Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het Leersumse Veld

Het Leersumse Veld ligt aan de noordkant van Boswachterij Leersum. Het gebied bestaat uit bos, hei en een drietal vennen. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte, die in de ijstijd is uitgesleten.
Doorkijkje bij het 1ste ven, nazomerperiode
Doorkijkje bij het 1ste ven, nazomerperiode. Fotograaf: Jody Zweserijn

Door ontbossing en overbeweiding is het Leersumse Veld in de loop van de eeuwen veranderd in een stuifzand- en heidegebied, dat op natte plaatsen ging vervenen. Rond de 18de eeuw veen werd afgegraven voor brandstof waardoor de vennen zijn ontstaan.

Piëmontese koeien zorgen dat de heide niet vergrast, winterperiode
Piëmontese koeien zorgen dat de heide niet vergrast, winterperiode. Fotograaf: Jody Zweserijn

Ideaal voor

Het is goed mogelijk om je in de zomerperiode een hele dag fotografisch te vermaken op het Leersumse Veld. Te beginnen ‘s-ochtends met het fotograferen van de vennen bij zonsopkomst. Daarna stap je over op macrofotografie en ga je op zoek naar bijvoorbeeld juffers, libellen en vlinders. Als de zon wat hoger aan de hemel staat en de insecten gaan vliegen, dan kun je je terugtrekken in de bossen om je hier bezig te houden met landschap- en detailfotografie. Tegen de avond zijn de heide en vennen een decor bij uitstek voor het fotograferen bij zonsondergang.
Bij het 3de ven is een vogelkijkhut waar je ook enige tijd in kunt doorbrengen.

 

Beste plekken

In het gebied zijn diverse wandelmogelijkheden en routes. Maar als je gericht op pad wilt, kun je naar de volgende punten:
– Het wandelpad dat rond het 1ste ven loopt. Naast dat het pad prachtige doorkijkjes heeft voor de landschapsfotograaf zijn er langs het pad onder meer veel paddenstoelen te vinden.
– Langs het pad tussen het 1ste en 2de ven. Langs de oevers staan riet, gras en heide. Het wemelt hier van de insecten. Als het water laag staat is zonnedauw te vinden op de bemodderde oever van het 2de ven.
– Het wandelpad tussen het 2de en 3de ven. Dit is een mooie plek om een zonsondergang te fotograferen.
– De vogelkijkhut aan het 3de ven.
– De route vanaf de parkeerplaats en het pand van Staatsbosbeheer, dwars over de heide richting einde van het 3de ven. Landschappelijk biedt deze route vele fotografische uitdagingen.

Let op: delen van het Leersumse Veld zijn van 15 maart tot 15 juli niet vrij toegankelijk voor publiek vanwege het vogelbroedseizoen. Kijk vooraf even of het deel waar je naar toe wilt op dat moment toegankelijk is. De vogelkijkhut is overigens wel altijd toegankelijk.

Interessante soorten binnen het gebied

Er zijn libellen te vinden zoals paardenbijter, gewone oeverlibel, steenrode en zwarte heidelibel. Vlinders zoals kleine vuurvlinder, heideblauwtje en atalanta. Vogels zoals kruisbek, sperwer en roodborsttapuit.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: