Menu

Onderdeel van Pixfactory

Johan van de Watering in Beeld

Johan begon zo rond zijn elfde met fotografie, onder andere geïnspireerd door zijn fotograferende moeder. Al snel had hij een spiegelreflex bij elkaar gespaard en ontwikkelde zijn eigen foto's. In het dagelijks leven is hij werkzaam in het speciaal (mytyl) onderwijs. Het ontbreken van kant-en-klare lesmethodes aldaar en de bijkomende noodzaak om inventief te zijn, bleek creativiteitbevorderend en inspirerend te werken. Tevens is Johan al bijna 25 jaar een (parttime) zelfstandig ondernemer, onder andere als fotoworkshopleider. Natuurfotografie is voor hem aan de ene kant een uitlaatklep na een drukke werkweek, maar ook een prachtige manier om mensen te verwonderen en te inspireren.
Zwanenmeer
Zwanenmeer

Wie is Johan van de Watering?

Johan van de WateringHet eerste dat opvalt bij het kijken naar het werk van Johan, is zijn oog voor details…..Zo’n miniscuul springstaartje, hoeveel mensen zouden daar niet aan voorbij gaan? En de vlek op de vleugel van een libel (pterostigma) is ook zo makkelijk over het hoofd te zien. Maar Johan registreert het, vestigt er de aandacht op en wint er ook nog eens mooie prijzen mee.
Naast een goede kijk op details heeft Johan duidelijk ook gevoel voor patronen en voor de kracht van herhaling
Hij lijkt wat elementjes te verzamelen, wat sfeertjes, wat kleurtjes. Hier husselt hij vervolgens wat mee en brengt ze samen tot een nieuw geheel. Gewone knobbelzwanen verworden tot Zwanenmeer en doodgewone berken transformeert hij in een Monetachtig beeld. Een springstaartje op een paddenstoel doet (mij) denken aan een circusartiest die in een wilde bui in de gordijnen klimt. Beelden die met fantasie en creativiteit gemaakt zijn en daardoor ook die fantasie bij de kijker weer triggeren.
Dat is wat Johan doet. Hij tilt de natuur boven haarzelf uit. Licht elementen eruit, reorganiseert ze en geeft zijn wereld opnieuw vorm.
Zoals Johan zelf zegt: “Met mijn verhalen en passie hoop ik ook mensen te inspireren voor natuur en natuurfotografie.
En ik zeg: missie geslaagd!

 

Apparatuur

  • Canon EOS 6D
  • Canon 70-200mm F2.8 II
  • Canon 16-35mm F4
  • Sigma 35mm F1.4
  • Sigma 70mm macro F2.8
  • Sigma 150mm macro F2.8
  • Sigma 180mmm macro F2.8
  • Een serie vintage lenzen

Portfolio

Spring!
Spring!

“Ik ben erg graag buiten en voel me als een vis in het water als ik met m’n camera door de natuur loop en foto’s kan maken. Ik denk dan nergens aan en heb geen enkele moeite me enkele uren volledig te focussen zonder aan iets anders te denken. Een soort ZEN gevoel, dat ik bij weinig andere activiteiten ervaar. Natuurfotografie is ook zo mooi, omdat je de wereld anders kunt laten zien dan hij is. Daardoor kan ik mensen verwonderen en dat is één van mijn belangrijkste drijfveren.”

ZEN
ZEN
Zwanenmeer
Zwanenmeer

“Mijn stijl is niet echt eenduidig. Ik denk dat ik niet zo goed in een bepaald hokje ben te stoppen. Ik voel me vooral een vormen- en lichtfotograaf. Daar passen uiteraard landschap- en abstracte foto’s bij, maar ik maak ook graag macrofoto’s. Ik kijk dan bijna nooit alleen naar het onderwerp, maar zoek dan altijd naar een passende of prikkelende context! Ook maak ik regelmatig een uitstap naar vogels (liefst ‘in landschap’) maar schuilhutfotografie is niet mijn ding.”

Angry bird
Angry bird
Smoking trees
Smoking trees

“Mijn ontwikkeling als fotograaf heeft vooral een boost gekregen sinds de komst van de digitale fotografie en internet. Waar je vroeger pas na enkele dagen de resultaten zag, zie je die nu direct terug ‘in het veld’. Dat geeft heel veel mogelijkheden om bij te stellen en te experimenteren. Via internet komen er ongelooflijk veel inspirerende voorbeelden voorbij die misschien weer een deel van de basis vormen voor een nieuwe eigen foto. Ik denk dat ik me als fotograaf eerder wat breder heb ontwikkeld dan dat ik me meer heb gespecialiseerd in één bepaalde thematiek. Dat past ook meer bij mijn persoonlijkheid. Ik doe graag verschillende dingen en vind het al snel wat saai worden als ik altijd hetzelfde doe. Het nadeel daarvan is dat ik niet zo goed ben in het herhalen en ‘doorpakken’.”

Monet
Orange
Orange

“De foto waarmee ik de Asferico wedstrijd in 2010 heb gewonnen heeft voor mij wel speciale herinneringen. Ten eerste omdat het een heel geplande foto was waarbij ik vóór mijn werk nog even op pad ging naar een niet voor de hand liggende locatie (langs de weg), maar waarvan ik het idee had dat het wel eens goed kon zijn. Ik was dan ook ter plekke al erg blij met het resultaat, maar het resultaat bij Asferico heeft mijn ontwikkeling als natuurfotograaf een enorme boost gegeven door de aandacht die ik daarna kreeg.”

Into the Sun
Into the Sun

 

Black and red
Black and red

“Ik zou nog wel heel graag een keer de perfecte bosfoto willen fotograferen. Volgens mij is dat één van de lastigste thema’s en dat lijkt me een prachtige uitdaging. Ik bedoel dan een wat donker bos met wat mist en heel oude grote loofbomen. Bossen die je in Nederland niet zoveel aantreft.”

Yellow spot
Yellow spot

 

Pas-de-deux
Pas-de-deux

Tips van Johan:

  • Wees niet alleen maar gefocust op wat er NIET goed is in je foto’s maar ga uit van wat WEL goed is.
    Het ontwikkelen van sterke kanten is vele malen effectiever dan uitgaan van wat niet goed is.
  • Deel je kennis met anderen en laat jezelf inspireren door anderen. Ga met anderen op pad, maar volg daarbij ook je eigen koers

Fotografie: Johan van de Watering

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: