Menu

Onderdeel van Pixfactory

Alde Feanen

Het 4.000 hectare grote laagveenmoeras de Alde Feanen is een Nationaal Park midden in het hart van Friesland. Het gebied herbergt veel bijzondere plant- en diersoorten, wat blijkt uit de 450 verschillende plantensoorten die er voorkomen en 100 verschillende vogelsoorten die er tot broeden komen. Je vindt hier moerasbossen, rietvelden, petgaten en ook weidegebieden. Of je het gebied nu wandelend, fietsend of met een bootje doorkruist: elke manier biedt volop mogelijkheden voor het maken van mooie natuurfoto’s.
Elke avond strijken op het voetbalveld in Gerkesklooster een stuk of 10 ooievaars neer op de lichtmasten rondom het veld. Hier één van de vogels met de maan op de achtergrond. Fotograaf: Marcel van Kammen

Ideaal voor

Met de vele vogels, zeker vanuit de diverse kijkhutten en vanaf het water, valt er voor de vogelfotograaf meer dan genoeg te beleven. Landschapsfotografen halen hier met het vele water eveneens hun hart op. In de lente en zomer mag de macrolens mee voor de vele bloemen, juffers en libellen.

Beste plekken

Locatie 1: Vogelkijkhut Reid om ‘e Krite

Vanuit deze goed verstopte vogelkijkhut zijn er jaarrond interessante vogels om te fotograferen. In het voorjaar kun je aan de slag met de ijsvogel, de baltsvlucht van een roerdomp of de vele aalscholvers die tegenover de vogelkijkhut in de bomen broeden. In de nazomer (september en oktober) verblijven er jaarlijks één of meerdere visarenden in het gebied. In de grote plas voor de hut vangen ze vaak een flinke vis. Tevens komen regelmatig de bruine kiekendief, havik en zeearend langs de hut gevlogen en zijn er op en rond het water vele eendensoorten en grote zilverreigers te vinden. Op de wandelroute richting de hut tref je in het voorjaar vele rietzangers, rietgorzen, blauwborsten en uiteraard het nest van de ooievaar, terwijl er rond de watertjes vele juffers en libellen te fotograferen zijn, alsmede de heikikkers en groene kikkers.

Visarend. Fotograaf: Marcel van Kammen

Locatie 2: Voormalig Ooievaarsstation Eibertshiem

Rond de locatie waar vroeger het Ooievaarsstation Eibertshiem gevestigd was, vind je nu nog steeds tientallen nesten van de ooievaar. De vogels broeden hier op de lichtmasten van het gasstation, boven op kunstnesten op palen, maar ook op de daken van huizen of in bomen. In het vroege voorjaar voeren de vogels soms nog hevige strijd om de beste nestlocaties. Ook als de vogels allemaal aan het nestelen zijn, kun je hier nog prachtige close-ups maken van baltsende ooievaars op het nest of van ouders die de jongen voeren. Als je dit vanuit de auto vanaf de openbare weg doet, treedt er geen enkele verstoring op bij deze vogels, die overigens al heel erg aan mensen gewend zijn.

Lepelaar. Fotograaf: Marcel van Kammen

Locatie 3: Vogelkijkhut Jan Durkspolder

Vanuit Vogelkijkhut Jan Durkspolder maak je vooral in het voorjaar, de zomer en de nazomer mooie foto’s van de vele watervogels. Aan de overkant van het water zit een kolonie lepelaars. Ze komen regelmatig vanaf het nest aangevlogen om vervolgens links van de hut in het ondiepe water te foerageren. Verder vind je hier onder andere geoorde fuut, krakeend, wintertaling, slobeend en veel kleine karekiet voor en rondom de hut, terwijl in de hut zelf regelmatig boerenzwaluwen broeden. De mogelijkheden tot het fotograferen van de lepelaar in vlucht maakt deze hut voor de vaste wal van Friesland extra bijzonder. In de omgeving van de hut vind je in de rietvelden en bosjes volop rietgorzen, bosrietzanger, rietzanger, koekoek en andere zangvogels.

Een groep Aalscholvers heeft zich tijdens zonsondergang bij de Alde Feanen bij Earnewald in een boom verzameld, om daar veilig te slapen in de nacht. Fotograaf: Marcel van Kammen

Interessante soorten binnen het gebied

Ree, haas, vos, noordse woelmuis, hermelijn, lepelaar, visarend, zeearend, ooievaar, ijsvogel, heikikker, groene kikker, gewone pad.

 


Nu het volle voorjaar aanbreekt is het tijd om nieuwe gebieden te ontdekken. Met ‘De mooiste fotolocaties‘ heb je goud in handen. De boeken geven het meest complete en diepgaande overzicht van Nederlandse natuurgebieden. Primair gericht op fotografen, maar veel lezers gebruiken het als uitgangspunt voor wandelingen, tripjes en ontdekkingstochten.

Je ontvangt een landkaart t.w.v. € 6,95 cadeau bij aanschaf van elk van de vier hoofddelen (Noord, Oost, Zuid en West-Nederland) én je kunt een extra e-book met nog meer locaties downloaden.

Maak je reeks compleet of maak kennis met deze bijzondere naslagwerken. Lees de reviews om te zien hoe anderen deze boeken beoordelen.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: