HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

10 x out of focus

Vroeger (ja, ook ik heb een vroeger) waardeerde ik een foto vaak op z’n scherpte. Absolute scherpte. Waar ligt het en hoe scherp is het? Als macromafkees was dat, naast het onderwerp, vaak allesbepalend bij mijn beoordeling van foto’s. Niet scherp op de ogen? Of erger, op precies het juiste stukje van de ogen? Niet preciés de juiste facetjes? Prullenbak. Resoluut. Weg ermee. Troep. Opnieuw.

Vurig rood
Vurig rood

Een nieuwe, wazige wereld….

Naast het feit dat ik nog steeds ontzettend kan genieten van een scherpte die op het juiste punt ligt, ben ik wel wat genuanceerder gaan denken over het onderwerp ‘scherpte’. Vaagheid. Onduidelijkheid. Schimmigheid. Wazigheid. Met het tegenovergestelde van scherpte kun je óók veel bereiken. Met onscherpte kun je richting bepalen in je foto. Je kunt de kijker meenemen in je beeld. Waar begint hij en waar moet hij naar toe? Vaagheid kun je gebruiken bij verhalend fotograferen. Beeldopbouw. Toen ik dat eenmaal doorkreeg, ging er een wereld voor me open. Niet langer schieten met een dichte lens, maar ópen moet hij zijn! Lucht! De lens moet kunnen ademen! Aaaahhhhhh…………

Mooi of misser?

Een goede foto heeft mijns inziens een juiste verdeling tussen scherpte en onscherpte. Zwart en wit. Twee complementerende helften, als Yin en Yang. Maar waar het vroeger wel eens kon doorslaan in scherpte, slaat het tegenwoordig ook wel eens door in ónscherpte. Omdat ik toch al altijd handmatig scherp stel, is een slinger aan de lens snel gebeurd. Is het niks? Maakt niet uit joh. Gooi je het toch weer weg! Anders wordt het als je bewust op zoek gaat naar deze overdreven onscherpte. Het blijkt ontzettend moeilijk om bij het ontbreken van enige scherpte een interessant beeld op te bouwen. Enkele fotografen hebben dit foefje geweldig goed onder de knie. Althans, dat vind ik. En omdat het toch mijn Lijstenbrijtje is, heb ik er ook wat beelden van mezelf bij gedaan. Gewoon, omdat het kan. En omdat ik er toch wel blij van wordt. Lúcht. Aaaahhhhhh………

1. Door een roze bril

Door een roze bril
Door een roze bril

2. Duizend vergrootglaasjes

Duizend vergrootglaasjes
Duizend vergrootglaasjes

3. Dubbel zien

Dubbel zien
Dubbel zien

4. Life through a lens

Life through a lens
Life through a lens

5. Vurig rood

Vurig rood
Vurig rood

6. Schilderen met (on)scherpte

Schilderen met (on)scherpte
Schilderen met (on)scherpte

7. Mosquito Madness

Mosquito Madness
Mosquito Madness

8. Maagdelijk Wit

Maagdelijk Wit
Maagdelijk Wit

9. Als sneeuw voor de zon

Als sneeuw voor de zon
Als sneeuw voor de zon

10. Een kloddertje roze hierrrrrrr…

Roze romantiek
Een kloddertje roze hierrrrrrr…

 

Deel dit artikel


20
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Christian Wieme op 20 februari 2021 om 20:46

  Helemaal mijn stijl! Ik vind de foto’s dromerig, verhalend en spannend!

 2. Leuk, een keer de focus op onscherpte 🙂
  Ik houd ik zeker van, prachtige foto’s ook ter illustratie van het goedgeschreven stuk.

  1. Door Chris Ruijter op 1 december 2017 om 16:37

   Ha Wouter,

   mooie en leuke woorden!

   grt,

   Chris.

 3. De kracht van scherpte ontstaat door onscherpte. De zonnedauw opname van Loulou is daar een prachtig bewijs van. Verhaal naar mijn art.

  1. Door Chris Ruijter op 1 december 2017 om 16:38

   Dat ben ik volledig met je eens Rob!

 4. Door Chantal van Dooren op 28 november 2017 om 18:38

  Fijn geschreven..prachtige beelden…helemaal mijn stijl en ding!

  1. Door Chris Ruijter op 1 december 2017 om 16:38

   Leuk Chantal!

 5. De foto’s van Loulou en Andrea vind ik geweldig, maar de rest doet me niets………….iets gemist denk ik.

  1. Door Chris Ruijter op 1 december 2017 om 16:39

   Dat ben ik gedeeltelijk met je eens Jan, haha! 😉

   grt,

   Chris.

 6. Door José Ronhaar op 28 november 2017 om 16:02

  Chris, je hebt beslist een eigen stijl, net als Paulien. Ik haal ze er zo uit. Maar ja, ik ben dan ook een “fan” ; het draait dus eigenlijk allemaal om on
  “ontwikkeling”

  1. Door Chris Ruijter op 1 december 2017 om 16:40

   Ja, ten dele, het draait om lekker doen wat je ingegeven wordt, door jezelf, óf door anderen! Leuk José!

   grt,

   Chris.

  1. Door Chris Ruijter op 1 december 2017 om 16:40

   Leuk!

 7. Door Gerrit van Osch op 28 november 2017 om 10:43

  Deze vorm van fotografie laat een magische sfeer zien.
  Alle complimenten.

  1. Door Chris Ruijter op 1 december 2017 om 16:41

   Mooie woorden Gerrit, leuk om te horen!

   grt,

   Chris.

 8. Door Gerrit van Osch op 28 november 2017 om 10:17

  Het is een totaal andere fotowereld welke ongelooflijk veel mogelijkheden bied. Ik noem het de magie van de onscherpte.

 9. Door Bert Faber op 28 november 2017 om 07:32

  Scherp geschreven Chris 🙂

  1. Door Chris Ruijter op 28 november 2017 om 09:29

   Scherp opgemerkt Bert!

 10. Door Veerle Decocq op 28 november 2017 om 06:57

  Zeer creatief vind ik, prachtig.

  1. Door Chris Ruijter op 28 november 2017 om 09:29

   Dat ben ik met je eens Veerle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *