Menu

Onderdeel van Pixfactory

9 Redenen om vroeg met de camera op pad te gaan

Wie mij kent, weet dat ik graag voor dag en dauw met mijn camera de natuur in trek. Niet dat ik het altijd even leuk vind als mijn wekker zo vroeg afloopt. Toch weet ik zodra ik, vaak nog in het donker, in de natuur sta waarom ik zo vroeg ben opgestaan. In deze uitgave van Leuke Lijstjes deel ik mijn 9 redenen met jou om voor dag en dauw met mijn camera op pad te gaan. Misschien herken je deze en kun je deze redenen beamen. Maar, misschien verandert het jouw gedachten en motiveert het je om ook eens vroeg op te staan.
Voor dag en dauw met de camera op pad kan absoluut lonen
Voor dag en dauw met de camera op pad kan absoluut lonen. Fotograaf: Hans Brongers

1. Het kleurrijke blauwe uurtje

Bovenaan staat voor mij het blauwe uurtje als reden om vroeg op pad te gaan. Het blauwe uurtje vindt plaats ongeveer een uur voordat de zon opkomt. Het is de periode waarin de nacht plaatsmaakt voor de dag. Een uurtje dat erg kleurrijk kan verlopen en waarin je prachtige foto’s kunt maken. Hierbij gebruik ik altijd mijn driepoot statief met daarop mijn camera. Om ruis te voorkomen stel ik de laagst mogelijke ISO waarde in.

Genieten van het keurenpalet tijdens het blauwe uur
Genieten van het keurenpalet tijdens het blauwe uur. Fotograaf: Hans Brongers

2. Luisteren naar de stilte

Hierboven schreef ik al dat in het blauwe uurtje de nacht plaatsmaakt voor de dag. Dit is over het algemeen ook het meest stille moment van de dag. Als ik dan ergens in de natuur ben probeer ik dan ook altijd naar die stilte te luisteren. Een stilte die, naarmate de eerste kleuren verschijnen, wordt onderbroken door het ontwaken van de natuur. Een vogel begint te zingen en al snel gevolgd door andere vogels. In de verte kraait een haan. Langzaam ontwaakt de natuur. Foto’s maken van de stilte is praktisch onmogelijk, je kunt het gelukkig wel opslaan op je eigen harde schijf!

Genieten van en luisteren naar de stilte
Genieten van en luisteren naar de stilte. Fotograaf: Hans Brongers

3. Frisse lucht opsnuiven

Naast stilte kan ik ’s morgens vroeg ook erg genieten van de frisse lucht. Vaak is de luchtvochtigheid wat hoger en dat maakt dat je de geuren van de natuur goed ruikt. In het bos bijvoorbeeld zijn de geuren vaak intens. Niet alleen in de herfst, maar zeker ook in de andere jaargetijden.

Geuren in de natuur zijn ’s morgensvroeg het meest intens
Geuren in de natuur zijn ’s morgensvroeg het meest intens. Fotograaf: Hans Brongers

4. Het gouden uur

Vlak voordat de zon opkomt verandert het kleurenspectrum aan de horizon en aan de hemel. Blauwtinten van het blauwe uur veranderen in oranjerode tinten, het gouden uur. Spectaculaire en kleurrijke beelden kan dit opleveren, vooral wanneer er wolken aan de hemel zijn. Bijzonder mooi kan ook het moment zijn dat de zon zich laat zien aan de horizon. Het is niet ondenkbaar dat deze niet alleen goed zichtbaar is, maar zich ook goed laat fotograferen. Let wel, dit moment kan kort duren dus sta klaar op een plek waar je goed zicht hebt op de opkomende zon.

Met wat geluk kun je de opkomende zon goed fotograferen
Met wat geluk kun je de opkomende zon goed fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

5. Omgeven door mystieke sfeer

De luchtvochtigheid ‘s morgensvroeg kan zo hoog zijn dat er nevel of mist ontstaat. Voor mij is dit het ultieme wat een vroege ochtend mij kan brengen. Het levert mij de mogelijkheid om de natuur in een mystieke of sprookjesachtige sfeer vast te leggen. Op dit soort ochtenden ga ik heel graag naar een uiterwaard langs een rivier, zoals de Lek. Daar vormen de stenen dammen en een solitaire boom, een bakenboom, een prachtig decor. Om deze attributen en de mist meer te benadrukken, maak ik gebruik van mijn telelens.

Mystieke sfeer boven de rivier op een vroege ochtend
Mystieke sfeer boven de rivier op een vroege ochtend. Fotograaf: Hans Brongers

6. Inactieve insecten

In de vroege ochtend mag ik dan wel actief zijn, insecten zijn dat daarentegen niet. Deze hebben warmte en zonlicht nodig om actief te worden. Dit betekent dat je een insect als een vlinder of een libel ongestoord kunt benaderen. Hierbij gebruik ik een macrolens om details van het dier te kunnen fotograferen of het gehele dier in diens natuurlijke omgeving. Dit kunnen details van het dier zijn of juist het hele dier in diens natuurlijke omgeving. Naast de macrolens gebruik ik ook vaak mijn telelens. Hiermee kun je ook prima close up opnames maken van het insect, maar wel door wat verder ervan af te staan. Dit is vooral handig als de zon net op is en de temperatuur stijgt. Het insect zal dan snel wegvliegen als je te dichtbij komt wat je met een telelens voorkomt.

Insecten blijven in de vroege ochtend rustig zitten
Insecten blijven in de vroege ochtend rustig zitten. Fotograaf: Hans Brongers

7. Oog in oog staan

In alle vroegte met mijn camera op pad gaan betekent ook de kans om oog in oog komen te staan met wild, zoals een hert, een ree of een everzwijn. Hiervoor is het van belang dat je je van tevoren hebt geïnformeerd waar je wild kunt spotten. Op zo’n spotplek neem ik de tijd om op te gaan in de omgeving. Oftewel; ik verblijf een tijdlang zo bewegingsloos mogelijk op de spotplek. Daarbij heb ik ook (de kleur) van mijn kleding aangepast aan de omgeving en bewaar ik mijn aftershave of een ander lekker geurtje voor na het wild spotten. De kans dat je oog in oog komt te staan met wild is dan zeker niet uitgesloten. Dat ik hierbij gebruik maak van een telelens en driepootstatief moge duidelijk zijn.

De kans dat je op een vroege ochtend wild spot is niet uitgesloten
De kans dat je op een vroege ochtend wild spot is niet uitgesloten. Fotograaf: Hans Brongers

8. Vroeg, wat heet vroeg

Mocht je toch niet zo van het vroeg opstaan zijn, bedenk dan dat in de komende herfst- en winterperiode de zon steeds later opkomt. Oftewel, je hoeft dan je wekker niet per se heel vroeg te zetten. Let wel, ook het blauwe uurtje duurt wat korter. Ook zul je in deze periode korter kunnen genieten van de stilte om je heen en dat heeft ook weer gevolgen voor bijvoorbeeld het spotten van wild en vogels.

9. Lange dag

De laatste reden, of beter gezegd voordeel van vroeg op pad gaan is dat je na het fotograferen nog een lange dag voor de boeg hebt. Nog een fijne dag gewenst….

2 reacties

 1. Beste Vivianne, leuk te lezen dat jij je herkent in het artikel en ….. dat het je aanzet om weer eens vroeg de natuur in te trekken.
  Zoals je schrijft, het is altijd genieten!

  Mooi weekend gewenst en een hartelijke groet,
  Hans

 2. Ja hoor ik ken en herken t. Afgelopen nazomer eigenlijk te weinig gedaan. Want het is altijd mooi. Zelfs als t niet heel uitgesproken mooi is (wolken voor de zon ofzo kun je genieten van de stilte en rust.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Beste Vivianne, leuk te lezen dat jij je herkent in het artikel en ….. dat het je aanzet om weer eens vroeg de natuur in te trekken.
  Zoals je schrijft, het is altijd genieten!

  Mooi weekend gewenst en een hartelijke groet,
  Hans

 2. Ja hoor ik ken en herken t. Afgelopen nazomer eigenlijk te weinig gedaan. Want het is altijd mooi. Zelfs als t niet heel uitgesproken mooi is (wolken voor de zon ofzo kun je genieten van de stilte en rust.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: