Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie-agenda mei – juni 2022

Ook deze maand hebben we weer een natuurfotografie-agenda voor de komende twee maanden samengesteld. In de natuurfotografie-agenda mei – juni 2022 vind je allerlei tips en ideeën over workshops, webinars, interessante natuurfotografiewedstrijden en -exposities. Ben je benieuwd naar de tips en ideeën, lees dan snel verder.
De geaderde witjes fladderen op dit moment weer volop rond. Fotograaf: Yvon van der Laan

Zoals je van ons gewend bent, hebben we ook deze keer in de agenda natuurfotografie-exposities opgenomen die op dit moment lopen of binnenkort geopend worden. Tip: kijk voor de openingstijden en dergelijke voor je bezoek altijd even op de website van de desbetreffende expositielocatie.

Te bezichtigen natuurfotografie-expositie

 • Opening expositie en prijsuitreiking Groene Camera 2022

Op zaterdag 21 mei a.s. vindt in het Museon-Omniversum in Den Haag de prijsuitreiking van de Groene Camera 2022 plaats. Tevens wordt op deze dag de expositie geopend met alle winnende beelden van de Groene Camera 2022. Op zaterdag 21 mei is deze expositie alleen toegankelijk voor genodigden en voor de deelnemers aan de Masterclass ‘Verdieping in je fotografie’ die Jan Vermeer deze dag verzorgt in het Museon-Omniversum. Voor deze masterclass zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk hier voor alle informatie over deze bijzondere masterclass.

De expositie met de winnende beelden van de Groene Camera 2022 is nog tot eind februari 2023 in het Museon-Omniversum te bewonderen.

Overall winnaar en winnaar in de categorie Geleedpotigen en ongewervelden van de Groene Camera 2021
Overall winnaar en winnaar in de categorie Geleedpotigen en ongewervelden van de Groene Camera 2021. Wie zal er dit jaar met de prijzen vandoor gaan? Fotograaf: Luc Rooman
 • Saskia Boelsums, Liefde voor landschap

De expositie toont schilderachtige landschappen gefotografeerd en bewerkt door kunstenaar Saskia Boelsums. Ze creëert met haar kunstwerken haar eigen werkelijkheid. Deze tentoonstelling loopt van 1 juli tot en met 25 september in het Museum JAN te Amstelveen . Meer informatie vind je op Museum Jan.

1e prijs Photo Challenge 'Het gouden uurtje. EXIF informatie: 28mm.; 10s bij F13; ISO 100.
1e prijs Photo Challenge ‘Het gouden uurtje. EXIF informatie: 28mm; 10s bij F13; ISO 100. Fotograaf: Annemarie van Alem

Natuurfotografieworkshops

Door het hele land verzorgen wij inspirerende natuurfotografieworkshops. De onderwerpen zijn heel divers waaronder creatieve natuurfotografie, nachtfotografie, bosfotografie, filtergebruik, macrofotografie, landschapsfotografie, vogelfotografie en vossenfotografie. In onderstaand overzicht vind je een aantal last minute workshop waar nog een of meer plekjes vrij zijn.

 • Dynamische strandfotografie, locatie Goeree-Overflakkee (zondag 15 mei van 09.00 uur tot 13.00 uur). Deze workshop wordt verzorgd door Nico van Kappel.
 • Creatieve macrofotografie, locatie ’t Gooi (vrijdag 20 mei van 09.00 uur tot 13.00 uur). De workshopleider is Arie van den Hout.
 • Creatieve natuurfotografie, locatie De Blauwe Kamer XL te Wageningen (zaterdag 21 mei van 09.00 uur tot 15.00 uur). De workshop wordt gegeven door Ernst Kremers.
 • Natuurfotografie, locatie Westerheide (zaterdag 21 mei van 09.00 uur tot 13.00 uur). Arie van den Hout is de workshopleider.
 • Landschapsfotografie, locatie Aekingerzand (zaterdag 21 mei van 17.45 uur tot 21.45 uur). De workshop wordt verzorgd door Ron ter Burg.
 • Macrofotografie, locatie Slikken van Voorne (zondag 22 mei van 09.00 uur tot 13.00 uur). Workshopleider Nico van Kappel geeft deze workshop.

Naast de hierboven vermelde workshops staan er nog tal van andere workshops gepland. Kijk voor meer informatie op onze website Natuurfotoworkshop.nl. Je vindt hier niet alleen informatie over de verschillende workshops, maar ook informatie over de kosten, aanmelding etc.

Texel
De ondergaande zon licht de buienwolken aan die op hun beurt kleur geven aan het landschap van de Horsduintjes. Pas op waar je loopt: voor je het weet heb je last van je eigen voetstappen. Fotograaf: Bob Luijks

Webinars

Ook voor de komende maanden staan er weer verschillende natuurfotografie webinars in de planning. De webinars zijn kosteloos en gaan over uiteenlopende. Voor mei staat het volgende webinar gepland:

 • Op 24 mei 2022 om 19.30 uur: ‘Te water! Vogelfotografie net boven de waterspiegel’. Dit webinar wordt verzorgd door Glenn Vermeersch.

Meer informatie over de verschillende webinars en informatie over de aanmelding vind je hier.

Fotowedstrijden

Wil je ook graag eens meedoen aan de natuurfotografiewedstrijd? Er zijn tal van aansprekende natuurfotografiewedstrijden. Hieronder vind je een paar wedstrijden die wij voor je hebben geselecteerd, namelijk:

 • Photo Challenge Natuurfotografie ‘De mooiste vogelfoto’

De periodieke Photo Challenge van Natuurfotografie.nl heeft deze keer het thema ‘De mooiste vogelfoto’. Vogels zijn niet voor niets één van de meest gefotografeerde onderwerpen voor natuurfotografen. Met hun grote diversiteit in vormen en kleuren zijn het prachtige onderwerpen om vast te leggen. Of je nu een aandoenlijk roodborstje fotografeert, of een indrukwekkende zeearend, iedere vogel roept weer andere associaties op. Toch valt het niet altijd mee om vogels mooi op de foto te zetten omdat ze zich vaak moeilijk laten benaderen. De voldoening als het dan eindelijk lukt is des te groter. De Photo Challenge is deze keer een ode aan al die doorzetters en liefhebbers die ons iedere keer weer verrassen met de prachtigste beelden. Stuur daarom je allermooiste vogelfoto van de afgelopen jaren in en maak kans op prachtige prijzen. Let op: foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten door jouzelf gemaakt zijn. De foto’s mogen niet ouder zijn dan 13 mei 2019. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen! Houd er rekening mee dat nestfotografie niet is toegestaan. Deze foto’s worden, evenals foto’s van vogels die niet in het wild leven en foto’s waarop duidelijk te zien is dat deze niet op een verantwoorde manier zijn gemaakt, worden uitgesloten van deelname. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname op: Photochallenge ‘De mooiste vogelfoto’. Meedoen kan tot en met zondag 15 mei 2022.

 • CUPOTY (Close-up Photographer of the Year)

CUPOTY is in korte tijd uitgegroeid naar een aansprekende fotowedstrijd voor macrofotografie. Foto’s kunnen worden ingezonden tot 13 juni 2022. Meer informatie vind je op: CUPOTY.

 • IGPOTY (Macro Art)

Voor deze fotowedstrijd kun je tot 29 juni a.s. beelden inzenden. Meer informatie vind je op: IGPOTY.

3e prijs van de Photo Challenge 'Het gouden uurtje'. EXIF-informatie: 180mm; 1/3200s bij F5; ISO 250.
3e prijs van de Photo Challenge ‘Het gouden uurtje’. EXIF-informatie: 180mm; 1/3200s bij F5; ISO 250. Fotograaf: Rob Blanken

Wekelijkse natuurfotografie challenges

Iedere week organiseren wij natuurfotografie challenges op onze Instagram- en Facebookpagina. Deelname aan deze challenges is gratis en mogelijk voor iedereen. Iedere week wordt op de dinsdag het onderwerp bekend gemaakt. De challenges staan los van elkaar, dus de onderwerpen zijn meestal verschillend. De week daarna worden op de maandag de winnaars bekend gemaakt. De winnende foto’s worden bij de bekendmaking van de winnaar geplaatst op onze Facebook- of Instagrampagina. Uit de winnende foto’s wordt periodiek een aantal foto’s geselecteerd voor plaatsing in ons magazine.

Wil je graag eens meedoen? Iedere dinsdag start er een nieuwe challenge onze Facebook- of Instagrampagina.

Astronomische verschijnselen

 • Maandag 16 mei: volle maan en maansverduistering in de vroege ochtend
 • Dinsdag 14 juni: volle maandag
 • Dinsdag 21 juni: begin van de sterrenkundige zomer en langste dag van het jaar

Tot slot

Ben je op zoek naar natuurfotografie-inspiratie voor de maand mei, kijk dan ook eens in onze natuurfotografiekalender – mei 2022. Je vindt hierin zeker volop inspiratie om jouw fotografieplan voor de maand mei te maken.

Eén reactie

 1. Geachte redactie,
  Als je winnaar bent krijg je dan ook bericht?
  Ik was met 2 foto’s in de finale.

  Met vriendelijke groet,
  J.Abbing, Assen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Geachte redactie,
  Als je winnaar bent krijg je dan ook bericht?
  Ik was met 2 foto’s in de finale.

  Met vriendelijke groet,
  J.Abbing, Assen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: