HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Meer humor in de natuurfotografie?

Wij natuurfotografen zijn serieus met onze passie bezig. Ja, passie, want natuurfotografie is geen hobby, dat is iets voor mensen die kantklossen of postzegels verzamelen (bestaan die nog eigenlijk?), voor mensen die graag lezen of zwemmen. Natuurfotografie is van een geheel andere orde. Dat is geen hobby maar een manier van leven, een manier van zijn… natuurfotograaf ben je met hart en ziel. Toch?

Meer humor in de natuurfotografie?
Hier ben ikkkkk. Fotograaf: Piet Agterhof

Uitpuilende fototassen

Als we met een groep natuurfotografen op stap gaan, kunnen we eindeloos bomen over apparatuur en technieken, foto-onderwerpen, mooie locaties en interessante ervaringen… terwijl de fototas van de een nog meer uitpuilt dan die van de ander en er ook nog met statieven gezeuld wordt. Buitenstaanders moeten wel denken, zo… die zijn serieus met hun hobby (!) bezig. Of zouden ze denken, zo… die zijn knettergek met al dat gesleep. Waarna ze monter hun telefoon boven een bloem houden en afdrukken. Waar wij dan weer schamper onze neus voor ophalen.

Ja, want wij laten pas écht zien hoe mooi de natuur is, en dan ook nog op een creatieve en originele manier, want we gaan immers allemaal NXT LVL. Met onze prachtige camera’s en dure lenzen weten wij allerlei onderwerpen op een unieke manier vast te leggen, zodat we trots aan iedereen kunnen laten zien: kijk eens hoe prachtig de natuur is! Of, omdat het vooral de sites met gelijkgestemden zijn waarop we de foto’s delen, we aan andere natuurfotografen laten zien: kijk eens hoe mooi ík die prachtige natuur heb vastgelegd!

Kijk eens hoe mooi ik die prachtige natuurfotograaf heb vastgelegd! (saillant detail, die kont is van de auteur van dit stuk) Fotograaf: Peter de Lannoy

Je moet er wel wat voor over hebben…

En voor die passie hebben we veel over… al onze vrije tijd en al onze centen. Want ja, er is altijd wel weer een betere camera of een nieuwe lens om aan te schaffen, daar kom je niet onderuit als serieuze natuurfotograaf. Alleen met de beste spullen kun je topfoto’s maken, toch? En daarom volgen we de laatste ontwikkelingen en trends in de fotobladen en fotosites, surfen we urenlang likkebaardend langs fotowinkels, youtube-filmpjes en fora om te zien wat we toch zo graag willen, nee, móeten hebben aan spullen. Ook volgen we prijzige workshops om nog beter te worden, reizen we stad en land af voor bijzondere fotolocaties en staan we voor dag en dauw op om van het mooiste licht te profiteren. Als serieuze natuurfotograaf moet je er wel wat voor over hebben natuurlijk!

Maar hé… nemen we onszelf misschien ook wel een beetje te serieus soms, zo gewichtig als we zijn met onze kennis en apparatuur, onze ambities en verwachtingen? Op die enkeling na zijn we immers wel allemaal amateurs he?!

Snorremans, een van de ‘wilde’ paarden in het Prinsenbos bij Oude Willem (Dr.), nam mij in ieder geval niet serieus… Fotograaf: Noortje Russel

Relativering

Ik denk het wel dat we onszelf soms te serieus nemen en ik ben de eerste die een relativerende schop onder de kont (zie foto hierboven) verdient. Gelukkig krijg ik die ook regelmatig van mijn zoon als ik hem weer eens een ‘juweel van een foto’ laat zien, uit de oogst van een vruchtbare fotodag. ‘Ja, mooi,’ zegt ie dan na een snelle blik op mijn pronkplaat en appt, zapt of snapchat weer onverstoorbaar verder. Oké, dan weet ik weer even… het is ook maar een foto!
Maar dan die geestige van Piet Agterhof bovenaan deze column… daar schoot mijn zoon van in de lach en daar blééf hij een poosje naar kijken, met een brede grijns op zijn gezicht. En ook om de foto van Gladys Klip hieronder moest hij echt grinniken. Dat is mij met mijn foto’s nog nooit gelukt…

Kiekeboe! Fotograaf: Gladys Klip

Magere humor

Maar dit is natuurlijk geen pleidooi voor meer humor in de natuurfotografie ten behoeve van dwarse pubers die zich totaal niet interesseren voor wat moeders in haar vrije tijd doet. Wél voor meer humor in de natuurfotografie en wat meer luchtigheid en relativering voor ons allemaal. Want humor en relativering is altijd en overal belangrijk en prettig, dus ook in de natuurfotografie. En juist daarom vind ik het schrijnend om in het blad Focus te lezen dat de categorie Humor in De Groene Camera wedstrijd op de tocht blijkt te staan voor volgend jaar. De keuze in deze categorie was volgens de jury ‘heel mager’ en daarom is er onvoldoende vertrouwen voor een volgende keer.

I’m not dressed yet! (hier kon wel een flauw lachje af bij mijn zoon) Fotograaf: Noortje Russel

Heb plezier!

Maar misschien komt die magere oogst ook wel omdat het nieuw was, zowel De Groene Camera als het onderdeel humor. Wat mij betreft verdient deze categorie daarom zeker een tweede kans voor hij eventueel afgeserveerd wordt. En ik hoop natuurlijk dat dat niet meer nodig zal zijn omdat wij bij de tweede editie van deze wedstrijd de jury wel eens een poepie zullen laten ruiken. Toch? Dus, beste collega-natuurfotografen, ga de natuur in en geniet, ontspan, wees zen of juist opgewonden over een bijzondere fotovangst, maar heb bovenal ook plezier. Zie de leuke momenten, want die zijn er heus plenty, en probeer eens een grappige foto te maken, in plaats van je alleen maar te richten op mooi, mooier, mooist. En dat hoeft heus geen dijenkletser te zijn, maar gewoon een foto voor een glimlach, met een kwinkslag of een die je laat grinniken. Zoek de humor op in de natuur en doe volgend jaar mee met dit onderdeel van De Groene Camera. Laat zien dat wij natuurfotografen ook heus wel kunnen lachen om de natuur én om onszelf.

Wil je weten of de foto wel grappig genoeg is… stuur hem dan eerst naar mij toe. Leg ik hem wel even voor aan mijn zoon.

Deel dit artikel


28
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hoi Noortje, helemaal eens, we kunnen iet genoeg lachen. Als je schoenen vol water lopen omdat het water toch dieper was dan je dacht… Of als een boer met kiespijn als je de opbrengst van een mooie dag teleurgesteld in de digitale prullenbak kiepert. Of als je kids zoals jij beschrijft je even op je ‘natuurlijke’ plekje zet. Heerlijk!

  1. Kinderen zijn geweldige spiegels…
   Dank voor je leuke reactie Erik!

 2. Door Marijn op 19 mei 2017 om 08:23

  Leuk stuk, en niks fijner dan relativeren!

  1. Dank, en helemaal mee eens!

 3. Door Wilma Smits op 13 mei 2017 om 16:39

  ?. Oordeel nooit, zelfs niet met een glimlach, over een andermans hobby, cq passie. Geniet en lach om jezelf, dat is pas humor. Gebruik eventueel een spiegel……

  1. Huh? Heb je het stuk wel helemaal gelezen?

 4. Ja, mooi geschreven en helemaal waar, maar ik laat het anderen niet lezen. Ik houd gewoon de schijn op….. Overigens, ik heb drie vrienden (ja, drie!!) die orgel spelen. Dit is geen grap! En als ik je zou vertellen hoe die (op mijn verjaardagsfeestje!!) over orgels praten, over registers en stemmen, of kerken waar zij allemaal al zijn geweest, of soms zelfs hebben gespeeld hebben (tot in uithoeken van Europa) tijdens hun vakanties of zelfs bij speciale “orgelreizen” (echt waar!!), daar zijn wij natuurfotografen maar kleine kindjes bij. Ik houd van muziek en speel zelf ook een paar instrumenten. Maar mijn favoriete instrumenten zijn mijn bodies en mijn lenzen. Wat een suffe hobby zeg, dat orgelspelen……..

  1. Haha wat een meesterlijke reactie! Dank dat je dit wilde delen.

   (Maar het lijkt mij stiekem geweldig zo’n kerkorgel te bespelen… en ik kan me best inleven in die orgelvrienden van je, niks suf… lijkt me reuze boeiend gezelschap ook. Wanneer ben je jarig?)

 5. Door Rob Blanken op 12 mei 2017 om 18:06

  Leuk verhaal Noortje. Ik maak ieder jaar een fotoboek met de mooiste foto’s van dat jaar. Dat ligt op tafel en iedereen kan het bekijken. Sommigen bekijken het aandachtig, de ander ‘slaat het open’. Natuurfotografen zijn overigens best aardige mensen en vaak met de nodige humor en zelfspot .. en met mooie spullen.

  1. De mensen die het slechts openslaan krijgen zeker geen toetje 😉

 6. Dat van die natuurfotografen die zichzelf en hun passie / hobby (veels te) serieus nemen… zo herkenbaar. Ik moet bekennen dat ik mijn vak ook serieus neem, absoluut, maar dat ik altijd lang leven de lol ben. Plezier in het veld, je enthousiasme toelaten, jezelf toestaan te stuiteren van extase… dat zie je gewoon terug in je beelden.

  1. wat politiek correct 🙂

   1. Bedankt voor alle reacties, Statler en Waldorf!

 7. Door mdebeer op 12 mei 2017 om 14:04

  Wat een heerlijk stuk Noortje. Je slaat echt de spijker op z’n kop! Ik kan me er helemaal bij aansluiten! Top!!!

  1. Goed om te horen! Doe je ook mee volgend jaar?

 8. Door Gert-Jan op 12 mei 2017 om 13:16

  zonder humor geen glimlach. Juist in de natuurfototak is humor en zelfspot onontbeerlijk en ontspannend . Het geeft het leven als natuurhobby fotograaf een beetje extra sjeu

 9. Wat een heerlijk ontnuchterend en bevestigend artikel en vooral…heerlijke foto’s. Dat paard is ook voor kij DE grote winnaar

  1. Leuk dat Snorremans zo in de smaak valt… en goed te horen dat de boodschap aankomt 😉

 10. Door Nicolette Verdugt op 12 mei 2017 om 09:24

  Ik ben voor meer humor! Dat lachende paard mag van mij een prijs verdienen. Mooi artikel, zet je weer even met beide benen op de grond na alle uitgaven die ik het afgelopen jaar gedaan heb.

  1. Om die laatste opmerking laat je mij alvast grinniken… Dank voor je leuke reactie Nicolette!

 11. Terechte beslissing om de categorie humor te gaan schrappen. Natuurfotografie is nou eenmaal een serieuze aangelegenheid. Voor humor ga je maar naar het theater. Het moet niet gekker worden???

  1. Duidelijk het antwoord van iemand zonder gevoel voor humor… volgend jaar weer niet meedoen he?! 😉

  2. waarmee je laatste kansen op een prijs helemaal zijn verkeken Bert 😉

   1. De mooiste prijzen zijn nog steeds de prachtige ochtenden terplekke, genieten van de zonsopkomst, het mooie landschap, de ontwakende libel en het reetje wat nieuwsgierig voorbijloopt. Daar kan geen enkele nominatie tegenop Johan!

    1. oooohhh… wat politiek correct 😉

     1. Ja he? Gezien ik niet getalenteerd genoeg ben om te winnen en het me elke keer weer een vermogen kost om mee te doen, het op deze liefelijke manier van me af geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *