Menu

Onderdeel van Pixfactory

Is de smartphone de Kodak van de 22e eeuw?

Deze column gaat over de ontluikende liefde tussen smartphone en natuurfotografie. Een dialoog tussen Dave Zuuring en Saskia van Kuijen.
Boom
Augustus 2018 - Een vroege ontmoeting met het meisje van de Posbank. Fotograaf: Dave Zuuring

Saskia

In deze column stel ik jullie graag voor aan Saskia. Ik ontmoette haar in augustus 2017 op de Posbank. Ze viel direct op tussen de vele andere fotografen die er hun heidekoorts probeerden te bedwingen.

Opvallend onopvallend struinde Saskia rond op de hei. Waar andere fotografen zich een breuk sjouwden aan zware tassen met materiaal, glas en stevige statieven liep zij rond met enkel een telefoon en een flesje water. In korte broek en op sandalen. We raakten aan de praat. Saskia vertelde mij dat ze haar zware camera tegenwoordig steeds vaker thuisliet als ze op pad ging en lekker eigentijds en eigenwijs enkel nog met haar smartphone fotografeerde. Op dat moment maakte zij gebruik van de Samsung Galaxy S7, maar het had net zo goed een iPhone 7 kunnen zijn.

Augustus 2021 – Ietwat onwennig toog ik voor de eerste keer ’s avonds naar de Posbank met enkel mijn iPhone12 Pro. Fotograaf: Dave Zuuring.

‘De smartphone is bedoeld voor kiekjes’

Augustus 2021 – Kijk eens wat verder dan alleen door je oculair. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Eerlijk is eerlijk: mijn eerste reactie was er één van minachting. Ik achtte het onmogelijk landschapsfoto’s te maken met een smartphone die ook nog eens de moeite waard waren. Een smartphone was in mijn ogen bedoeld voor kiekjes en (dwaze) selfies. Was Saskia haar tijd ver vooruit of hield de rest van ons te lang vast aan het ‘oude vertrouwde’? Eén ding is in ieder geval zeker: ik was toentertijd absoluut nog niet toe aan die stap.

Nieuwsgierigheid is de bron van alle kennis

Tijdens een frisse, mistige ochtend in augustus van het jaar erop ontmoette ik Saskia weer.
We spreken over 2018, het jaar waarin de hei niet bloeide vanwege het enorme tekort aan neerslag in de eerste helft van het jaar. De Posbank kleurde dat jaar niet paars, maar roestachtig bruin. Saskia en ik raakten wederom aan de praat en een mooie vriendschap en mijn nieuwsgierigheid naar smartphone fotografie waren vanaf toen een feit. De foto’s die Saskia met haar smartphone maakte, verrasten mij dusdanig dat ik moest erkennen dat je wel degelijk mooie landschapsfoto’s kunt maken met een smartphone. Ik was benieuwd naar haar drijfveren.

Augustus 2017 – Nieuwsgierigheid is de bron van alle kennis. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Door de ogen van Saskia

Net na zonsopkomst reed ik naar ‘boven’. In het bos hing een serene rust. De afgelopen dagen had ik al heel wat mooie platen voorbij zien komen en ik wilde het nu wel eens met eigen ogen aanschouwen. Ik had geen idee wat ik kon verwachten.

Augustus 2021 – Het gemak en de kwaliteit van de smartphone overtreffen mijn verwachtingen. Fotograaf: Dave Zuuring

Daar krijgt een paard toch de hik van!

Eenmaal boven ontdekte ik dat ik niet de enige was die veel te vroeg zijn bed uit was gestapt vanmorgen. Nadat ik eindelijk het pad had ontdekt dat leidde naar de plek waar ik wilde zijn stond ik oog in oog met een compleet peloton aan fotografen. Of eigenlijk is oog in oog misschien niet de juiste beschrijving; ik zag hen wel, maar ze zagen mij niet! Voor hen stond een aantal paarden te grazen alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat er 25 fotografen druk in de weer waren met het schieten van het perfecte plaatje. Fotografen die stuk voor stuk gehuld waren in camouflerende kleding maar apparatuur bij zich droegen waar een paard de hik van krijgt 😉

Augustus 2020 – Een fotograaf doet rek- en strekoefeningen wellicht vanwege de zware tas? Fotograaf: Saskia van Kuijen

Ongelijke strijd

Ik voelde me een beetje ongemakkelijk; laten we het houden op ‘not dressed for the occasion’. Dat was ook direct de reden dat ik besloot eerst de kat uit de boom te kijken. Mijn onzekerheid maakte al snel plaats voor een gedrevenheid waarbij ik mezelf als doel stelde dat ik zou laten zien dat je ook met een telefoon prima uit de voeten kunt als het gaat over het maken van een mooie foto. The game was on! Klein detail: het was 25 tegen 1. Daarnaast was de tegenpartij uiterst sceptisch en werd ik bekeken met argusogen.

Augustus 2020 – Wandelen, genieten en vastleggen. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Presteren onder hoge druk

De paarden namen het poseren erg serieus en ik nam de tijd mijn omgeving in me op te nemen.
De serene stilte, de opkomende mist in het dal, de zon die net boven de horizon uit was gestegen en de dauwdruppeltjes en het paars van de hei liet glinsteren. Ze bezorgden mij een gelukzalig gevoel.
Het was één van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien en meegemaakt. Ik was in ieder geval niet voor niets zo vroeg opgestaan.

Augustus 2017 – Geluksmomentjes vangen met je smartphone. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Toen ik weer terug op aarde was, kwam één van de paarden net in beweging. En hij kwam mijn kant op!
Als ik echt wilde laten zien wat ik kon met mijn telefoon was dit misschien wel mijn enige kans.
Dus activeerde ik de camerafunctie en fotografeerde het paard vanuit meerdere standpunten.
Ik voelde me nog steeds onzeker, maar van binnen groeide mijn glimlach; het licht was perfect, het paard leek op de hoogte van mijn doel en binnen een mum van tijd schoot ik een reeks mooie foto’s.

Eat your heart out!

Tijd om de beelden op dat moment te bekijken had ik echter niet. Ik moest door; mijn missie vroeg om meer bewijs. Ik verzamelde een schat aan mooie foto’s die ochtend en tijdens het bewerken van één van mijn favoriete beelden hoorde ik een klein stemmetje in mijn hoofd dat mijn tegenpartij toesprak: ‘Eat your heart out!’

Augustus 2021 – Bij het fotograferen met je smartphone duw je je creativiteit naar een nieuw level. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Inmiddels durf ik mezelf smartphone fotograaf te noemen en ga ik de discussie graag met je aan. De enige reden waarom je geen foto’s met je smartphone zou maken is namelijk omdat je hem niet bij je hebt! Ook jouw telefoon is goed genoeg!

Ga ervoor!
Laat je inspireren.
Daag jezelf uit.
Wees creatief!

Overdenking

Augustus 2021 – Ook tijdens mijn vakantie liet ik de ‘gewone’ camera vaker thuis. Fotograaf: Dave Zuuring

Geïnspireerd door de fraaie beelden van Saskia gebeurde er dit jaar iets. Ik vond het spannend, maar ik besloot de uitdaging van Saskia aan te gaan. Ik reed met enkel mijn iPhone 12 pro richting de Posbank. Het voelde vreemd, kaal bijna, zo zonder rugzak en zonder statief. Toen ik naderhand thuis mijn beelden bekeek, was ik aangenaam verrast! Want al had ik haar voor gek verklaard, ook ik kwam thuis met prima bruikbare beelden! Inmiddels ben ik om en blijft de systeemcamera of compact camera steeds langer in de rugzak.

Wat ik wel prettig vind, is dat de iPhone 12 pro ook opnames maakt in RAW. Op die manier heb ik zelf grip op de nabewerking. Momenteel ben ik aan het ontdekken hoe ik mijn foto’s in Lightroom CC bewerk en zonder tussenkomst van kabel en desktop kan delen. Saskia heeft in 2020 een uitstapje gemaakt van Samsung naar iPhone, maar is inmiddels weer terug bij Samsung. Ze lonkt nu stiekem naar OPPO. Grote kans dat ze binnenkort met 3 toestellen op zak loopt. Wedden dat ze straks een grote rugzak nodig heeft voor al haar materiaal?! 😉 Wordt vervolgd!

Op afbeelding 1 na zijn alle beelden gemaakt met een smartphone.
Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Geef een reactie

6 reacties

  1. Ik ben enkele jaren geleden weer enthousiast geraakt over fotograferen door de mobiel te gebruiken: de leukste momenten adhoc kunnen vastleggen juist omdat ik díe camera altijd bij mij had. Ook een iphone maar met heel matig bereik: snel wazig als je maar een pietsje inzoomt en snel korrelig in het donker. Daarom later een Samsung aangeschaft die dat probleem een stuk verhielp. Ondertussen ook een DSC Sony RX10M3 met 600mm zoombereik gaan gebruiken. Bleek een veel grotere opgave en inderdaad ondanks dat het maar een toestel met één vaste lens is blijft het toch een extra op al mijn wandelingen. Dus voor de snelle tussentijdse opnames mijn mobiel en voor de echte landschaps opnames op afstand mijn DSC . Voor de groothoek of evt landschap sneller mijn mobiel. Nadeel is wel de instabiliteit.. bij het joggen gaat die camera echt op en neer en geeft wonderlijk genoeg dan nog redelijk scherpe foto’s. En bij wind is het ook een probleem. Dus toch maar een statief voor mijn mobiel haha.

  2. Mooi fotowerk en inzichtelijk geschreven blog! Ik heb allerlei camera’s gehad: van een zelfgemaakte gaatjescamera en een Olympus spiegelreflex tot een ‘rib-uit-mijn-lijf’ Mamiya 6×6. En wat heb ik nu nog? Alleen een iPhone 12 Pro. Jammer dat veel (amateur)fotografen erop neerkijken. Ze zouden beter moeten weten. In al mijn enthousiasme ben ik zelfs een blog gestart over smartphone-fotografie. Ik gun iedereen die vrijheid!

  3. Oppo is zeker niet slecht, zoals Samsung ook scherp en zelfs Huawei in hoogtij dagen is prima. Op een smartphone kun je het leren. Scherpte of inzoomen op dieren in beweging dat kan met een systeemcamera weer beter, maar jammer dat fotografen met dedain neer kijken op de smartfotografen…ik weert waar het woord smart voor staat

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

6 reacties

  1. Ik ben enkele jaren geleden weer enthousiast geraakt over fotograferen door de mobiel te gebruiken: de leukste momenten adhoc kunnen vastleggen juist omdat ik díe camera altijd bij mij had. Ook een iphone maar met heel matig bereik: snel wazig als je maar een pietsje inzoomt en snel korrelig in het donker. Daarom later een Samsung aangeschaft die dat probleem een stuk verhielp. Ondertussen ook een DSC Sony RX10M3 met 600mm zoombereik gaan gebruiken. Bleek een veel grotere opgave en inderdaad ondanks dat het maar een toestel met één vaste lens is blijft het toch een extra op al mijn wandelingen. Dus voor de snelle tussentijdse opnames mijn mobiel en voor de echte landschaps opnames op afstand mijn DSC . Voor de groothoek of evt landschap sneller mijn mobiel. Nadeel is wel de instabiliteit.. bij het joggen gaat die camera echt op en neer en geeft wonderlijk genoeg dan nog redelijk scherpe foto’s. En bij wind is het ook een probleem. Dus toch maar een statief voor mijn mobiel haha.

  2. Mooi fotowerk en inzichtelijk geschreven blog! Ik heb allerlei camera’s gehad: van een zelfgemaakte gaatjescamera en een Olympus spiegelreflex tot een ‘rib-uit-mijn-lijf’ Mamiya 6×6. En wat heb ik nu nog? Alleen een iPhone 12 Pro. Jammer dat veel (amateur)fotografen erop neerkijken. Ze zouden beter moeten weten. In al mijn enthousiasme ben ik zelfs een blog gestart over smartphone-fotografie. Ik gun iedereen die vrijheid!

  3. Oppo is zeker niet slecht, zoals Samsung ook scherp en zelfs Huawei in hoogtij dagen is prima. Op een smartphone kun je het leren. Scherpte of inzoomen op dieren in beweging dat kan met een systeemcamera weer beter, maar jammer dat fotografen met dedain neer kijken op de smartfotografen…ik weert waar het woord smart voor staat

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Dave Zuuring

Dave Zuuring

Dave is een enthousiaste vrijetijdsfotograaf met een passie voor landschappen, stedelijke landschappen en blue hour fotografie. Vanuit zijn motto 'Make your Memory Today' wekelijks en soms dagelijks bezig met vastleggen, beleven en herbeleven op fotografie gebied.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: