Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wildlife fotografie in Kenia

Een safari door Kenia is een van de meest opwindende ervaringen die men kan beleven. Je zult getuige zijn van enkele van de meest prachtige dieren op de planeet, zoals de beroemde Big Five, die de perfecte landschappen en schitterende meren sieren. Het fotograferen van de natuur is een van de beste manieren om de herinnering aan je Afrikaanse safari-ervaring te herbeleven. Hieronder volgen een paar tips voor het fotograferen van wilde dieren tijdens je volgende safari door Kenia.
Zebra’s in hun natuurlijke habitat in het Masai Mara National Park
Zebra’s in hun natuurlijke habitat in het Masai Mara National Park. Fotograaf: Sutirta Budiman / Unsplash

Zorg voor de juiste uitrusting

Het is belangrijk om een complete uitrusting mee te nemen om safari in Kenia, aangezien je waarschijnlijk gebruik wilt gaan maken van verschillende lenzen. Het kopen van een goede cameratas is een verstandige investering. In deze tas moet je zeker de volgende spullen meenemen: camera, verschillende lenzen met lensdoppen, geheugenkaart, extra batterij, batterijlader, kabels voor directe overdracht van foto’s naar de laptop of tablet en schoonmaakspullen voor de camera.

Twee zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste camera voor wildlife fotografie, zijn de robuustheid en het gewicht van de camera. Zo voorkom je dat je een enorme lading spullen mee moet slepen of het geklungel om de lenzen te verwisselen terwijl de wilde dieren aan je voorbij schieten. Zorg voor een comfortabele camera waar je je prettig bij voelt en weet dat deze bestand is tegen veel stof, beweging en stoten terwijl je in het safarivoertuig op zoek gaat naar de Big Five.

De meeste actiemomenten in de natuurfotografie duren meestal slechts tussen de 5 en 20 seconden, dus als je je niet bewust bent van de instellingen van de camera of de mogelijkheden van de lens die je hebt gekozen, zul je de spectaculaire momenten waarschijnlijk missen.

De juiste uitrusting voor een fotografievakantie in Kenia.
De juiste uitrusting voor een fotografievakantie in Kenia. Fotograaf: Sutirta Budiman / Unsplash

Neem een bredere hoek

De meeste fotografen zijn zo gefixeerd op de brandpuntafstand van hun lens dat het een obsessie wordt om de langste/grootst mogelijke lens te hebben. Bedenk dat de grootte van de lens afhankelijk is van de locatie en dat je tijdens de safari op bepaalde open plekken misschien meer dan een 600mm lens nodig hebt om de wilde dieren gedetailleerd vast te kunnen leggen.

Het is echter niet altijd een goed idee om dieren van zo dichtbij mogelijk te fotograferen. De dieren worden dan namelijk volledig van hun omgeving geïsoleerd en zijn op de foto dan niet in hun natuurlijke habitat te zien. Door onder een bredere hoek te fotograferen, kun je kijker een beter idee geven van waar je de opname hebt gemaakt en lijkt het niet alsof je alleen een bezoekje aan de dichtstbijzijnde dierentuin hebt gebracht om die fascinerende giraffe te fotograferen.

Fotografeer daarnaast natuurlijk altijd zonder flits en in de stille modus, zodat je de dieren niet afschrikt.

Timing is key

Bij het fotograferen van wilde dieren draait alles om timing. Dieren komen zelden dichtbij en er zijn dagen dat je minder dieren zult zien dan andere. Wildlife fotografen kunnen soms uren wachten om de beste foto’s te maken. Oefen voordat je op safari gaat met het fotograferen van bewegende objecten (zoals je huisdier) zodat je, wanneer het perfecte fotomoment zich voordoet, precies weet hoe je snel moet handelen om het meeste uit je foto te halen.

Geduld is een schone zaak.
Geduld is een schone zaak. Fotograaf: Katsuma Tanaka / Unsplash

Algemene reisvoorbereidingen: visum Kenia aanvragen

Naast het voorbereiden op alle actie en het inpakken van de juiste uitrusting, zijn er natuurlijk ook andere voorbereidingen die je voor elke reis naar Kenia moet treffen. Zo moet je van tevoren goed nakijken welke vaccinaties benodigd zijn voor een reis naar Kenia.

Daarnaast moeten alle Nederlandse reizigers namelijk in het bezit zijn van een geldig paspoort en een visum voor Kenia. Het visum voor Kenia kan gemakkelijk online aangevraagd worden. Dit zogenaamde e-visum wordt dan elektronisch aan het paspoort gekoppeld. Het visum is vervolgens, vanaf het moment van toekenning, 3 maanden geldig.

Met het e-visum Kenia mogen toeristen maximaal 90 dagen in het land verblijven. Wel is het mogelijk om deze maximale verblijfsduur eenmalig bij het hoofdkantoor van de Keniaanse immigratiedienst te verlengen tot 180 dagen. Zo heb je dus hoe dan ook genoeg tijd om meerdere nationale parken van Kenia te bezoeken en de Big Five vast te leggen!

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: