Menu

Onderdeel van Pixfactory

Eindoordeel: dit is dé beste camera!

Een vraag die ik veel hoor tijdens lezingen, workshops of reizen is ‘wat is de beste camera?’. Soms zijn het mensen die graag de overstap willen maken naar spiegelreflex, soms zijn het mensen die graag bevestiging zoeken van hun aankoop, maar soms ook mensen die menen dat de kwaliteit van de foto van de camera afhangt. Daarom deze keer een relaas over wat ik nou de beste camera vind.
Belediging #1 van de fotograaf "wat een mooie foto... jij hebt zeker een dure camera" Fotograaf: Johan van der Wielen

Wat is je doel?

Mijn eerste wedervraag is altijd: “wat wil je gaan fotograferen?” En het grappige is dat juist de mensen die dit vragen vaak nog geen echt doel hebben. Zelfs als je wel weet wat je wilt fotograferen, maar nog geen idee hebt welke camera handig is, is het een kwestie van de specificaties en reviews lezen om erachter te komen welke camera bij jou past. Daarom richt ik mij nu maar even op de enthousiaste beginner. Wees welkom hier!

Beginnen met fotografie

Gelukkig bestaat dé beginner niet. Soms is het iemand die gepensioneerd is en een hobby zoekt of iemand met liefde voor natuur die na jarenlange taxonomische flora inventarisaties bezig wil met het vastleggen ervan. Even vergelijken met autorijden. Als je net je rijbewijs hebt ben je vooral bezig met leren rijden. Dan zijn snelheid, terreinwaardigheid of grootte niet zo van belang, dan gaat het om het rijden, genieten en leren kennen van het fenomeen ‘auto’. Zo is het ook met fotografie. Leren kennen van het fenomeen.

Het hoogst haalbare: heerlijk kunnen genieten van ieder onderwerp, tevreden zijn met simpele dingen en genieten van elke klik
Het hoogst haalbare: heerlijk kunnen genieten van ieder onderwerp, tevreden zijn met simpele dingen en genieten van elke klik. Fotograaf: Johan van der Wielen

Op fotografische ontdekkingstocht

Het fantastische van beginnen met een hobby is dat je heerlijk uitprobeert, snuffelt aan techniek en geen beperkingen ervaart aan je apparatuur. In alle eerlijkheid, ik ben daar stikjaloers op. Gewoon lekker doen en blij zijn met ieder resultaat. Niet na elke 10 foto’s peinzen of je toch niet die andere lens had moeten pakken of mijmeren over duurder glaswerk. Die houding is niet naïef, die is juist fantastisch. De fase van beginnen is niet ‘iets waar je doorheen moet’, maar een fase waar je achteraf misschien wel nooit uit had willen groeien. De fotografische ontdekkingstocht, verwondering van alle mogelijkheden en de enorme ontwikkelingsstappen die je in deze eerste fase maakt, maak je daarna nooit meer. Je kunt van goed fotograferen wel komen tot ‘beter’ fotograferen. Maar een zo grote ontdekking als “Oh, zó werkt scherptediepte” doe je daarna nooit meer!

Beginnen met fotografie: van blijdschap kunnen stuiteren bij het zien van 'wilde' damherten ipv naar Kenia hoeven voor leeuwen, en dan nog klagen over het licht
Beginnen met fotografie: van blijdschap kunnen stuiteren bij het zien van ‘wilde’ damherten in plaats van naar Kenia moeten voor leeuwen, en dan nog klagen over het licht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Dan nu…. dé beste camera!

Natuurlijk hoor ik nu een aantal moralistische dooddoeners voor de voeten te gooien als:

“de beste camera is … je eigen camera”

of..

“de beste camera is … de camera die je altijd bij je hebt”

Maar dat is flauw. Hoe waar ze ook zijn, het zijn wel typische opmerkingen van zichzelf respecterende fotografen die zelf het hele assortiment aan Canon of Nikon in hun tas hebben. Nee, ik wil toch oprecht mijn mening geven, voorzover ik de wijsheid in pacht heb natuurlijk.

Moralistische fotografen wijsheid: de beste camera is degene die je in je hand hebt op het goede moment!
Moralistische fotografenwijsheid: de beste camera is degene die je in je hand hebt op het goede moment! Fotograaf: Johan van der Wielen

Voor mensen die starten met fotografie raad ik één van de instapmodellen aan. Daarbij ben ikzelf voorstander van Canon of Nikon, niet omdat de andere merken slechter zouden zijn, maar vanwege de grotere beschikbaarheid van lenzen en accessoires, ook (of juist) van de third-party merken die hun hele (kwalitatief goede) assortiment juist voor Canon en Nikon maken. Daarnaast zijn Canon en Nikon zó aan elkaar gewaagd dat ze elkaar tot grote hoogte drijven als het om kwaliteit gaat.

Maar waarom dan een instapmodel? Niet omdat je niet meer waard bent, maar omdat je je nog gewoon heerlijk aan het oriënteren bent. Dan kun je wel veel geld uitgeven maar aan wat? Als je nog geen idee hebt wat je handig lijkt aan een auto ga je toch ook niet investeren in een Land Rover (zoals ik)? Lekker als je na een jaar in de stad komt te wonen met kleine straatjes en vooral in je eentje woon-werkverkeer moet doen. Dankzij een instapmodel kun je kijken waar je interesses liggen en later alsnog een duurder specifieker model kopen. Gewoon fotograferen tot je tegen de grenzen van je camera aanloopt. Instapmodellen kunnen alles, zijn niet al te duur, makkelijk in gebruik, niet al te zwaar, niet al te groot en minder jatgevoelig. Wat mij betreft dé perfecte camera.

Als je geen volle tas hebt met dure lenzen is de keuze simpel... en geniet je misschien meer van een mooie zonsondergang!
Als je geen volle tas hebt met dure lenzen is de keuze simpel… en geniet je misschien meer van een mooie zonsondergang! Fotograaf: Johan van der Wielen

En lenzen (eigenlijk ‘objectieven’)?

Wat mij betreft koop je er gewoon de kitlens bij (iets van 18mm tot 55mm) en een losse telelens van iets van 70mm tot 300mm. Een heerlijke set, divers, niet al te duur en… heerlijk weinig keuzevrijheid. Met twee lenzen ben je veel meer bezig met daadwerkelijk fotograferen dan met een 20kg volle tas met 10 lenzen. Dan zit je te vaak te peinzen: “kan ik nou beter die…of toch die…”.

En waarom dan geen 18-300 lens? De kwaliteit van twee afzonderlijke is zoveel groter dan van zo’n alles-in-één lens. En als je ècht ‘geen lenzen wilt wisselen’, koop dan een ‘bridge camera’. Die zijn echt heel goed tegenwoordig!

Alleen kopen als je tegen grenzen aanloopt

Ja, als je naar specificaties gaat kijken lijkt alleen een camera van 6500 euro goed genoeg (de Canon 1Dx mark II is net aangekondigd) maar is dat ook dé beste camera? Iemand die door de bergen trekt is weinig blij met zo’n duur blok beton. Blijf daarom bij je doel, wat ga je ermee doen en wat is je budget. Loop je tegen de grenzen van je camera aan? Is er noodzaak van 14 foto’s per seconde, afdrukken op behangpapier of 4K filmen op 60fps? Nee, blijf dan lekker bij je eigen camera.

Rest mij af te sluiten met mijn laatste moralistische dooddoener:

“de enige manier om beter te gaan fotograferen,… is meer fotograferen”

Deze dames discussieerden niet over de beste camera... maar genoten van hun beelden van de rendieren die we net hadden gezien.
Deze dames discussieerden niet over de beste camera… maar genoten van hun beelden van de rendieren die we net hadden gezien. Fotograaf: Johan van der Wielen

Heel veel fotografieplezier!

En? Eens? Of heb jij toch een bepaalde camera die je ‘het beste’ vindt? Laat het hier weten…

Geef een reactie

33 reacties

  1. geachte Heer J.v.d Wielen
    Mijn is de p schijf en ben in bezit van een Pentax K5 met twee lenzen t.w Pentax da 18-135 en een da 55-300
    met deze camera maak ik goede foto’s maar nu komt het het verschil tussen Pentax en Nikon en Canon zit in de functiekiezer die bij de andere twee camera’s ook weer anders zijn plus de software is ook weer anders.
    Ik zie de overeenkomst niet tussen deze drie camera’s als je ongeveer lees in de bladen en op internet om met vogel fotografie te beginnen want ze hebben alle drie verschillende zettingen van functiekiezer en software waardoor je niet kan beoordelen of je het zelfde instelling heb als bij de andere camera’s.
    Ik heb vanaf 1971 altijd Pentax camera’s in bezit gehad.
    ik zou graag van U een reactie vernemen over deze onderwerp.
    Bij voorbaat mijn hartelijke dank Peter Schijf

    1. Beste Peter,
      Hartelijk dank voor uw reactie en vraag. Ik vind het een lastige om te beantwoorden. U zegt altijd Pentax te hebben gehad, nu tevreden te zijn en er ook diverse lenzen van te hebben. Dan ben ik de eerste om u aan te raden bij Pentax te blijven. U bent dat gewend, het is uw camera. Overstappen op een ander merk (hoe vaak het ook gebeurt) ben ik nooit echt een voorstander van. Je moet wennen aan een nader merk (niet alleen het vasthouden maar ook de functionaliteit), soms leidt dat tot enorme verbetering en opluchting maar vaak ook tot frustratie omdat het toch weer anders werkt dan je al zoveel jaren gewend bent. Dit allemaal nog buiten het feit dat Pentax geweldig goede camera’s maakt en heel veel voordelen heeft. Denk aan de beweegbare sensor met alle mogelijkheden (enorme bewegingsreductie, aanpassing compositie, etc.). Alleen als u echt van mening bent dat uw Pentax tekort schiet èn dat een ander merk die tekortkoming op kan lossen zou ik u willen aanraden zich te oriënteren op een ander merk. Zo niet? Dan lekker verdergaan met Pentax!
      groet en succes, Johan

  2. Ik heb een sony ligt goed in de hand en voelde beter aan als nikon of canon waarom geen idee.
    Ja ik ben een doe het zelver .
    Heb workshops gevolgd puur om de camera te leren kennen en om tips op te doen.
    Alle benamingen die ik voorbij zie komen zeggen me niks crops en berekeningen van je brandpunt ? Geen idee.
    Onthoudt het niet kan ik helaas niks aan doen ik ga gewoon op pad en blijf spelen met me camera zo noem ik dat vele fotos mislukken maar als er een mooie bij zit ben ik blij .
    Ik ken me camera ik weet wat me lens kan en ben creatief .
    Ik focus me nu op macro best lastig maar oefening baart kunst als er nu ook eens iemand in jip en janneke taal tips zou geven zou het helemaal super zijn maar voorlopig de 1e fotos met een macrolens zijn zo slecht nog niet.

  3. Ik heb diverse camera’s : compact, spiegelreflex, Polaroid, Cambo pasfotocamera, DSLR en ook bridge camera’s. Ik pak waar ik zin in heb of welk doel ik voor ogen heb en neem dan de voor dat doel geschikte camera mee. Ben in 1978 gestart met n Revue 400L compactcamera. Ging foto’s maken bij n luchtvaartshow en kwam thuis met helikopters en straaljagers klein op de foto. Heb toen mn eerste SLR gekocht : Pentax ES II met Tamron 70-150. Er ging n wereld voor me open. Later kwam ik weer bij de fotozaak en kocht mn eerste SLR met bajonet : Pentax MX met 1.7/50 lens. Zodoende ben ik me meer in het fotograferen v diverse onderwerpen gaan verdiepen en heb in de loop der jaren ook kwalitatief betere lenzen aangeschaft. Geen Leica oid maar v Pentax, Tamron en Sigma. Ook met bridge camera’s maak ik prima foto’s. Het is maar net waar ik heen ga en wat ik wil gaan fotograferen. Met name portretfotografie is toch wel mijn passie. Ik heb geen studio en ook geen website. Als ik vroeger iemand op straat aansprak om model te staan was het prima. Ze nam dan evt haar vriend, moeder of vader mee. Als ik nu iemand vraag dan krijg ik vaak : ‘Heb je website waar ik kan kijken ?’ of ‘Waar komt mijn foto dan te staan ?’ Sinds het digitale tijdperk en omdat sommige mensen oneerbare voorstellen doen danwel foto’s musbruiken krijg ik dit soort vragen en zijn potentiele modellen soms wat wantrouwend. Daarom heb ik tegenwoordig meerdere voorbeelden bij me om direct te kunnen laten zien wat ik doe en kan. Ben het met de anderen eens dat je moet fotograferen wat je leuk vindt zonder je regels op te laten leggen !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

33 reacties

  1. geachte Heer J.v.d Wielen
    Mijn is de p schijf en ben in bezit van een Pentax K5 met twee lenzen t.w Pentax da 18-135 en een da 55-300
    met deze camera maak ik goede foto’s maar nu komt het het verschil tussen Pentax en Nikon en Canon zit in de functiekiezer die bij de andere twee camera’s ook weer anders zijn plus de software is ook weer anders.
    Ik zie de overeenkomst niet tussen deze drie camera’s als je ongeveer lees in de bladen en op internet om met vogel fotografie te beginnen want ze hebben alle drie verschillende zettingen van functiekiezer en software waardoor je niet kan beoordelen of je het zelfde instelling heb als bij de andere camera’s.
    Ik heb vanaf 1971 altijd Pentax camera’s in bezit gehad.
    ik zou graag van U een reactie vernemen over deze onderwerp.
    Bij voorbaat mijn hartelijke dank Peter Schijf

    1. Beste Peter,
      Hartelijk dank voor uw reactie en vraag. Ik vind het een lastige om te beantwoorden. U zegt altijd Pentax te hebben gehad, nu tevreden te zijn en er ook diverse lenzen van te hebben. Dan ben ik de eerste om u aan te raden bij Pentax te blijven. U bent dat gewend, het is uw camera. Overstappen op een ander merk (hoe vaak het ook gebeurt) ben ik nooit echt een voorstander van. Je moet wennen aan een nader merk (niet alleen het vasthouden maar ook de functionaliteit), soms leidt dat tot enorme verbetering en opluchting maar vaak ook tot frustratie omdat het toch weer anders werkt dan je al zoveel jaren gewend bent. Dit allemaal nog buiten het feit dat Pentax geweldig goede camera’s maakt en heel veel voordelen heeft. Denk aan de beweegbare sensor met alle mogelijkheden (enorme bewegingsreductie, aanpassing compositie, etc.). Alleen als u echt van mening bent dat uw Pentax tekort schiet èn dat een ander merk die tekortkoming op kan lossen zou ik u willen aanraden zich te oriënteren op een ander merk. Zo niet? Dan lekker verdergaan met Pentax!
      groet en succes, Johan

  2. Ik heb een sony ligt goed in de hand en voelde beter aan als nikon of canon waarom geen idee.
    Ja ik ben een doe het zelver .
    Heb workshops gevolgd puur om de camera te leren kennen en om tips op te doen.
    Alle benamingen die ik voorbij zie komen zeggen me niks crops en berekeningen van je brandpunt ? Geen idee.
    Onthoudt het niet kan ik helaas niks aan doen ik ga gewoon op pad en blijf spelen met me camera zo noem ik dat vele fotos mislukken maar als er een mooie bij zit ben ik blij .
    Ik ken me camera ik weet wat me lens kan en ben creatief .
    Ik focus me nu op macro best lastig maar oefening baart kunst als er nu ook eens iemand in jip en janneke taal tips zou geven zou het helemaal super zijn maar voorlopig de 1e fotos met een macrolens zijn zo slecht nog niet.

  3. Ik heb diverse camera’s : compact, spiegelreflex, Polaroid, Cambo pasfotocamera, DSLR en ook bridge camera’s. Ik pak waar ik zin in heb of welk doel ik voor ogen heb en neem dan de voor dat doel geschikte camera mee. Ben in 1978 gestart met n Revue 400L compactcamera. Ging foto’s maken bij n luchtvaartshow en kwam thuis met helikopters en straaljagers klein op de foto. Heb toen mn eerste SLR gekocht : Pentax ES II met Tamron 70-150. Er ging n wereld voor me open. Later kwam ik weer bij de fotozaak en kocht mn eerste SLR met bajonet : Pentax MX met 1.7/50 lens. Zodoende ben ik me meer in het fotograferen v diverse onderwerpen gaan verdiepen en heb in de loop der jaren ook kwalitatief betere lenzen aangeschaft. Geen Leica oid maar v Pentax, Tamron en Sigma. Ook met bridge camera’s maak ik prima foto’s. Het is maar net waar ik heen ga en wat ik wil gaan fotograferen. Met name portretfotografie is toch wel mijn passie. Ik heb geen studio en ook geen website. Als ik vroeger iemand op straat aansprak om model te staan was het prima. Ze nam dan evt haar vriend, moeder of vader mee. Als ik nu iemand vraag dan krijg ik vaak : ‘Heb je website waar ik kan kijken ?’ of ‘Waar komt mijn foto dan te staan ?’ Sinds het digitale tijdperk en omdat sommige mensen oneerbare voorstellen doen danwel foto’s musbruiken krijg ik dit soort vragen en zijn potentiele modellen soms wat wantrouwend. Daarom heb ik tegenwoordig meerdere voorbeelden bij me om direct te kunnen laten zien wat ik doe en kan. Ben het met de anderen eens dat je moet fotograferen wat je leuk vindt zonder je regels op te laten leggen !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Johan is fulltime natuurfotograaf en altijd op zoek naar sfeer en licht; van 's morgens vroeg tot diep in de nacht. Naast fotografie is hij schrijver en organisator van fotografiecursussen en fotoreizen.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: