1. Gebruik je oren
Vogels maken geluid, ze kunnen zingen, krijsen, snerpen of andersoortig laten weten dat ze in de buurt zijn. Spits je oren en luister waar het vandaan komt. Je oren vertellen je vaak nog eerder dan je ogen wanneer er een exemplaar mogelijk voor je lens kan komen. Ik ga meestal eerst ergens zitten om de omgeving in mij op te nemen en goed rond te “kijken” met mijn oren als primair gereedschap. Daarbij blijft mijn camera in mijn tas.
2. Beproef je geduld
Geduld in de vogelfotografie is essentieel en een hele schone zaak. Vogels kunnen overal heen vliegen en hebben daardoor een grote reikwijdte. Maar ook hebben veel soorten hun vaste plek waardoor het verstandiger is om te wachten tot ze bij jou in de buurt komen dan ze achterna te jagen. Zodra ze je door hebben vliegen ze vaak weg.

3. Wees stil
Hoewel het vrij logisch klinkt is stil zijn een sleutelwoord. Samen met de tip over geduld is dit een ultieme combinatie om te wachten in stilte of te lopen in stilte in de hoop je vogel te zien. Stilte is ook in een andere context noodzakelijk, als je de stilte van de natuur ervaart kom je ook eerder in een flow om te kunnen fotograferen. Persoonlijk vind ik niets hinderlijker dan verstoring door bijvoorbeeld mensen in de buurt als ik de natuur in ga om vogels te fotograferen. Dan laat ik gelijkgestemden waar ik uit vrije wil mee op pad ga buiten beschouwing.
4. Kijk verder dan je neus lang is
Als je geluk hebt wil een vogel wel eens toevallig op ooghoogte zitten maar meer kans om ze te zien heb je als om je heen en vooral omhoog kijkt. Bomen waar je aan voorbij zou lopen zitten vaak vol met vogels in de toppen die je mist als je voor je uit of naar beneden kijkt.

5. Ga op pad zonder verwachting
Ga er niet vanuit dat je die ene vogel op die ene plek gaat vinden. Een dier blijft een dier en laat zich niet regisseren of agenderen. Wanneer je zonder verwachtingen op pad gaat is de beloning groter als je iets leuks voor je lens krijgt, dat zijn de cadeautjes. Laat je verrassen!

6. Interesseer je in je onderwerp
Wanneer je wel specifiek een bepaalde vogel wilt fotograferen is het enorm handig als je je verdiept in de soort. Dat kan door er online of offline over te lezen. Veel informatie over de locatie, leefomgeving, het gedrag, de broed-en paartijd en vooral voor trekvogels, de periodes van het jaar dat ze in ons land aanwezig zijn kunnen je helpen met het vinden van die vogel. Neem eens een kijkje op Vogelskijken, daar vind je veel informatie!

7. Verdiep je in je onderwerp
Het lijkt dezelfde tip als de vorige maar verdiepen kun je ook doen door vaker terug te gaan naar de vogel die jij voor je lens wilt krijgen. Wanneer je met eigen ogen ziet wat er allemaal gebeurt bij de soort waar jij je op gefocust hebt ga je patronen in gedrag herkennen. Daardoor kun je in je fotografie ook de verdieping in gaan en op den duur met meer creatieve beelden terugkomen. Ook hier geldt: kijk goed om je heen, hou je oren gespitst en voel de beleving van wat er om je heen gebeurt.
8. Maak er een project van
Door projectmatig te werk te gaan en vaker die ene soort vogel te gaan fotograferen ga je steeds anders fotograferen. Je zult zien dat de eerste keren dat je een bepaalde vogel voor je lens krijgt dit meer een registratie foto wordt. Natuurlijk kun je hierin steeds je technieken en bijvoorbeeld compositie verbeteren maar ook kan het heel leuk zijn om andersoortige beelden te gaan maken omdat je op een gegeven moment wel veel foto’s van hetzelfde krijgt. Hierdoor word je creatieve brein geprikkeld en ga je anders kijken en ook fotograferen.
9. Vertel de essentie
De essentie van een vogel is dat hij kan vliegen en dus vrij is. Vrijheid is een thema dat ik vaak gebruik in mijn beelden. Dit kun je benadrukken door in de compositie de vogel meer ruimte te geven.
Ook kun je de snelheid van vogels benadrukken door een langere sluitertijd te gebruiken en je camera mee te trekken of juist niet of minder waardoor je vliegbewegingen op een creatieve manier kunt laten zien. Je vertelt hiermee het verhaal van de vogel(s).

10. Zeg meer met minder
De kunst van het weglaten geeft meer nadruk op wat je wilt laten zien. Met minder storende elementen in je beeld maak je het rustiger. En rust is één van de sleutelwoorden die ik nodig heb om in mijn flow te komen. Dit uit zich vaak in lichte high-key beelden zonder verstoring waardoor de essentie duidelijker naar voren komt.

Bonustip: Geniet!
Niks meer en niks minder. Geniet van het buiten zijn en de vogels en geluiden om je heen. Beleef de momenten en voel je net zo vrij als een vogel. Op die manier zul je later je foto’s ook beleven, ze laten jouw ervaring, beleving en ook interpretatie zien van dat moment. Genieten staat altijd voorop!
4 reacties
Mooi en handige tips Pauline met prachtige beelden . Tot 15 april ??
Dank je Johan! En ja tot dan weer!
Dankjewel Rob!
Jij ook succes en tot dan!
Mooi verhaal en fijne foto’s Pauline. Succes de 15de. Rob