Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gerendal

In het Gerendal komt al het goede van Zuid-Limburg samen. De plek is vermaard om zijn vele orchideeën. Het is één van de meest waardevolle gebieden van het land, zowel botanisch als qua dierenleven. In mei-juni komt dit prachtige gebied in bloei en kun je je helemaal uitleven op het landschap en zijn bewoners.
Bloemrijk grasland Gerendal. Fotograaf: Bob Luijks

Het Gerendal is een smal dal, dat wordt gekenmerkt door een kleinschalig landschap, deels agrarisch, deels natuur, afgewisseld met fraaie bossen op de hellingen. Het Gerendal staat bekend als biologische hotspot (met onder andere meer dan 250 plantensoorten). Dat komt vooral door de kalkrijke ondergrond en het nauwgezette beheer dat hier gevoerd wordt. Het resultaat laat zich vooral bewonderen in de Orchideeëntuin. In mei-juni is deze ’tuin’ – eigenlijk een uitzonderlijk kalkgrasland – geopend voor het publiek. Hier kun je je vergapen aan talrijke orchideeën en andere zeldzaamheden, zoals geelhartje en vleugeltjesbloem. Deze trekken op hun beurt natuurlijk weer bijzondere insecten aan. De bossen zijn daarnaast vermaard om hun slakken, zoals de zeldzame geruite rolmondhoorn.

Gerendal
Landschap Gerendal. Fotograaf: Bob Luijks

 

Ideaal voor

Vanaf het voorjaar, leent het gebied zich goed voor het maken van ‘buitenlandse’ landschapsfoto’s. Het seizoen begint met bloeiende hoogstamfruitbomen en kleurrijke bosranden en hagen. De aanwezige mergellandschappen en bonte koeien kleden het landschap verder aan. De tweede helft van het voorjaar toont het landschap zich van zijn mooiste kant, wanneer de uitzonderlijk bloemrijke graslanden alle kleuren van de regenboog tevoorschijn toveren. Wie vanuit Scheulder het Gerendal binnenwandelt, wordt getrakteerd op idyllische doorkijkjes.

gerendal
Purperorchis Fotograaf: Bob Luijks

Het Gerendal is ook een paradijs voor de macroliefhebber, of het nu gaat om de flora of de fauna. De macrofotograaf komt natuurlijk vooral aan zijn trekken tijdens de bloei van de orchideeën. Toch begint het seizoen al in april met een uitbundige bosflora. Na de bloei van de orchideeën blijven er genoeg andere planten en een rijk insectenleven over.

In de herfst zorgen onder andere de esdoorns, beuken en kersen voor een laatste kleurentoegift. Daarna begint de rust tot de volgende lente.

Beste plekken

Orchideeëntuin: deze tuin is alleen geopend in het orchideeënseizoen, van mei tot half juni. Omdat je hier gekoppeld bent aan de openingstijden, kun je hier niet te recht tijdens het mooiste licht. De tuin bevindt zich op het zuidoosten en vangt daardoor vooral zonlicht van de ochtend tot halverwege de middag. Hierna begint de schaduw terrein te veroveren. Ideaal voor het maken van macrofoto’s, omdat de contrasten binnen de perken blijven en details zichtbaar worden.

Het bos op de flank ten oosten van de orchideeëntuin is eveneens de moeite waard. Naast verschillende soorten orchideeën, vind je hier tal van typische bosplanten, die elders in het land zeldzaam zijn, zoals eenbes en Christoffelkruid.

Interessante soorten binnen het gebied

purperorchis, soldaatje, harige ratelaar, gewone vleugeltjesbloem, koninginnenpage, wijngaardslak

 


Nu het volle voorjaar aanbreekt is het tijd om nieuwe gebieden te ontdekken. Met ‘De mooiste fotolocaties‘ heb je goud in handen. De boeken geven het meest complete en diepgaande overzicht van Nederlandse natuurgebieden. Primair gericht op fotografen, maar veel lezers gebruiken het als uitgangspunt voor wandelingen, tripjes en ontdekkingstochten.

Je ontvangt een landkaart t.w.v. € 6,95 cadeau bij aanschaf van elk van de vier hoofddelen (Noord, Oost, Zuid en West-Nederland) én je kunt een extra e-book met nog meer locaties downloaden.

Maak je reeks compleet of maak kennis met deze bijzondere naslagwerken. Lees de reviews om te zien hoe anderen deze boeken beoordelen.

Op de kaart

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: