Bereid je voor op de regen
De bescherming voor je camera en objectief is essentieel wanneer je de kans loopt om in een bui terecht te komen. Bereid je thuis voor en neem je apparatuur mee in een goede fototas met een regenhoes. Wees selectief in wat je meeneemt en wissel tussendoor niet van lens om te voorkomen dat er een spetter in de camera komt. Dit neem je allemaal mee in je tas:
- Een protect- of UV-filter
- Zonnekap van je objectief
- Een beschermende regenhoes
- Microvezel schoonmaakdoekjes
- Donkere paraplu
- Thermosfles met koffie of thee
- Waterdichte schoenen
- Een regenjas
- Handdoek
Handig om te weten
Laat je zonnekap gewoon op je objectief zitten, ook al schijnt de zon niet. Door de zonnekap komen er geen druppels op de frontlens. Heeft je objectief een hele kleine zonnekap? Koop dan een beschermfilter of UV-filter. De druppels komen daardoor niet direct op je lens en dat is achteraf fijner schoonmaken.
Experimenteer met de sluitertijd
De sluitertijd die je moet gebruiken voor het fotograferen van de regen is afhankelijk van het resultaat wat je wilt bereiken, hoe hard het regent en hoe groot de druppels op dat moment zijn. Met een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/500e van een seconde kun je vallende regendruppels ‘bevriezen’ in beeld. Met een langere sluitertijd zoals 1/10e van een seconde veranderen de druppels in zachte strepen. Dit geeft een hele andere sfeer in je beeld. Zet de beeldstabilisatie van je camera of objectief uit en gebruik een statief of een monopod bij het fotograferen met een lange sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Het voordeel van een monopod is dat je iets mobieler bent.
Gebruik reflecties in je foto’s
Een regenplas is niet zomaar een plas water. Het is een geweldige spiegel die je kunt gebruiken voor unieke stadsgezichten of als zachte voorgrond vanuit een extreem laag standpunt. Zoek naar de juiste hoek en laat de stad of de omgeving heel anders zien! En heb je wel eens een lensbal in een plas gelegd? Dat geeft pas een tof effect! Met een polarisatiefilter heb je invloed op hoe de reflectie in het water er uit ziet. Door aan het filter te draaien terwijl je door de zoeker kijkt, zie je het beeld in het wateroppervlak veranderen.
Gebruik tegenlicht om druppels te fotograferen
Vallende druppels kun je het best fotograferen met tegenlicht. Gebruik bijvoorbeeld de zon, het licht achter een raam of het schijnsel van een lantaarn op straat als tegenlicht. Let daarom tijdens het fotograferen op waar het licht vandaan komt en op de hoek van waaruit je foto’s maakt. Je foto’s worden interessanter als je tegen het licht in fotografeert. Voor macrofoto’s kun je een klein lampje als tegenlicht gebruiken om de foto nog meer bijzonder te maken.
Wat doe je als je weer thuis bent?
Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is groot. Is je camera per ongeluk toch nat geworden? Haal eerst de meeste druppels weg met een handdoek en laat de spullen in de fototas acclimatiseren in de hal. Hiermee voorkom je condens in de camera en je objectieven. Haal wel alvast je geheugenkaartje en de accu uit het toestel.
Ben je op zoek naar alle apparatuur die je nodig hebt om te fotograferen in de regen? Kom dan langs in een van de Cameranu winkels of neem een kijkje op onze website.
Eén reactie
Een donkere paraplu : check
Een GELE regenjas (zoals op de foto) : euh 😉