Menu

Onderdeel van Pixfactory

Negen winterse foto onderwerpen ter inspiratie

De winter is een periode waarin je als natuurfotograaf flink aan je trekken kunt komen. Vooral wanneer Vadertje Vorst ons land aandoet en een laag sneeuw achterlaat. In deze uitgave van Leuke Lijstjes deel ik 9 onderwerpen die ik in de winter graag fotografeer. Natuurlijk bedoeld om jou te inspireren om ook op een koude winterse dag met je camera erop uit te trekken.
De winter opent een wondere wereld voor de natuurfotograaf
De winter opent een wondere wereld voor de natuurfotograaf. Fotograaf: Hans Brongers

1.Paddenstoelen

Als we aan paddenstoelen denken, koppelen wij dit direct aan de herfst. Toch kan aan het einde van de herfst, zoals begin december afgelopen jaar, plotseling vriezen of zelfs sneeuwen. Als je op zo’n moment door een wit bos loopt, speur dan ook zeker de bosgrond af. De kans is groot dat je een paddenstoel ziet staan met een wit hoedje op.

Een paddenstoel met een winterse hoed op
Een paddenstoel met een winterse hoed op. Fotograaf: Hans Brongers

2.IJshaar

IJshaar, ook zo’n fenomeen dat je aan het einde van de herfst al kunt aantreffen. IJshaar, ook wel de Baard van Koning Winter genoemd, komt vooral voor op dood beukenhout. IJshaar is er alleen onder specifieke omstandigheden. Zo moet de luchtvochtigheid aan de hoge kant zijn en de temperatuur iets boven het vriespunt. Dit zijn de ideale omstandigheden dat de stofwisseling die een bacterie in het dode hout uitscheidt bevriest. De ontelbare en flinterdunne draadjes die dan ontstaan hebben veel weg van haar. Dus, kijk op een vroege vorstige en vochtige ochtend eens rond in een beukenbos. De kans is zeker aanwezig dat je her en der spierwitte plakaten ziet liggen. Dit ijshaar is enorm fotogeniek, maar ook oh zo kwetsbaar. Bij het minste of geringste breken de haren. Ook smelten zij zodra de zonnewarmte de bosgrond bereikt.

De baart van Koning Winter, een wonderlijke maar ook breekbare verschijning
De baard van Koning Winter, een wonderlijke maar ook breekbare verschijning. Fotograaf: Hans Brongers

3.Bladeren op de grond en aan struiken

In de winter kunnen bladeren op de grond of aan een struik ook erg fraai zijn om te fotograferen. Vooral wanneer de zon achter de bevroren bladeren beschijnt. De kleuren van de bladeren krijgen extra kleur. Maar, ook de herfstgekleurde bladeren die van de bomen op de grond zijn gevallen krijgen op een ijzige dag een extraatje mee door de rijp.

Wonderschone kleuren in een kleurig winters blad
Wonderschone kleuren in een kleurig winters blad. Fotograaf: Hans Brongers

4.Bomen

Wanneer je op een vroege ochtend na een nacht met flinke vorst het bos in loopt is het alsof je een sprookjeswereld betreedt. Een laan of een weg door het bos behoort zo wie zo al tot mijn favorieten. Wanneer alles bedekt is met een laagje sneeuw en/of rijp dan loop ik helemaal over van enthousiasme. Maar in deze situatie mag ik ook graag mijn camera met telelens richten op een grote boom en de takken als detail vangen. Schroom ook niet om tijdens een sneeuwbui het bos in of de heide op te gaan. Sneeuwvlokken geven een extra dimensie aan je foto.

Een sneeuwbui geeft een extra dimensie aan de foto
Een sneeuwbui geeft een extra dimensie aan de foto. Fotograaf: Hans Brongers

5.Langs de rivier

In de winter kan er ’s morgensvroeg over de rivier een mooie neveldeken hangen. Een situatie die aanleiding geeft om spannende foto’s te maken. Hierbij gebruik vaak de camera met telelens om zo de nevel naar mij toe te halen.

Winternevel boven de rivier
Winternevel boven de rivier. Fotograaf: Hans Brongers

6.Langs de oever van de rivier

Bij een strengere vorst kun je langs de oever van een rivier vaak interessante ijssculpturen vinden. Deze fraaie creaties laten zich tijdens de vroege ochtend zon op zijn mooist fotograferen.

IJssculpturen langs de over van de rivier
IJssculpturen langs de over van de rivier. Fotograaf: Hans Brongers

7.‘Dubbeltjes ijs’

Wanneer het enkele dagen flink heeft gevroren zie je soms stapels schijfjes in het ijs. Deze schijfjes zijn in feite bevroren luchtbellen van ontsnapte bodemgassen zoals methaan. Een luchtbel stijgt op en komt tegen de onderkant van het ijs aan. Wanneer het water verder bevriest komt er opnieuw een laagje ijs aan de onderzijde van het ijs en de luchtbel bevriest ook. Een nieuwe luchtbel die op dezelfde plek opstijgt bevriest eveneens aan de nieuwe onderlaag. Als dit een paar dagen doorgaat vormt het de schijfjes boven elkaar. Men noemt dit ook wel dubbeltjes ijs. Wanneer je dit ziet, dan begrijp je dat dit fenomeen ook erg de moeite van het fotograferen waard is.

Dubbeltjes ijs
Dubbeltjes ijs. Fotograaf: Hans Brongers

8.Plassen

Bevroren plassen, vooral onder bomen, hebben ook vaak erg interessante vormen en contrasterende kleuren. Op zich is het al leuk om deze vormen te fotograferen, maar een gekleurd blad op of in het ijs kan een meerwaarde zijn.

IJsfiguren in een plas
IJsfiguren in een plas. Fotograaf: Hans Brongers

9.Fruitbloesem

Net als de winter al zijn intrede kan doen in de late herfst, zo kan het ook in het vroege voorjaar nog flink vriezen. Kans op nachtvorst wordt met name door fruittelers angstvallig in de gaten gehouden. Vooral wanneer er al bloesem van bijvoorbeeld een vroege kers aan de fruitbomen zit. Om stukvriezen van deze vrucht te voorkomen begint de fruitteler bij een nachttemperatuur van meer dan 1 graad Celsius water te sproeien. Men noemt dit ook wel het beregenen van de bloesem. Het water vormt een bevroren laagje om de bloesem van niet meer dan 1 graden. Hierdoor kan de vrucht niet bevriezen. Het laagje ijs om de bloemen levert ook prachtige beelden op.

Beregenen van fruitbloesem
Beregenen van fruitbloesem. Fotograaf: Hans Brongers

Een paar adviezen tot slot

Winter betekent niet alleen mooie fotomomenten, het betekent ook rekening houden met de mogelijke gevolgen van kou voor jou en je apparatuur.

  • Een accu loopt tijdens de kou sneller leeg. Steek daarom een of meerdere volle accu’s in je zak.
  • Als je na een ochtend of dag in de kou fotograferen thuiskomt, open je tas dan niet direct in de huiskamer. Je apparatuur is nog zo koud dat warmte in de camera kan condenseren, met alle nare gevolgen van dien. Je memorycard eruit halen en je fototas mét camera daarna weer dichtdoen is geen probleem. Je bent natuurlijk benieuwd naar de resultaten.

Meer adviezen

Fotograferen in het winterseizoen

Zo bescherm je jouw apparatuur tegen de kou

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: