Menu

7 tips voor de beginnende smartphone fotograaf 

Natuurfotografie hoeft niet altijd met de meest geavanceerde camera's, ook met je smartphone kun je mooie beelden maken. Heb je gisteren het interview met Saskia van Kuijen gelezen? In dit artikel geeft ze een paar van haar geheimen prijs.
Vuurtoren Noorderhoofd bij Westkapelle.
Vuurtoren Noorderhoofd bij Westkapelle. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Smartphone fotografie is een leuke en makkelijke manier om je creativiteit te uiten en mooie momenten vast te leggen. Met een smartphone heb je altijd een camera bij de hand, en je kunt je foto’s meteen delen met je vrienden, familie of volgers. Maar hoe maak je nu de beste foto’s met je smartphone? Let goed op, want ik ga hieronder een aantal easy-to-follow trucs met je delen om je smartphone fotografie naar een hoger niveau te tillen.

Tip 1: Zorg voor een schone lens

Een van de belangrijkste dingen om te doen voordat je een foto maakt, is het schoonmaken van je lens. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen vergeten het. Een vette of vuile lens kan je foto’s wazig, vlekkerig of onscherp maken. Maak je lens regelmatig schoon met een zacht doekje of een speciaal reinigingsmiddel.

Mist op het strand bij Goedereede.
Mist op het strand bij Goedereede. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Tip 2: Houd de horizon recht

Een andere tip om je foto’s er professioneler uit te laten zien, is het recht houden van de horizon. Een scheve horizon kan je foto onrustig of slordig maken, en kan ook de compositie verstoren. Je kunt de horizon recht houden door gebruik te maken van de hulplijnen of grid-functie op je smartphone. Deze functie verdeelt je scherm in negen vakken, waardoor je makkelijker de horizon kunt uitlijnen met één van de horizontale lijnen. Je vindt deze functie in de instellingen van je telefoon (iOS) of in de standaard camera app van je telefoon (Android).

Vuurtoren Eierland op Texel.
Vuurtoren Eierland op Texel. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Tip 3: Scherpstellen

Een essentieel onderdeel van smartphone fotografie is het scherpstellen van je foto. Scherpstellen betekent dat je bepaalt welk deel van je foto scherp en welk deel onscherp is. Door op het scherm te tikken bepaal je de plek waar de scherpte in je foto moet komen te liggen. Vooral wanneer je een klein onderwerp van dichtbij fotografeert is het verschil in scherpe en onscherpe delen in je beeld goed zichtbaar.

Windkracht 7 op de pier bij Hoek van Holland.
Windkracht 7 op de pier bij Hoek van Holland. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Tip 4: Behoud de controle over je belichting

De belichting van je foto’s kun je eveneens wijzigen door op je scherm te tikken. Er verschijnt een kader met een zonnetje erbij. Door met één vinger het zonnetje te verplaatsen wordt je beeld lichter of donkerder. In sommige omstandigheden kan het zo zijn dat je telefoon jouw keuzes met betrekking tot belichting overrulet. Je kunt dan gebruik maken van de AE/AF vergrendeling die je activeert door je scherm langer ingedrukt te houden en vervolgens de belichting te wijzigen. Hiermee zet je zowel de scherpte als de belichting vast, zodat ze niet veranderen als je je telefoon verplaatst.

Interessante bewolking bij de volmolen in Epen.
Interessante bewolking bij de volmolen in Epen. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Tip 5: Ga op zoek naar een interessant beeld

Een ander belangrijk aspect van fotografie is het bepalen van je kader. Het kader is de grens tussen wat je wel en niet in beeld brengt. Door je kader te kiezen, bepaal je wat je wilt benadrukken, welke sfeer je wilt creëren en welke boodschap je wilt overbrengen. Het kader is dus een krachtig middel om je creativiteit te uiten en je publiek te boeien. Er zijn verschillende manieren om je kader te bepalen, zoals de regel van derden, de gulden snede, de symmetrie en de balans. Door te experimenteren met deze technieken kun je je fotografische vaardigheden verbeteren en je eigen stijl ontwikkelen.

Kunstwerk op de terp in Leidschenveen.
Kunstwerk op de terp in Leidschenveen. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Tip 6: Verander van standpunt

Neem de tijd de foto om ‘anders’ te kijken. Ga eens door je knieën, of zoek het hogerop. Neem afstand van of ga juist dichterbij je onderwerp. Maak van één scène meerdere beelden zodat je ziet wat het innemen van een ander standpunt voor je foto kan doen. Doordat de huidige generatie smartphones geleverd wordt met een enorme hoeveelheid geheugen kun je onbeperkt ‘klikken’ en hoef je je geen  zorgen te maken over het feit dat je rolletje snel vol is. Kun je thuis heerlijk op je gemak de foto’s vergelijken.

Mist op de Posbank bij Rheden.
Mist op de Posbank bij Rheden. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Tip 7: Ga de natuur in

Natuurfotografie is een populair genre onder smartphone fotografen, en dat is niet voor niets. De natuur biedt veel mooie en dankbare onderwerpen om te fotograferen, zoals bloemen, dieren, landschappen of seizoenen. Aan de kust is veel te zien. Neem bijvoorbeeld het opspattende water van de golven, de structuren in het zand of de enorme hoeveelheid schelpen langs de vloedlijn. Of duik het bos in; vooral in de herfst ben je daar al snel uren zoet.

Let er bij het fotograferen op dat je op de gemarkeerde routes en paden blijft en geen schade aanricht.

Onstuimig weer aan de kust bij Westenschouwen.
Onstuimig weer aan de kust bij Westenschouwen. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Alle tips goed in je opgenomen? Heel snel naar buiten dan om het geleerde in de praktijk te brengen. En mocht je vragen, opmerkingen of behoefte aan een vervolg hebben? Laat het me vooral weten in de reacties.

Nog één bonustip om af te ronden: Laad je batterij op voor je op pad gaat. 😉

3 reacties

  1. Ik gebruik mijn mobiel voornamelijk voor macrofotografie o.a. insecten en bloemen. Krijg dan vaak betere foto’s dan met mijn gewone spiegelreflexcamera.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Ik gebruik mijn mobiel voornamelijk voor macrofotografie o.a. insecten en bloemen. Krijg dan vaak betere foto’s dan met mijn gewone spiegelreflexcamera.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: