Menu

Hennie van Heerden test de nieuwe Canon EOS R6 met RF telelenzen

Hennie van Heerden kun je kennen van haar optreden in een Japanse Canonreclame. Of als de meest glamoureuze natuurfotograaf van de lage landen, tijdens het presenteren van het bekende Lowland fotofestival.
Hennie van Heerden met de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS
Natuurfotograaf Hennie van Heerden met de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM.

Maar vooral zou je haar moeten kennen als trouwe leverancier van een onuitputtelijke reeks kwalitatief hoogstaande foto’s. Of het nu vogels vanuit een bootje in Gambia betreft of een ree door het keukenraam; Canon was erbij. Niet heel verwonderlijk dus dat juist Hennie gevraagd werd de meest recente ontwikkelingen op fotografiegebied te testen. En hoewel het natuurlijk ‘bon ton’ is om te roepen dat de fotograaf de foto’s maakt en niet de apparatuur, zijn wij toch wel heel benieuwd naar Hennies ervaringen en vroegen we haar het fotografisch hemd van het lijf.

Je werd benaderd door Canon met de vraag de nieuwe Canon EOS R6 en de nieuwe RF telelenzen te testen. Hoe ging dat?

Ik vond het best merkwaardig. ‘Hoezo ik?’ Ik weet als verstokte spiegelreflexcamera fotograaf helemaal niets van systeemcamera’s. En ik loop ook niet met het idee rond om de boel eens een keertje in te ruilen en opnieuw te beginnen. Maar ik vond het leuk, dus ik zei uiteraard ja. Ze waren hier om 10.00 en uiteindelijk ben ik een uur of 3, 4 achter elkaar bezig geweest.

Canon EOS R6

Hoe heb je het fotograferen met de Canon EOS R6 ervaren?

De camera is compacter dan mijn huidige Canon EOS 1DX Mark II, met wat minder knoppen en het is wel heel anders om door een elektronische zoeker te kijken i.p.v. door een glazen ruitje, maar uiteindelijk miste ik helemaal niets. Sterker nog; de camera heeft zelfs meer mogelijkheden dan mijn huidige high-end spiegelreflex en was ik opvallend snel gewend aan het nieuwe systeem.

Canon heeft het zelf over ’s werelds snelste autofocussysteem. Is deze combinatie echt zo snel?

Ja! Je hebt 2 standen: de mechanische stand van 12 fps en de elektronische stand van 20 fps. 20 fps is natuurlijk idioot snel, maar hij buffert ook nog eens als een dolle, zelfs op vol formaat RAW. 20fps kost wel ongelofelijk veel geheugenkaart, dus als je een langzaam bewegend of stilzittend onderwerp hebt, heb je het niet nodig en kun je dus kiezen voor 12 fps.

Buizerd met de RF600mm F11 IS STM
Buizerd vliegt voor het gras langs met de RF600mm F11 IS STM op f11, 1250ste Fotograaf: Hennie van Heerden

De lenzen hebben dankzij de STM-motor een geruisloze AF en de Canon EOS R6 wordt geprezen vanwege zijn ‘stille’ kracht.

Nou dat klopt wel! De combinatie was zó stil dat ik aanvankelijk riep: ‘Hij doet het niet!’ Stil is hier ook echt stil; je hoort gewoonweg niets.

Havik met RF800mm F11 IS STM op f11 ISO 800
Havik met RF800mm F11 IS STM op f11 ISO 800. Fotograaf: Hennie van Heerden

De Canon EOS R6 is uitgerust met een accuraat autofocussysteem met herkenning van ogen, gezichten en dieren, waardoor het mogelijk is om onderwerpen te herkennen en te blijven volgen. Wat zijn jouw bevindingen? Nooit meer een onscherpe foto?

Ik heb de verhalen gehoord, maar dacht… eerst maar eens zien, dan geloven. Ik heb de drie RF lenzen in combinatie met de Canon EOS R6 getest in situaties waar ik als natuurfotograaf vaak mee worstel. Zoals het fotograferen van een vogel die ergens achterlangs vliegt of in het gras duikt. Ik was in de volle overtuiging dat ik in die situaties mijn focus kwijt zou raken, zoals dat vrijwel altijd het geval is met mijn huidige combinatie. Maar zodra de vogel weer in beeld kwam, pakte de camera de focus gewoon weer op. Het enige dat je als fotograaf nog hoeft te doen is de camera meetrekken met het onderwerp. De camera zorgt zelf dat hij het oog in focus houdt.
Een ander zeer uitdagend onderwerp is een dier dat met hoge snelheid op je af komt. Zoals in mijn geval een op me af vliegende kerkuil. Het leek me ondoenlijk, maar de hele vlucht van de uil is tot aan de minimale scherpstelafstand van de lens volledig in focus!

Timelapse, opgebouwd uit 70 foto’s. Uit de hand met de Canon RF 100-500mm F/4.5-7.1 L IS USM en van de eerste tot de laatste vleugelslag scherp.

RF600mm F11 IS STM met zonneka
RF600mm F11 IS STM met zonnekap. Fotograaf: Canon
RF800mm F11 IS STM met zonnekap
RF800mm F11 IS STM met zonnekap. Fotograaf: Canon

Hoe heb jij de ISO prestaties van de Canon EOS R6 ervaren?

Ik heb foto’s gemaakt op verschillende ISO waarden, tot 8000 en de ruis is heel acceptabel. Op ISO 4000 is ontruizen naar mijn mening niet eens nodig!

kerkuil met de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM
Forse uitsnede kerkuil met de RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM op ISO 4000 f5.6 op 300mm. Fotograaf: Hennie van Heerden

Een 600mm van nog geen kilo en een 800mm van 1260g. En dan ook nog eens voor relatief heel weinig geld. Dit klinkt te mooi om waar te zijn…

Toch is het zo. Als ik op 1120mm (800mm met 1.4x RF converter) op 1/320s scherpe foto’s kan maken, dan kun je er simpelweg niet omheen…

Hoe beviel de EOS R6 camera in combinatie met RF-lenzen die samen een beeldstabilisatie tot 8 stops opleveren?

Ik ben gewend met zware apparatuur te werken en heb een zeer vaste hand. Ook met mijn huidige set lukt het me wel op om 1/250s scherpe foto’s te schieten. Maar er is dan vaak ook een heleboel onscherp. Met deze combi is gewoon ALLES scherp. Truly impressed! En, iets waarvan de meeste fotografen toch zullen beweren dat dat niet kan: met 800mm uit de hand schieten is geen enkel probleem meer!

Zowel de 600mm als de 800mm hebben een vast diafragma van… F11. Wat heel natuur fotograferend Nederland zich natuurlijk afvraagt: is je achtergrond dan nog wel mooi zacht?

Ja, dankzij de afwezigheid van lamellen is de bokeh mooi, zéker in combinatie met een 1.4x converter.

Torenvalk met RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM
Torenvalk met RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM op ISO 500 zonder (f11) en met converter (f10). Fotograaf: Hennie van Heerden

En de hamvraag: zou je overstappen?

Ik had het niet verwacht en was het niet van plan, maar zelfs die paar uurtjes spelen waren voldoende om volledig overtuigd te zijn van de Canon EOS R6. Ik ben al in het bezit van een mooie 600mm F4, dus die zal ik niet snel wegdoen, maar die 800mm, die wil ik voor dat bedrag er wel bij! En de 100-400 mag wat mij betreft plaats maken voor de 100-500. Ik wilde echt niet om, maar… het ging vanzelf.

Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM
Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM. Fotograaf: Canon

7 reacties

 1. Bonjour à tous,
  Hennie, merci pour toutes ces remarques très intéressantes.
  Actuellement j’ai un 5d mark IV avec un sigma 150 600 mm S pour photo animalière.
  Je voulais acheter un sigma 500 f4.
  Est-ce que j’aurais la même qualité d’image avec rapidité autofocus et luminosité en passant au R6 avec RF 600 F11 IS STM ou RF 800 ?
  Philippe.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

 1. Bonjour à tous,
  Hennie, merci pour toutes ces remarques très intéressantes.
  Actuellement j’ai un 5d mark IV avec un sigma 150 600 mm S pour photo animalière.
  Je voulais acheter un sigma 500 f4.
  Est-ce que j’aurais la même qualité d’image avec rapidité autofocus et luminosité en passant au R6 avec RF 600 F11 IS STM ou RF 800 ?
  Philippe.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: