Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 keer vogels in high key

De winterperiode leent zich uitstekend om vogels te fotograferen. Ze zijn makkelijker te vinden doordat er geen blad meer aan de bomen zit en qua licht zijn de omstandigheden ideaal. De grijze dagen maken dat je makkelijker high key foto’s kunt maken. Geen hard licht, dus geen harde schaduwen op de vogel. Je hoeft er dus niet vroeg je bed voor uit en je kunt gedurende de gehele dag fotograferen.
Door in high key te fotograferen, komt de nadruk op het oog van de vogel te liggen.
Door in high key te fotograferen, komt de nadruk op het oog van de vogel te liggen. Fotograaf: Milou Hinssen

Deze zilvermeeuw is overdag gefotografeerd in Schotland. Hij zat op een uitkijkpunt en bleef rustig zitten. Doordat hij wat hoger zat was het gemakkelijk om de lucht als achtergrond te gebruiken en een high key foto te maken.

De Vlaamse gaai is een soort die je eerder hoort dan ziet. Zodra je eindelijk je camera op hem gericht hebt is hij vaak alweer gevlogen. Desondanks, met veel geduld en genoeg afstand, is het een prachtige vogel om te fotograferen.

Zelden poseert de Vlaamse gaai voor je.
Zelden poseert de Vlaamse gaai voor je. Fotograaf: Milou Hinssen

 

Iedereen die ooit jan-van-genten heeft gefotografeerd weet dat ze gemaakt zijn voor high key fotografie. De lijnen van de snavel en de ogen komen prachtig uit met een hagelwitte achtergrond.

De jan-van-gent mag niet ontbreken in dit lijstje.
De jan-van-gent mag niet ontbreken in dit lijstje. Fotograaf: Milou Hinssen

De Grutto, het icoon van de weidevogels in Nederland. Eind februari/begin maart komen de eerste Grutto’s weer terug uit Afrika om in Nederland zich weer voort te planten. Zoals (helaas) vele vogelsoorten heeft ook de Grutto het moeilijk. Wees dus extra voorzichtig als je deze soort wilt gaan fotograferen.

Enorme groep Grutto’s in vlucht.
Enorme groep Grutto’s in vlucht. Fotograaf: Milou Hinssen

Het roze/oranje verenkleed trekt meteen alle aandacht. De contouren van de snavel en de kop worden extra goed zichtbaar door de high key opname.

Flamingo in high key.
Flamingo in high key. Fotograaf: Milou Hinssen

Tuinvogels zijn de perfecte vogels om high key mee te oefenen. Vanachter het keukenraam, droog en warm, kun je zo vaak en zo lang oefenen als je wilt. Het vergt wel wat geduld, ze zijn erg bewegelijk en zitten zelden echt stil.

Klein maar fijn.
Klein maar fijn. Fotograaf: Milou Hinssen

Deze steltkluut komt voor in Noord -en Zuid-Amerika. Door zijn lange roze poten en slanke bouw is het een elegante vogel om te zien. Het, deels, zwarte verenkleed zorgt voor een hoog contrast in combinatie met de witte achtergrond.

De Amerikaanse steltkluut.
De Amerikaanse steltkluut. Fotograaf: Milou Hinssen

Grappige en slimme vogeltjes, de drieteenstrandlopers. Wie wel eens aan de kust komt zal ze zeker herkennen. Uren kun je bezig zijn met het fotograferen van deze  kleine vogels. Deze foto is gemaakt met een iets langere sluitertijd waardoor er beweging komt in de foto.

De vrolijke drieteenstrandlopers.
De vrolijke drieteenstrandlopers. Fotograaf: Milou Hinssen

Deze foto is, in tegenstelling tot de meeste anderen, gefotografeerd met tegenlicht. Dit geeft een beetje een warme gloed over de foto, het maakt dat de high key foto iets zachter is in plaats van het hele harde wit. Vogels in vlucht zijn vrij gemakkelijk in high key te maken, let wel op dat je sluitertijd snel genoeg is, de ISO zal je in de meeste gevallen omhoog moeten doen.

Jan-van-gent landend in de kolonie.
Jan-van-gent landend in de kolonie. Fotograaf: Milou Hinssen

In de winterperiode is de ijsvogel makkelijker te spotten, op grijze dagen valt hij extra op met zijn felblauwe kleed. Een ijsvogel in de sneeuw klinkt leuk, maar is het niet. De soort kan niet goed overleven bij langdurige strenge vorst. De ijsvogel is geen trekvogel dus je kunt hem gedurende het gehele jaar fotograferen. Een klein, vlug en prachtig vogeltje waar iedereen dol op is, ook de IJsvogel leent zich uitstekend voor high key fotografie.

De ijsvogel is geen fan van koude winters.
De ijsvogel is geen fan van koude winters. Fotograaf: Milou Hinssen

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: