6 tips om het noorderlicht te vinden

Bij veel mensen zal het bovenaan de bucket list staan, Peter le Fevre schreef er laatst al over in een column: Aurora borealis, of het noorderlicht. Dit bijzondere fenomeen, veroorzaakt door geladen deeltjes die van de zon komen en door het magnetisch veld van de aarde aangetrokken worden, blijft veel mensen trekken.

Op zoek naar het groene licht

Begrijpelijk, ik heb het zelf intussen al vele malen gezien, maar ik kan er nog steeds niet genoeg van krijgen. Nu zijn er natuurlijk de nodige georganiseerde reizen te boeken, die op zoek gaan naar het noorderlicht, maar het is ook prima zelf te regelen. Het voordeel hiervan is dat je vrij bent je eigen locatie te kiezen en niet afhankelijk bent van anderen. Maar waar moet je op letten en waar en wanneer heb je de meeste kans? Hieronder een aantal tips met dingen waar ik zelf op let bij het plannen van mijn reizen.

1. Kies het juiste gebied.

Dit klinkt logisch natuurlijk. In Nederland is er ook wel een kans om het noorderlicht te zien, maar verder naar het noorden wordt deze kans aanzienlijk groter. De beste plek is onder de ‘auroral oval’, een donut-achtige vorm die gecentreerd is rond de geomagnetische pool. Aangezien deze meer richting Canada ligt, zul je in Europa verder naar het noorden moeten dan in Noord-Amerika. In Europa ligt deze band over het noorden van Scandinavië, net ten noorden van IJsland en over het midden van Groenland. Dit houdt overigens ook in dat je te ver noordelijk kunt zitten voor het noorderlicht. Ik heb al wel eens op Spitsbergen gezeten waar ik allemaal berichten kreeg dat er zelfs noorderlicht in Nederland te zien was en er bij mij niks te zien was.

Noorderlicht en weerspiegeling
Soms is het Noorderlicht meer een groen gordijn, zonder veel structuur.
Door een fjord mee te nemen in de voorgrond, kun je ook iets met de weerspiegeling doen.

2. Het moet donker zijn.

Ook dit klinkt logisch. Het noorderlicht is vrij zwak en is dus alleen te zien als het echt donker is. In de zomer wordt het in bovengenoemde gebieden niet of nauwelijks donker en zal er dus geen noorderlicht te zien zijn. Ruwweg tussen september en maart is de zon lang genoeg onder de horizon en wordt het donker genoeg om weer noorderlicht te zien, al is dit een beetje afhankelijk van hoever noordelijk je zit.
Houd er trouwens ook rekening mee dat de zon rond midwinter ten noorden van de poolcirkel helemaal niet boven de horizon komt. Geen probleem voor het noorderlicht uiteraard, maar het maakt de periode waarin je andere dingen kunt doen wel een stuk korter. Aan de andere kant is het licht gedurende die paar uur wel weer prachtig.

Het moet echt donker zijn.

3. Het moet onbewolkt zijn.

Het noorderlicht vindt plaats op minimaal 80km hoogte, ver boven de bewolking. Als het dus bewolkt is, zul je hooguit een wat groene gloed door de wolken heen zien. Nu is het van te voren natuurlijk erg moeilijk te voorspellen waar het goed weer gaat zijn, maar toch zijn er wel plekken met beter weer dan anderen. Zo heeft de westkust van Noorwegen (van Lofoten tot Tromsø) een erg wisselvallig klimaat. Dit houdt in dat het onwaarschijnlijk is dat het gedurende een langere tijd bewolkt is. Aan de andere kant is de kans op een week lang stralend weer ook minder. Een ander alternatief waar het weer vaak goed schijnt te zijn is de buurt van Abisko in noord Zweden. Dit ligt net aan de andere kant van de Noorse bergrug, waardoor de meeste regen en bewolking die van de Noordzee komt, aan de andere kant blijft hangen. Hierdoor is dit één van de zonnigste plekken van Zweden. Nog een andere plek, maar een stuk moeilijker te bereiken is Scoresby Sund in oost Groenland. Boven de Groenlandse ijskap hangt vaak een hogedrukgebied, dat voor mooi weer zorgt hier.

Straatverlichting op de voorgrond kan een leuk effect geven, maar het doet wel wat af aan de natuurervaring. Als het half bewolkt is, kan het ook erg mooi zijn het noorderlicht tussen de wolken door te fotograferen.

4. De zon moet actief zijn.

Dit is nog een lastige om te plannen. De zon heeft een activiteitscyclus van 11 jaar en het laatste maximum was in 2014. Dat houdt in dat het volgende maximum in 2025 verwacht wordt. Dat is nog lang wachten, maar uit ervaring weet ik dat, als je maar op de juiste plek zit, de activiteit minder van belang is. Ondanks dat de zon niet erg actief was, heb ik vorige maand toch erg mooie noorderlichtshows gezien. In het gebied rond Tromsø heb ik in zes weken tijd eigenlijk elke nacht die niet geheel bewolkt was iets van noorderlicht gezien. Het is intenser en mooier als de zon actief is, maar anders ook zeker niet saai.

Om het noorderlicht op haar mooist te kunnen zien, moet het onbewolkt zijn.

5. Kies de juiste accommodatie.

Nu je een gebied en de juiste tijd gekozen hebt, is het nog van belang een mooie locatie te vinden. Nu moet iedereen natuurlijk zelf weten welke luxe men nodig vindt (ik moet zeggen dat ik wel erg fan was van de hout-gestookte sauna bij ons laatste huisje), maar de plek is nog wel van belang. Ik vind het zelf altijd het fijnst als je gewoon je huisje uit kunt lopen en meteen kunt fotograferen. Dan hoef je niet als de show begint eerst nog een tijd in een auto te zitten, of tijdenlang bij -20ºC buiten te staan wachten of er iets gaat komen. In dat geval is het handig om een huisje te kiezen waarbij je weinig last hebt van straatlantaarns of andere kunstmatige verlichting. Google Earth is hierbij erg handig om dit van te voren te scannen. Probeer ook te kijken of je een mooie voorgrond kunt krijgen. Dit is natuurlijk iets wat je goed overdag, als het licht is, kunt scouten, zodat je ’s avonds meteen weet waar je naartoe wilt gaan.

Noorderlicht boven de verlichte bergen van Gryllefjord
Bij wat meer bewolking wordt het meer een groene waas die door de wolken heen schijnt. Door gebruik te maken van straatverlichting aan mijn kant van het fjord, werd de berg aan de overkant mooi belicht.

6. Wanneer naar buiten?

Er zijn een aantal soorten voorspellingen voor noorderlicht te vinden op het internet of in apps. Aangezien het ca. 2-3 dagen duurt voor de zonnewind om de afstand tussen de zon en aarde af te leggen, zijn voorspellingen langer van te voren niet heel betrouwbaar. Echt betrouwbaar zijn de voorspellingen op zeer korte termijn (1 uur van te voren). Die komen namelijk van een satelliet die vlak bij de aarde staat en waarmee men dus op korte afstand de verschillende parameters van de zonnewind kan meten. Daarmee kun je dus prima bepalen of je nog even binnen kunt blijven zitten bij de warme kachel, of toch al naar buiten moet. Maar voorspellingen of niet, het loont altijd om regelmatig zelf even te gaan kijken hoe het er buiten uitziet. En bij twijfel even een foto maken, als die lichte band toch groen blijkt te zijn, is er toch echt noorderlicht te zien!

Vergeet niet te genieten!

 

4 reacties

  1. Ik zag net als eerder dit najaar, en nu nog feller die groene gloed door de bewolking heen. In Nederland. Patroon verandering en vetandering in felheid. Bijzonder.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Ik zag net als eerder dit najaar, en nu nog feller die groene gloed door de bewolking heen. In Nederland. Patroon verandering en vetandering in felheid. Bijzonder.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: