Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Dick van Duijn

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Het beroemde beeld waarin de grondeekhoorn met gesloten ogen de bloem vast heeft. Fotograaf: Dick van Duijn

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Dick van Duijn, een 34-jarige hobby wildlife fotograaf. Het liefste maak ik portretten van dieren met een mooie onscherpe achtergrond (bokeh), maar soms vind ik het ook mooi om wat meer van de omgeving mee te nemen in de foto.

Dick van Duijn.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom ?

Dieren en natuur zijn mijn favoriete onderwerp. In de toekomst zou ik graag nog een keer op safari gaan in Afrika en India. Ook lijkt het me leuk om beren te fotograferen in bijvoorbeeld Finland of Alaska. In Japan is er een park waar Makaken in een geiser in de sneeuw. Dit zijn hele fotogenieke apen die ik graag een keer zou fotograferen.

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt ?

Vaak bereid ik me wel voor. Dan ga ik op internet inspiratie opdoen van wildlife in andere landen die ik graag zou willen fotograferen en als ik dan tijd heb en die financiën het toelaten dan boek ik een reisje en ga ik daar een aantal dagen fotograferen. Maar soms ga ik ook gewoon in een natuurgebied in de buurt fotograferen, zonder enige verwachting en dan zie ik wel wat ik tegen kom.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Een aantal keer heb ik vossen, tijgers en andere roofdieren in de sneeuw gefotografeerd met een beslagen bril, bevroren vingers en tenen, uren lang in de kou. Maar dat moet je er soms voor over hebben om een unieke foto te kunnen maken.

Wildlife fotografie in de sneeuw. Fotograaf: Dick van Duijn

Hoe belangrijk is apparatuur voor je ?

Apparatuur is heel belangrijk voor me. Ik gebruik al een aantal jaren de Nikon D810. Onlangs heb ik een lichtsterke Nikon 500mm f/4 lens gekocht. De ‘bokeh’ en scherpte van deze lens is echt ongekend. Deze gebruik ik dan ook het liefst, ondanks dat die zwaarder is dan een zoom telelens. Daarnaast heb ik ook een Sigma 120-300 f/2.8 Sport.

Wanneer ben je tevreden met een opname ?

Als de houding van het dier mooi is en het licht is goed dan ben ik vaak al tevreden.

Grondeekhoorn die aan de gele bloem ruikt. Fotograaf: Dick van Duijn
Grondeekhoorn die aan de gele bloem ruikt. Fotograaf: Dick van Duijn

Hoe word je volgens jou een betere fotograaf ?

Zelf doe ik pas een paar jaar intensief aan wildlife fotografie. In het begin heb ik veel inspiratie opgedaan van andere fotografen via social media etc. Toen ben ik eerst regelmatig in natuurgebieden in mijn eigen omgeving gaan fotograferen waardoor ik veel ervaring heb opgedaan. Om mezelf te blijven ontwikkelen hoop ik de komende tijd een aantal fotoreizen te kunnen maken, waar ik weer andere dieren kan fotograferen, die ik nog niet voor mijn lens heb gehad.

Dieren in het wild fotografen blijft een favoriet onderwerp. Fotograaf: Dick van Duijn

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk?

De foto’s van de grondeekhoorn die aan de gele bloem ruikt. Om dit beeld te maken ben ik speciaal met een bevriende fotograaf een aantal dagen naar Wenen, Oostenrijk gegaan. Daar hebben we eerst het gedrag van de ‘Ziesels’ zoals ze door de Oostenrijkers worden genoemd bestudeerd.

Via social media kende ik een aantal andere fotografen die deze eekhoorns in combinatie met bloemen fotograferen. De tweede dag zijn we zelf gaan experimenteren met bloemen en de grondeekhoorns reageerden erg nieuwsgierig hierop. Zo gingen ze vaak naar de bloemen toe om deze vast te pakken, te ruiken en soms zelfs op te eten.

Het beroemde beeld waarin de grondeekhoorn met gesloten ogen de bloem vast heeft had ik van te voren niet durven dromen te kunnen maken. Het was vlak voor zonsondergang in fraai, zacht licht, in een prachtige setting.

Toen ik door de zoeker van mijn camera keek wist ik direct dat dit een uniek en ontroerend moment was.

Het beroemde beeld waarin de grondeekhoorn met gesloten ogen de bloem vast heeft. Fotograaf: Dick van Duijn

Uiteindelijk had ik niet verwacht dat het beeld zo viraal zou gaan over de hele wereld. Toen ik de foto van de grondeekhoorn met gesloten ogen als eerste plaatste op Facebook, kreeg deze al uitzonderlijk veel likes en reacties. Anderhalve week later kreeg ik bericht van een Engels persbureau, die de serie foto’s graag wilden aanbieden aan internationale kranten en andere media. Toen de foto de volgende dag in The Daily Mail, The Daily Mirror en The Sun verscheen werd het al snel opgepikt door Amerikaanse media en toen ging het heel snel. De foto verscheen zelfs in Braziliaanse, Argentijnse en Mexicaanse media en daarna werd het ook door de Nederlandse media opgepikt. Omroep West belde op of ze bij de viskraam van mij en mijn ouders een interview af mochten komen nemen. De dag erna werd ik ‘s morgens al heel vroeg opgebeld door Radio 538, Radio 10 en Radio 2. Ook was de reportage van Omroep West elk uur te zien in het NOS journaal. ‘s Middags kwam er een cameraploeg langs van RTL en De Telegraaf.

Het aantal volgers op mijn Instagram ontplofte van ongeveer 10.000 volgers voordat ik de foto’s plaatste naar 170.000 volgers. Ook onze mailbox ontplofte met reacties en vragen van over de hele wereld. Mensen willen de foto graag aan de muur en bedrijven willen de foto gebruiken voor advertenties. Inmiddels kunnen de mensen de foto via mijn Instagram en Facebook op diverse materialen bestellen.

Een mooie spiegeling en uitsnede. Fotograaf: Dick van Duijn

11 reacties

  1. Mooie plaatjes, absoluut. Googel ’tiger snow workshop’ en het bijzonder verdampt een beetje.
    @Hugo: ik zeg: eerst een klasse plaat van wilde Graspieper, en dán praten we verder 😉

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

11 reacties

  1. Mooie plaatjes, absoluut. Googel ’tiger snow workshop’ en het bijzonder verdampt een beetje.
    @Hugo: ik zeg: eerst een klasse plaat van wilde Graspieper, en dán praten we verder 😉

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: