontroerend moment was.

Het beroemde beeld waarin de grondeekhoorn met gesloten ogen de bloem vast heeft. Fotograaf: Dick van Duijn

Uiteindelijk had ik niet verwacht dat het beeld zo viraal zou gaan over de hele wereld. Toen ik de foto van de grondeekhoorn met gesloten ogen als eerste plaatste op Facebook, kreeg deze al uitzonderlijk veel likes en reacties. Anderhalve week later kreeg ik bericht van een Engels persbureau, die de serie foto’s graag wilden aanbieden aan internationale kranten en andere media. Toen de foto de volgende dag in The Daily Mail, The Daily Mirror en The Sun verscheen werd het al snel opgepikt door Amerikaanse media en toen ging het heel snel. De foto verscheen zelfs in Braziliaanse, Argentijnse en Mexicaanse media en daarna werd het ook door de Nederlandse media opgepikt. Omroep West belde op of ze bij de viskraam van mij en mijn ouders een interview af mochten komen nemen. De dag erna werd ik ‘s morgens al heel vroeg opgebeld door Radio 538, Radio 10 en Radio 2. Ook was de reportage van Omroep West elk uur te zien in het NOS journaal. ‘s Middags kwam er een cameraploeg langs van RTL en De Telegraaf.

Het aantal volgers op mijn Instagram ontplofte van ongeveer 10.000 volgers voordat ik de foto’s plaatste naar 170.000 volgers. Ook onze mailbox ontplofte met reacties en vragen van over de hele wereld. Mensen willen de foto graag aan de muur en bedrijven willen de foto gebruiken voor advertenties. Inmiddels kunnen de mensen de foto via mijn Instagram en Facebook op diverse materialen bestellen.

Een mooie spiegeling en uitsnede. Fotograaf: Dick van Duijn

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Mooie plaatjes, absoluut. Googel ‘tiger snow workshop’ en het bijzonder verdampt een beetje.
  @Hugo: ik zeg: eerst een klasse plaat van wilde Graspieper, en dán praten we verder 😉

 2. Beste Ben wil je een link van jou website hier plaatsen dan ik wil jou foto’s graag zien,Wilde wolven blijven mooi!

  Zenno

 3. Zonder meer mooie foto’s, maar die tijger rennend in de sneeuw met als onderschrift “Wildlife fotografie in de sneeuw.” dat gaat er bij mij niet in. Zeker als je bedenkt dat er nauwelijks nog tijgers in wild voorkomen. Voor mij mag iets “wildlife” worden genoemd als het betreffende dier ook echt in het wild leeft en ook niet is gelokt met voer. Wat dat betreft ben ik het met Ben eens, vermeld er eerlijk bij hoe de foto’s tot stand zijn gekomen. Wellicht dat anderen een andere definitie van wildlife hebben.

 4. Door Kees Dekker op 26 september 2019 om 01:38

  Volkomen eens met Ben. Dit valt meer onder ‘studio-fotografie’ dan dat het met natuur te maken heeft. Als je de bekende fotografie-sites een beetje volgt zoals b.v. https://web.500px.com/ dan is dit niet zo bijzonder. Opvallend trouwens dat veel media zich niet verdiepen in het hoe en wat. Natuurfotografie.nl gaat ook mee met de meute, valt me tegen. Maar het scoort en daar draait de huidige natuurfotografie heden ten dage om. Snap het wel maar de kwantiteit wint het nooit van de kwaliteit. Een maandblad als de Focus, dat is kwaliteit en ik als liefhebber van natuur pluist dat blad volledig uit. Terwijl het vaak niet over natuurfotografie gaat. Heb ik niet met Natuurfotografie Magazine, het is te gemaakt en teveel aan sociaal media gerelateerd. Blijkbaar heb ik ook de kift, had er nog nooit van gehoord 🙂 Maar wees gewoon eerlijk over de fotografie en verzint er geen lulverhaal bij om te scoren. De meute smult ervan maar die nemen toch geen abonnement op jullie blad. En degene die ‘goede hoop’ hadden haken af. Eerlijk zijn duurt het langst en eerlijke natuurfotografie, de natuur zoals ie is, heeft veel meer schoonheid dan al die gelikte commerciële in scene gezette lievebeestjesfotografie. Het scoort, das een feit maar kies je als site en als maandblad voor de liefhebber of voor de kijker? Blijkbaar het laatste en een vluchtig succes is geen garantie voor de toekomst.

 5. Hugo dan moet ik even op de volgende zomer wachten en dan die workshop bij dhr Rad in Wenen volgen. Dan heb ik ook zo’n foto. Buiten dat die Eekhoorns zijn prooidieren die vertonen zich niet op een gemaaid grasveld als ze niet gelokt worden. En een Tijger in de sneeuw? In het wild? Droom lekker verder. En Beren in Finland is ook geen natuurfotografie. Worden gelokt met voer voor die hutten. Afgelopen zomer gingen er twee Berinnen op de vuist vanwege dat voer. Een van de jonkies werd daarbij vertrapt. En dat noemen ze natuurfotografie???
  Kift?? Wat jij wil jongen maar ze moeten dit geen natuurfotografie noemen. En voor je verder gaat ja ik heb Beren en Wolven gefotografeerd alleen die werden niet gelokt met voer ed.
  Het zal allemaal wel legaal zijn maar wees er eerlijk over en hang niet natuurfotograaf uit.

 6. Hugo dan moet ik even op de volgende zomer wachten en dan die workshop bij dhr Rad in Wenen volgen. Dan heb ik ook zo’n foto. Buiten dat die Eekhoorns zijn prooidieren die vertonen zich niet op een gemaaid grasveld als ze niet gelokt worden. En een Tijger in de sneeuw? In het wild? Droom lekker verder. En Beren in Finland is ook geen natuurfotografie. Worden gelokt met voer voor die hutten. Afgelopen zomer gingen er twee Berinnen op de vuist vanwege dat voer. Een van de jonkies werd daarbij vertrapt. En dat noemen ze natuurfotografie???
  Kift?? Wat jij wil jongen maar ze moeten dit geen natuurfotografie noemen. En voor je verder gaat ja ik heb Beren en Wolven gefotografeerd alleen die werden niet gelokt met voer ed.

 7. Ben (eerste reactie), dat noemen ze de kift, als je zo reageert. Kom eerst maar zelf met dat soort foto’s, dan praten we verder.
  Dick, je bent een topper, man. Schitterende foto’s die ik helaas door ziekte en leeftijd niet meer zal maken. Maar je kunt altijd de zon in het water zien schijnen!
  Noot voor schrijver Henri: Hoe word je volgens jou(zonder w) een betere fotograaf.

 8. Ik las ergens dat er een zonnebloempit in die bloem geplaatst is om die eekhoorn te lokken. Hij is ook niet de enige die dat doet. Heel dat internet staat er vol mee.
  Heb ook even naar zijn portfolio gekeken maar die tijgers, wolven en uilen komen uit een dierentuin. Hoezo wildfotografie?

 9. Uiteraard is het een erg vertederend beeld zo met die gesloten oogjes. En technisch fraai uitgevoerd. Wat me wel opvalt is dat de bloem (waarschijnlijk een gerbera) nu niet echt een natuurlijke setting in Oostenrijk voorkomt. Komt m.i. een tikkie gekunsteld over. Maar het moment is evengoed aandoenlijk.
  Groet, Sjors

 10. Heerlijk als je iets bedenkt en dat het dan zo uitpakt. Ik vraag me af hoe het met die bevriende fotograaf is dat niet zo in het nieuws kwam, maar eveneens deze foto’s heeft… Fraaie beelden en leuk verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *