Menu

Onderdeel van Pixfactory

Magisch Zweden

Denk je aan Zweden, dan denk je aan eindeloze bossen, kristalheldere meren en elanden. Maar wat als je dit alles ook nog eens kunt combineren met het allermooiste licht dat er bestaat?
In sommige jaren, afhankelijk van voorgaande winter(s) en het voedselaanbod, kun je in Midden-Zweden de laplanduil zien in het warme licht van de ondergaande zon.
In sommige jaren, afhankelijk van voorgaande winter(s) en het voedselaanbod, kun je in Midden-Zweden de laplanduil zien in het warme licht van de ondergaande zon. Fotograaf: Bob Luijks

Midsummar (Midzomer)

In Zweden telt maar één feest, en dat is Midsummar. Dit feest wordt gehouden tijdens de zomerzonnewende, ofwel de langste dag van het jaar. De nachten duren dan maar kort. In Midden-Zweden gaat de zon wel onder, maar echt donker wordt het niet. Het licht is in die hele periode magisch! Wil je de hele ‘dag’ met waanzinnig licht fotograferen, overweeg dan je dag-en-nachtritme om te draaien.

Warm licht aan het einde van de dag in de uitgestrekte bossen van Midden-Zweden.
Warm licht aan het einde van de dag in de uitgestrekte bossen van Midden-Zweden. Fotograaf: Bob Luijks

Eindeloze zonsondergang en -opkomst

Ken je dat? De zon staat laag boven de horizon. Vervolgens is het haasten, want de zon gaat al snel onder… Niet in Zweden! Omdat de zon niet heel ver onder de horizon zakt, duurt de zonsondergang behoorlijk lang. Ruim een uur lang geniet je van het gouden licht. Daarna is het zeker nog niet voorbij, want de lucht kleurt vaak nog prachtig, gevolgd door het blauwe uurtje dat in werkelijkheid vijf uur duurt! Tip: je mag in Zweden bijna overal kamperen. Wie wil dat nu niet, een dergelijke zonsondergang of -opkomst vanuit zijn tent of camper?

Na zonsondergang lijkt het gedaan, maar dan ineens… een half uur na zonsondergang kleurt de hele hemel spectaculair.
Na zonsondergang lijkt het gedaan, maar dan ineens… een half uur na zonsondergang kleurt de hele hemel spectaculair. Fotograaf: Bob Luijks
Een blauw uurtje dat in werkelijkheid uren duurt. Genieten!
Een blauw uurtje dat in werkelijkheid uren duurt. Genieten! Fotograaf: Bob Luijks

Zomer

Bij Zweden denk je misschien niet direct aan aangenaam zomerweer, maar schijn bedriegt. In de zomer is het vaak prachtig, stabiel weer met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Wat je ook doet, het is op deze manier altijd heerlijk vertoeven. Aan het water (je kunt overal een verfrissende duik in het kristalheldere water nemen), in het bos of op het terras bij je comfortabele accommodatie.

De periode dat planten kunnen groeien en bloeien is relatief kort. In de zomer kun je je dan ook vergapen aan een uitbundige bloemenweelde. Beroemd zijn de lupines, al zijn de Zweden daar niet heel blij mee, omdat het eigenlijk een exoot is. Maar er is meer, zoals dieproze gekleurde ooievaarsbekken en wilgenroosjes. Overal zijn hoogveentjes aanwezig. Bijzonderheden als lavendelheide, kleine veenbes en veenpluis komen er algemeen voor, niet overwoekerd door pijpenstrootje. Het behoeft geen betoog dat veel bloemen ook een grote diversiteit aan vlinders en andere insecten oplevert!

Lupines, in Zweden staan de bermen er plaatselijk vol mee.
Lupines, in Zweden staan de bermen er plaatselijk vol mee. Fotograaf: Bob Luijks
Misschien wat minder uitbundig, maar ook de veentjes staan in de zomer vol in bloei.
Misschien wat minder uitbundig, maar ook de veentjes staan in de zomer vol in bloei. Fotograaf: Bob Luijks
Keizersmantel.
Keizersmantel. Fotograaf: Bob Luijks

Wildlife

In Midden-Zweden is de natuur letterlijk eindeloos. Geen wonder dat vele dieren zich hier thuis voelen. Spectaculaire dieren ook. De machtige elanden staan natuurlijk synoniem voor Zweden. Ze kunnen zomaar je pad kruisen (tip: in de zomer hebben ze jongen!). Maar Midden-Zweden heeft meer, zoals beren, wolven, bevers, lynxen, visarenden, zeearenden, kraanvogels, auerhoenders, om maar eens enkele fotogenieke soorten te benoemen. En wist je dat er ook adders en ringslangen te vinden zijn? Natuurlijk kun je zelf je geluk beproeven, maar gelukkig zijn er in Zweden verschillende natuurfotografen en soortspecialisten actief die je graag meenemen op avontuur. Ze doen er alles aan om jou in de best mogelijke positie te brengen. Neem bijvoorbeeld Lars-Erik, een begenadigd vogelfotograaf. Met zijn snelle boot neemt hij je mee op een van de grootste meren van Zweden. Het doel: visarenden kort voor de boot in het gouden ochtendlicht. Licht mee, tegenlicht, steeds met de juiste achtergrond, ofwel een vakman aan het roer.

In Midden-Zweden leven veel beren. Je komt ze zelden tegen, omdat ze op veilige afstand blijven van mensen. Vanuit speciale hutten leg je deze indrukwekkende dieren vast.
In Midden-Zweden leven veel beren. Je komt ze zelden tegen, omdat ze op veilige afstand blijven van mensen. Vanuit speciale hutten leg je deze indrukwekkende dieren vast. Fotograaf: Bob Luijks
Een visarend in het mooiste licht, de gids zorgt voor de beste kansen.
Een visarend in het mooiste licht, de gids zorgt voor de beste kansen. Fotograaf: Bob Luijks
Wilde zwanen zie je bij ons alleen maar als wintergast, maar in Midden-Zweden broeden ze (net als kraanvogels) in de vele aanwezige veentjes.
Wilde zwanen zie je bij ons alleen maar als wintergast, maar in Midden-Zweden broeden ze (net als kraanvogels) in de vele aanwezige veentjes. Fotograaf: Bob Luijks

Andere seizoenen

Het prachtige licht stopt uiteraard niet met de zomer. In de herfst (oktober) verkleuren bomen en struiken in vlammend geel of rood. Sneeuw kun je dan weer noteren voor de winter. En de lente? Die verloopt door het kortere seizoen zeer explosief met eveneens prachtige kleuren en de spectaculaire balts van zowel auer- als korhoen. Kortom, Zweden biedt je magisch licht in combinatie met een spectaculaire natuur dat letterlijk geen grenzen kent. Welke fotograaf wil dat nu niet?

De herfstkleuren zijn een stuk intenser dan in de Lage Landen.
De herfstkleuren zijn een stuk intenser dan in de Lage Landen. Fotograaf: Bob Luijks

Wil je zelf de prachtige natuur van Midden-Zweden beleven, boek dan nu jouw reis bij Amazing Nature Scandinavia. Afhankelijk van je wensen wordt jouw droomreis helemaal op maat samengesteld door de Nederlandstalige Sylvia die inmiddels al vijfeneenhalf jaar in dit natuurparadijs woont.

Eén reactie

  1. Inspirerend artikel Bob. Ik heb veel affiniteit met Zweden, zelfs al ben ik er nog nooit geweest. Het spreekt me telkens weer aan als ik er over lees en beelden van zie. Prachtig! Ik hoop ooit eens naar toe te gaan…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Inspirerend artikel Bob. Ik heb veel affiniteit met Zweden, zelfs al ben ik er nog nooit geweest. Het spreekt me telkens weer aan als ik er over lees en beelden van zie. Prachtig! Ik hoop ooit eens naar toe te gaan…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: