HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Kwade Hoek

Kwade Hoek is zo kwaad nog niet. Vandaag de dag is Kwade Hoek een dynamisch getijdengebied binnen de Duinen van Goederee, een natuurgebied op Goeree Overflakkee in Zuid-Holland. Maar het werd vroeger ‘de kwaaien hoek’ genoemd vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Vele schepen zijn hier op vast gelopen. De schippers waren opgelucht als ze ‘de kwaaien hoek’ voorbij waren.

Strand en jonge duintjes in de noordhoek van Kwade Hoek.
Strand en jonge duintjes in de noordhoek van Kwade Hoek. Fotograaf: Jody Zweserijn

Ideaal voor

Bijna elke natuurfotograaf kan zijn hart ophalen in Kwade Hoek: landschap, macro en detail van bloemen en insecten, vogels en strandstillevens.

Beste plekken

Loop vanaf de parkeerplaats aan de Oostdijkseweg te Goedereede via het wandel c.q. schelpenpad in zuidelijke richting. Na circa 1 km vind je aan je rechterhand, vlak vóór een groot hek en aan een pad naar rechts, een duinvalleitje waar het in juni/juli vol staat met orchideeën. Let wel: de hoeveelheid is afhankelijk of het een goed of minder goed bloei-jaar is.

Loop vanaf dezelfde parkeerplaats richting strand en zee (naar strandpaal 6). Sla je op het strand rechtsaf, dan loop je naar de strandhaak: een strandvlakte waar veel vogels te vinden zijn. Sla je linksaf dan loop je via strand en duinpartijen richting Oudddorp.

Vóórdat je op het strand komt zijn er diverse mogelijkheden om links en rechts af te slaan om vervolgens door kwelders en (natte) duinvalleien te lopen.

Laarzen zijn zeer aan te raden. Let op: in het vogelbroedseizoen zijn sommige locaties niet toegankelijk.

Interessante soorten binnen het gebied

Vogels: grutto, kluut, tureluur, scholekster, kievit, lepelaar, kramsvogel.
Begroeiing: allerlei soorten grassen zoals biestergras, kweldergras en schorrenzoutgras en bijzondere planten zoals de vleeskleurige orchis en rietorchis.
Insecten: klein koolwitje, Icarusblauwtje, bruin en bont zandoogje, atalanta, steenrode en bruinrode heidelibel, tangpantserjuffer.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Prachtig gebied, dank Jody
    Interessant om te bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *