10 creatieve manieren om de herfst te fotograferen

De herfst is in aantocht! De bladeren vallen van de bomen en de paddenstoelen schieten uit de grond. Voor velen het mooiste seizoen om te gaan fotograferen. Maar waar begin je? In dit artikel beschrijven we 10 manieren waarop je de herfst creatief kunt fotograferen.
Totaal onherkenbaar en toch puur natuur.
Totaal onherkenbaar en toch puur natuur. Fotograaf: Milou Hinssen

1. ICM

Intentional camera movement (ICM), het bewust bewegen van de camera tijdens het maken van een foto. Een techniek waarbij je abstracte beelden krijgt. Door een langere sluitertijd te gebruiken en de camera naar boven of opzij te bewegen krijg je beweging in je beeld. Veel oefenen is van belang, het ziet er makkelijker uit dan dat het is. Veelal wordt het gebruikt met onderwerpen zoals bomen of vogels. Maar je kunt het overal op toepassen. Zoals mossen, rietstengels, wolkenluchten, etc. In dit artikel lees je meer over ICM.

Abstract en toch herkenbaar.
Abstract en toch herkenbaar. Fotograaf: Milou Hinssen

2. Witbalans

Door je witbalans aan te passen en van de automatische stand af te halen, creëer je gemakkelijk een andere sfeer in de foto. Probeer eens het extreme op te zoeken; zet je witbalans op 10000K in combinatie met herfstkleuren. De warmte zal van de foto af stralen. Een koele witbalans geeft weer een heel ander effect waardoor een onderwerp nog meer uit de foto ‘springt’.

Een koele witbalans zorgt dat de paddenstoel alle aandacht trekt.
Een koele witbalans zorgt dat de paddenstoel alle aandacht trekt. Fotograaf: Milou Hinssen

3. Kunstlicht

Tijdens de herfst worden veel paddenstoelen gefotografeerd met kunstlicht. Een zaklampje (of die op je telefoon) voldoet al. Eindeloos kun je hiermee bezig zijn. Diverse paddenstoelen, maar ook het lampje kun je op verschillende manieren inzetten. Andere voorwerpen die je met kunstlicht kunt fotograferen zijn: spinnenwebben, bladeren en springstaartjes.

Een spinnenweb gefotografeerd met een klein lampje.
Een spinnenweb gefotografeerd met een klein lampje. Fotograaf: Milou Hinssen

4. Bokeh

De naam bokeh komt uit Japan en betekent onscherpte. Bokeh creëer het makkelijkste door een open diafragma en gebruik te maken van tegenlicht. Dauwdruppels op gras zijn ideaal om bokeh te krijgen in je foto’s. Mocht je een paddenstoel willen fotograferen met bokeh op de achtergrond, dan is het goed om te weten dat er genoeg afstand moet zijn tussen het onderwerp en de achtergrond. Zorg dus dat er geen grassprietjes met dauwdruppels direct achter de paddenstoel staan.

Soms heb je geen hoofdonderwerp nodig.
Soms heb je geen hoofdonderwerp nodig. Fotograaf: Milou Hinssen

5. Attributen

Erg leuk om mee aan de slag te gaan is het gebruik van attributen. Zeker voor de macrofotograaf. Door bijvoorbeeld blaadjes deels voor je lens te houden kun je een dromerig effect creëren. Door verschillende kleuren bladeren te gebruiken en deze ook een beetje te draaien krijg je diverse effecten. Daarnaast kun je ook gekleurde papiertjes, kerstverlichting of andere attributen voor je lens houden. Door iets achter je onderwerp te leggen krijg je een nog ander effect. Dit kost wel wat oefening, de bedoeling is over het algemeen dat het onherkenbaar (vaag) in je foto wordt verwerkt. Leuk om mee te oefenen!

Met de blaadjes op de voorgrond creëer je een dromerige sfeer. In deze foto is ook een lampje gebruikt en de witbalans aangepast.
Met de blaadjes op de voorgrond creëer je een dromerige sfeer. In deze foto is ook een lampje gebruikt en de witbalans aangepast. Fotograaf: Milou Hinssen

6. Zwartwit

Vanwege de prachtige herfstkleuren die je in het najaar kunt zien is zwartwit misschien niet het meest voor de hand liggende effect om voor te kiezen. Desalniettemin is het toch het proberen waard. Zwart wit kan een beeld sterker maken, details weg laten vallen of juist versterken en het onderwerp nog beter tot zijn recht laten komen. Symmetrie in een foto is in kleur al vaak geweldig, in zwartwit wordt het beeld meestal nog indrukwekkender! Voor meer inspiratie en tips kun je dit artikel lezen.

Een rustig beeld waarbij de details vanwege het zwartwit effect goed naar voren komen.
Een rustig beeld waarbij de details vanwege het zwartwit effect goed naar voren komen. Fotograaf: Milou Hinssen

7. Vormen en structuren

Bomen, mossen, varens, de natuur heeft ontzettend veel te bieden qua vormen en structuren. Als je goed kijkt, geduld hebt en anders gaat kijken zie je overal in de natuur vormen en structuren ‘ontstaan’. Ze zijn er altijd al maar vallen niet altijd direct op. Door langer naar een onderwerp (bijvoorbeeld een oude boom) te kijken, ga je steeds meer vormen zien. Zoom eens in op een klein stukje van een varen, een stukje boomschors of een slootje langs de kant van de weg. Door langer te focussen en je eigen oog-scherpte te veranderen ga je veel meer details zien.

Hoe langer je kijkt, des te meer je ziet.
Hoe langer je kijkt, des te meer je ziet. Fotograaf: Milou Hinssen

8. Meervoudige belichting

Een techniek die wat oefening vergt. Als je het eenmaal onder de knie hebt is het erg leuk om te doen. Tegenwoordig kun je met bijna alle camera’s deze functie instellen. Je kunt dan kiezen of je twee of meerdere foto’s over elkaar heen wilt fotograferen. Ook hierbij geldt dat deze functie met bijna alle onderwerpen samen gaat. Denk hierbij aan bomen, paddenstoelen, structuren, etc.

Twee paddenstoelen, of is het er toch één?
Twee paddenstoelen, of is het er toch één? Fotograaf: Milou Hinssen

9. Ander standpunt

Even anders dan ‘normaal’. Draai om je onderwerp heen, ga plat op je buik liggen of fotografeer het onderwerp van bovenaf. Talloze opties en mogelijkheden, je kunt letterlijk (bijna) alle kanten op. Het levert vaak verassende beelden op waardoor je foto’s krijgt die je normaal niet zou maken. Wijk eens af van het standaard ‘protocol’ en stap uit je comfortzone!

Een ander standpunt kan een verassende foto opleveren.
Een ander standpunt kan een verassende foto opleveren. Fotograaf: Milou Hinssen

10. Effecten

Niet alle camera’s hebben deze extra functie. En heel eerlijk, als je het wel hebt, zul je het niet of nauwelijks gebruiken. Toch zitten er leuke en grappige effecten tussen. Interessant om een keer iets anders te doen en het kan je wellicht nieuwe inspiratie geven. Je kunt kiezen tussen verschillende effecten. Een aantal effecten waaruit je kunt kiezen zijn: aquarel, fish-eye, miniatuur en speelgoedcamera. Sommige effecten leveren schilderachtige foto’s op, verras jezelf met een nieuwe twist!

Een grappig effect, wellicht een mooie inspiratie voor de toekomst.
Een grappig effect, wellicht een mooie inspiratie voor de toekomst. Fotograaf: Milou Hinssen

 


Wil jij meer weten over creatieve herfstfotografie en er zelf mee aan de slag gaan? Tijdens de praktijkgroep creatieve herfstfotografie leer je in vier dagen alles wat je moet weten om zelf de allermooiste herfstfoto’s te maken. Klik hier voor meer informatie.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: