Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografen vereniging Noordwest Overijssel en Flevoland

De leden van natuurfotografen vereniging Noordwest Overijssel en Flevoland kun je overal tegenkomen. Ze zwerven over het hele land en tot ver over de grens. Maar op de derde dinsdag van de maand zijn ze in Kampen en bespreken op de clubavond hun foto's en ervaringen. Berthil Huiskes (voorzitter) en Henk Valk (lid) vertellen in dit artikel iets meer over "hun" club en we maken kennis met enkele andere leden via hun wondermooie foto's.
Natuurfotografen Noordwest Overijssel en Flevoland
IJskoude ringmussen. Fotograaf: Beverley Brouwer

Even voorstellen:

Wij zijn de Natuurfotografen vereniging Noordwest Overijssel en Flevoland en zijn gevestigd te Kampen. We hebben 42 leden, waarvan 11 vrouwen en 31 mannen (februari 2018). Het lidmaatschap kost jaarlijks €55,- Voor alle informatie over de club kun je altijd terecht bij onze secretaris, bereikbaar via de mail: info@vnf-nwoverijssel.nl. Onze website is vindbaar op: www.vnf-nwoverijssel.nl

 

Vleerhond. Fotograaf: Bertil Huiskes

“Gemaakt op Java vorig jaar met een 80-200 mm lens. In de ochtend om ongeveer 10.00 uur. Het beest hing in een boompje op ooghoogte en kon niet vliegen. Zo had ik alle tijd om foto’s te maken. Ik heb deze omgezet in zwart wit omdat kleur geen toevoeging had.”

Welke activiteiten kennen jullie zoal?

Onze clubavondcommissie organiseert tien keer per jaar een clubavond waarin allerhande onderwerpen de revue passeren. Er wordt veel naar eigen werk gekeken en beoordeeld en een aantal keren wordt er een beroepsfotograaf uitgenodigd om een lezing te geven, waarbij ook niet-leden welkom zijn. Wij maken via de media bekend wanneer die plaats vinden. Daarnaast proberen we aandacht te schenken aan de technische kant van (natuur)fotografie middels eigen kennis en soms via het uitnodigen van specialisten. Ook de lezingen van ingehuurde specialisten zijn door niet-leden te bezoeken.

Ieder jaar houden we in december de jaarlijkse fotowedstrijd voor leden met een viertal vaste thema’s (macro, vogels, landschap en overige dieren) die beoordeeld worden door een beroepsnatuurfotograaf. Daarnaast hebben we een jaarthema dat ieder jaar anders is en door de leden zelf wordt vastgesteld en beoordeeld met de wisselbeker als hoofdprijs.

Naast de clubavonden is er een excursiecommissie actief die plus minus elf keer per jaar een excursie organiseert. Er wordt veel aandacht geschonken om alle vormen van natuurfotografie aan bod te laten komen. Zo gaan we ook eens per jaar op dagexcursie, dit jaar (2018) naar Schiermonnikoog.

Kleurrijk. Fotograaf: Beverley Brouwer

“Mijn tuin is mijn lievelingsplek om te fotograferen. Toen ik deze foto maakte vond ik de kleuren van de bloemen in de achtergrond net zo belangrijk als de juffer zelf.”

Waarom zou je lid moeten worden van jullie vereniging?

We zijn een club met 42 enthousiaste leden die alle vormen van natuurfotografie beoefenen. We kijken graag naar het werk van anderen, maar ook naar eigen werk en zijn in staat op een positieve manier feedback te geven. Je kunt bij ons veel kennis vinden over gebieden, flora en fauna, techniek t.a.v. camera’s en bewerkingssoftware. Verder is het iedere derde dinsdag van de maand best gezellig tijdens de clubavonden.

Overbedekt. Fotograaf: Beverley Brouwer

“Ik ben gek op druppels. Water voegt altijd iets toe aan een foto. Vooral in het najaar, als het mistig geweest is, ga ik op zoek naar insecten bedekt met druppels. Zonder de druppels was het een saaie foto geworden.”

Hoeveel leden bezoeken gemiddeld jullie activiteiten?

Tijdens de clubavonden is er een hoge opkomst en zijn er gemiddeld twee derde van de leden aanwezig. Tijdens de excursies, meestal op een zaterdag, zijn er 8 tot 15 personen aanwezig.

Het leeuwendeel. Fotograaf: Cor Fikkert

“Foto gemaakt in het Krugerpark, leeuwen met een buffel.”

Op welk publiek richten jullie je?

Onze vereniging richt zich op de amateurnatuurfotograaf. Uiteraard is iedereen die zich bezig houdt of wil houden met deze tak van fotografie van harte welkom.

Jonge specht tikt op raam. Fotograaf: Eric Tempelaars

“In het late voorjaar hadden we met een paar fotografen een bekende fotohut gehuurd. Ze zijn populair onder de natuurfotografen. Vaak kom je dan thuis met foto’s die je veelvuldig op sites tegenkomt. Op zich natuurlijk helemaal niks mis mee, vaak prachtige beelden. Het blijft een onvergetelijke ervaring al die soorten op een dag zo dicht voor de lens. Maar nu wilden we eens iets anders doen. Een van mijn foto vrienden had een prachtig raampje op de kop getikt. En dat hebben we voor de hut geplaatst en met wat planten ‘versierd’. In deze periode zijn er veel jonge vogels, zo ook hier op deze stralende dag begin juni. Rond de hut was een gezin van grote bonte spechten met een aantal jongen. Ze vlogen continu heen en weer. Dan gaat er plotseling een jonge specht in het kapotte raampje zitten. Er gebeurt waar we op hoopten. Het is alsof hij op het raampje heeft getikt. Houdt met een pootje een takje vast en kijkt een heel kort moment precies naar rechts. In een reflex druk ik de sluiter in. De camera klikt een paar keer in silent mode. De jonge specht vliegt al weer weg. Het moment duurde luttele seconden. “Gelukt, het beeld is scherp”. Het zijn die mooie momenten, die het genieten op zo’n dag ook extra spannend maken.”

Kan iedereen lid worden?

Iedereen kan bij ons lid worden, mits ze zich houden aan de algemene gedragsregels voor natuurfotografie.

Hooglander. Fotograaf: Frank van Middelkoop

“De foto is gemaakt in het Deelerwoud, tijdens een workshop met Theo Bosboom. Het was in de winter en had net de avond ervoor gesneeuwd. Ik kwam een klein groepje hooglanders tegen en dit jonge exemplaar was nieuwsgierig en kwam behoorlijk dichtbij. Voor deze foto ben ik plat op mijn buik in de sneeuw gaan liggen om een mooi laag standpunt te krijgen en de kop van de hooglander “vrij” in de achtergrond. Van deze kudde hooglanders is het voordeel dat het een van de weinige “wilde” kuddes zijn die we hebben in Nederland (zoniet de enige) en de dieren dus geen lelijke oormerken in hebben.”

Hebben jullie aandacht voor de jonge natuurfotograaf?

We hopen dat we ook meer jonge natuurfotografen als lid mogen verwelkomen. Specifieke acties om meer aandacht aan hen te schenken zijn er niet binnen onze vereniging.

Jonge kievit. Fotograaf: Freek Veldman

“De jonge kievit is gemaakt in een plas-dras gebied net buiten Kampen. Er liepen 3 jongen in dat stukje, na vier dagen waren het er nog twee. Op de foto klimt een jonge kievit over de buis die het water aanvoert voor dit gebied.”

Wat doen jullie om het niveau van natuurfotografie steeds weer te verbeteren?

Tijdens excursies kunnen leden samen aan het werk en van elkaar leren over standpunten, techniek en benaderwijzen en alles wat je verder wilt weten. Op de clubavonden kijken we naar elkaars werk, kunnen we feedback geven en ontvangen en vragen stellen. Ook door het uitnodigen van beroepsfotografen voor een lezing vergroten we onze kennis. En tenslotte samen kennis delen en samen er op uit trekken om van elkaar te leren.

Tijgerspin. Fotograaf: Freek Veldman

“De tijgerspin is gemaakt in een moerasgebiedje bij Hasselt. Op een mistige ochtend met veel dauw zag ik hem zitten. Ik kon een standpunt bepalen waarbij het licht op het web kwam en de bokeh ontstond in de achtergrond. Diverse opnames gemaakt en uitsnedes totdat dit beeld ontstond.”

Welke vormen van natuurfotografie beoefenen jullie leden zoal?

Binnen onze vereniging worden alle vormen van natuurfotografie beoefend. Van micro, macro tot vogelfotografie. Landschapsfoto’s, zoogdieren en flora. Zelfs natuurfotografie in zwart/wit is opkomend.

Nationaal park Jotunheimen in Noorwegen. Fotograaf: Roel Hoeve

“Persoonlijk vind ik Noorwegen in de herfst op z’n mooist. De diepe herfstkleuren die je dan o.a. op de hoogvlaktes aantreft zijn overweldigend. Wanneer je dan ook nog geluk hebt dat het droog weer is kun je de hele dag de meest uiteenlopende onderwerpen fotograferen. Door de veelheid aan onderwerpen is het niet eens zo gemakkelijk om er een specifiek topic uit te nemen.Hier een foto van o.a. de roodgekleurde alpenberendruif gemaakt met een 10-24mm groothoek.”

Wat zijn jullie favoriete gebieden en waarom?

Het gebied van onze vereniging is groot, Noordwest Overijssel en Flevoland. Onze leden komen ook uit alle hoeken van het gebied, waardoor de favoriete gebieden heel divers zijn. Onze leden zwerven door heel Nederland en ver over de landsgrenzen. Er zijn veel leden die tijd en aandacht besteden aan fotograferen in het buitenland en er zelfs speciale fotovakanties voor houden. Het is daarom moeilijk favoriete gebieden aan te wijzen.

Over the top. Fotograaf: Roel Hoeve

“Deze foto heb ik tijdens een besneeuwde winterse dag gemaakt (Staphorsterveld). Het was een grijze dag. Het grafische effect van deze geknotte bomen wordt door de beweging nog verder versterkt. Gemaakt met een 10-24mm groothoek.”

Hoe gaan jullie om met het fotograferen van kwetsbare natuur?

Wij hanteren de regel dat we de natuur niet zullen verstoren. In de statuten van onze vereniging staat dat we ons dienen te houden aan de geldende gedragsregels t.a.v. het fotograferen in de vrije natuur. Op onze clubavonden kijken we zonder twijfel naar de uitvoering hiervan.

IJskoude ringmussen. Fotograaf: Beverley Brouwer

“Deze twee ringmussen heb ik in mijn tuin gefotografeerd. Ik hou van ‘gewone’ tuinvogels en fotografeer ze graag. De mooie bruine tinten van de veren, de rijp op het prikkeldraad en de vorst op het gras in het achtergrond maken het beeld voor mij compleet.”

Treden jullie wel eens naar buiten? Op welke manier?

Via de lezingen van extern ingehuurde fotografen en specialisten treden we naar buiten. Via de mediakanalen geven we aan dat we deze lezingen organiseren. Niet leden kunnen deze bijwonen tegen betaling van een klein entree bedrag.

4 reacties

  1. Ik verzorg de exposities in Myosotis.
    Ik vraag mij af, of jullie ook weleens exposeren met deze prachtige foto’s.
    Zo ja, dan hoor ik het graag.
    mvg. Péronne Kanis

  2. Beste natuurfotografen,

    Kun je lid worden van jullie vereniging, en zoja hoe?

    Graag hoor ik van jullie!
    Vriendelijke groet,

    Coby

  3. L.S.,

    Het laatste jaar ben ik me naast landschapsfotografie meer en meer bezig gaan houden met natuurfotografie. Ik wil mij graag aanmelden als lid van jullie vereiniging.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Ik verzorg de exposities in Myosotis.
    Ik vraag mij af, of jullie ook weleens exposeren met deze prachtige foto’s.
    Zo ja, dan hoor ik het graag.
    mvg. Péronne Kanis

  2. Beste natuurfotografen,

    Kun je lid worden van jullie vereniging, en zoja hoe?

    Graag hoor ik van jullie!
    Vriendelijke groet,

    Coby

  3. L.S.,

    Het laatste jaar ben ik me naast landschapsfotografie meer en meer bezig gaan houden met natuurfotografie. Ik wil mij graag aanmelden als lid van jullie vereiniging.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: