Eigenlijk is het heel simpel. Je neemt een paar hectare weiland, graaft er hier en daar een laagje aarde weg. Vervolgens zorg je dat het grondwaterpeil zodanig verhoogd wordt dat de lagere gebieden onder water lopen en, táádáá, een vogelparadijs. Nou ja, in de praktijk zal het iets ingewikkelder zijn, maar feit blijft dat Waverhoek onstaan is uit een dergelijke ingreep in 2007. Grenzend aan de ontoegankelijkheid van natuurgebied Botshol in het noorden is Waverhoek een pareltje voor vooral de vogelliefhebber.
Vanaf de parkeerplaats aan de Botsholsedwarsweg dien je eerst middels een opstapje over een hek heen te stappen. Dit maakt het gebied al niet geschikt voor rolstoelen of mensen die minder goed ter been zijn. De paden zelf zijn dat ook niet. Laarzen of hoge schoenen zijn dan ook aan te raden voor de paden. Je kunt een wandelroute van 2.5 km nemen die rondom het gebied loopt. Een leuke route die deels over de dijk loopt die aan de noordkant de scheiding met Botshol vormt. Op deze dijk heb je dan een goed uitzicht op enerzijds Waverhoek en aan de andere kant op Fort Botshol. Dit forteiland maakte ooit deel uit van de Stelling van Amsterdam, maar heeft alleen een zandlichaam, het fort zelf is nooit gerealiseerd. De dijk maakt overigens onderdeel uit van een wandelroute; Streekpad Stelling van Amsterdam.
2 reacties
Ik heb zojuist het e book gedownload. Hiervoor mijn dank, het klinkt allemaal erg leuk en interessant. Maar in welk jaargetijde / welke maanden kun je deze vogels zien. Het is nu 2e helft julie, hoogzomer, zijn die vogels er dan nog wel?
Deze soorten zitten er in juli ook nog, waarbij de begroeiing de zichtbaarheid wel wat minder maakt. De kluten hebben jongen en zijn daar vaak erg druk mee, zowel om ze te verdedigen als om ze op te voeden. De blauwborst is in het voorjaar actiever en dan ook beter zichtbaar, deze vertrekt vanaf eind juli richting de overwinteringsgebieden.