Menu

Onderdeel van Pixfactory

De Jury

Recent stak op Facebook een kleine discussie de kop op, en wel over de bemensing van de jury van een grote fotowedstrijd. De negenkoppige oordelende macht bestond uit liefst acht mannen en slechts één enkele vrouw. Of die vrouw zoals bij mij thuis ook de beslissende stem had is mij niet bekend. Hoe het ook zij, er werd alom gepleit voor een evenwichtiger verdeling over de seksen. Het hield mijn toch al immer peinzende brein behoorlijk bezig. Moet de jury dan niet helemaal een afspiegeling van de maatschappij zijn? Na rijp bereid is deze eenkoppige columnist gekomen tot het volgende voorstel voor de ideale jury.
Is dit nou een jurylid met een harde of zachte gay? Fotograaf: Marijn Heuts

Vrouw

Uiteraard beginnen we met de grootste minderheid van ons land, de vrouw. Met een gedegen kennis van het glazen plafond haalt ze foto’s van dieren die stiekem op een glasplaat zijn gefotografeerd er zo uit. Bovendien zal haar voorkeur voor zachte, onscherpe (opgeruimd en clean vond ik te suggestief) beelden de scherpe randjes van de uitslag halen en zal ze feilloos aanvoelen wat vrouwelijke fotografen nu echt met hun beelden proberen te zeggen. Een no-brainer dus. En daarmee bedoel ik natuurlijk het opnemen van een vrouw in de jury, niet de vrouw zelf.

Genderneutraal persoon

Elke vergaderaccommodatie in dit land kent inmiddels een genderneutraal toilet. Het zou zonde zijn als de organisatie van een wedstrijd betaalt voor de jury-locatie maar niet van alle faciliteiten kan profiteren. Bovendien zal hij of zij geen uitgesproken voorkeur hebben voor typisch mannelijke of vrouwelijke fotografie en de ingestuurde beelden dus onbevooroordeeld beoordelen. Ter promotie van de onzijdige fotografie.

Gehandicapte

Geestelijk of lichamelijk, het maakt niet uit. Elke beperking is welkom. Wie weet zien we dan eindelijk foto’s winnen die puur zijn, niet te doordacht. Of krijgen we eindelijk die vurig gewenste voetfotograaf bij de winnaars. Waarmee ik mondfotografen niet te kort wil doen, maar aangezien het met de mond bedienen van een DSLR geen sinecure is, vermoed ik dat er meer voetfotografen zijn dan mondfotografen. Maar we discrimineren niet, alle gehandicapte fotografen zijn hetzelfde.

Pigmentair uitgedaagde

Diversiteit in jury betekent diversiteit in beelden. Voor een garantie op enkele duistere of licht getinte foto’s in de galerie der winnaars, eventueel met een subtiele verwijzing naar een ver verleden, mag een ingevlogen Nederlander niet ontbreken. Vroeger noemden we het een negerkoppige jury, maar dat mag niet meer. Vandaar nu negenkoppig.

Lesbienne

Voor het beheren van de prijzenpot.

Kind

Naïef, blanco en nog niet verpest door resultaten uit het verleden. Een beetje onschuld kan verfrissend werken. Opname van een minderjarige in de jury beperkt meteen het aantal uren dat er vergaderd mag worden, op straffe van kwalificatie als kinderarbeid. Als kinderen met de spulletjes van paps of mams mogen spelen en er de jeugdcategorie mee kunnen winnen, kunnen ze ook prima jureren. Moet eventueel getroost worden als hij of zij erachter komt dat er geen foto’s van dino’s zijn ingezonden. Tip voor deelnemers: konijntjes en reekalfjes insturen kan de kans op winst aanzienlijk vergroten.

Kinderen zijn gek op jonge dieren, en sommige jonge dieren zijn gek op andere jonge dieren. #Nice and juicy
Kinderen zijn gek op jonge dieren, en sommige jonge dieren zijn gek op andere jonge dieren. #Nice and juicy Fotograaf: Marijn Heuts

Moslima

Uiteraard inclusief camouflage boerka voor een echt natuurfotosfeertje. Zal een natuurlijke voorkeur hebben voor sfeervolle tegenlichtfoto’s, want die zijn richting het oosten genomen. Liefst met een sluier van mist. Verbaas je voorts niet als dankzij de nikaab plots enkele panoramabeelden in de eregalerij komen te hangen. Zorgt er voor dat behalve de deelnemers ook een deel van de jury anoniem is. Tip: bewaar foto’s van een wild zwijn, hoe goed ook, voor een andere wedstrijd.

Limburger

Ter promotie van alle deelnemers die fotograferen met een spraakgebrek. Neemt eenmalig zitting in de jury en wordt volgend jaar vervangen door iemand uit een andere provincie, liefst met een harde gay.

Olympus/Pentax fotograaf

Ook deze kleine groep verdient een plekje buiten de vergetelheid. Of misschien toch beter van niet, want aangezien juryleden niet aan de wedstrijd mogen deelnemen, kan die ene dus nooit meer winnen en krijgt de organisatie daar weer moeilijkheden mee.

Boze witte man

Het voorgaande zo bekijkend kunnen we concluderen dat alle minderheden zo’n beetje zijn vertegenwoordigd. Had Herman Finkers toch gelijk toen hij stelde dat 90% van alle Nederlanders tot een minderheid behoort. Omdat we op een oneven aantal moeten eindigen, ontkomen we er niet aan de 10% mee te nemen die niet tot een minderheid behoort: de boze witte man. De ideale laatste stem, het breekijzer dat de doorslag geeft bij een onbesliste tussenstand en daarmee de ideale zondebok voor alle gekwetste, slachtofferrollende niet-winnaars om hun eeuwige boosheid op te botvieren.

Afspiegeling van de maatschappij, iemand?

Geef een reactie

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Marijn Heuts

Marijn Heuts

Marijn Heuts is een natuurfotograaf die met een creatieve insteek zowel landschappen, dieren, planten als abstracten fotografeert.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: