Menu

Onderdeel van Pixfactory

17 rode foto’s

Of het nu cultureel bepaald is, geslachts- of leeftijdgebonden, of gebaseerd op eigen ervaring, kleuren vertellen een verhaal en soms meerdere.
klaproos
Poppy Paradise

Rood

Gevaar

Zo is rood – in ieder geval bij ons in het Westen – de kleur van bloed, die ons waarschuwt voor gevaar. Rood is een signaalkleur, zoals te zien is bij onze verkeersborden. Of bij het uitdelen van een rode kaart. En een blauwe brandweerwagen…dat zou toch minder passend zijn, niet?

Liefde

Rood is tevens de kleur van liefde en hartstocht. Een boodschap die vrouwen met rode lipstick maar al te goed begrijpen.
Rood staat ook voor vreugde en weelde, iets dat bij ons bijvoorbeeld tot uiting komt bij het gebruik van een rode loper.

Maar hoe doet de natuur dat eigenlijk? Willen rode bloemen insecten waarschuwen…of juist verleiden? Is een lieveheersbeestje chronisch verliefd? En wat symboliseert die klaproos?
Ik heb er zelf helaas de antwoorden niet op, maar weet wel dat rood een prachtige kleur is, waar wij mensen gráág naar kijken.
Geniet dus vooral van onderstaande rood overdosis!

1. Rode zee

klaprozen
Rode zee

Een wuivende rode zee van klaprozen applaudisseert voor een zonnige zondagochtend. Voor de zachte en dromerige sfeer is gebruik gemaakt van meervoudige belichting.

Nanda Bussers

2. Doodborstje

Roodborstje
Doodborstje

Dood. Door de kou en honger misschien niet helemaal fit. Te laat om te vluchten voor de kat, die haar in het nauw had gedreven. Ik moest haar begraven, maar niet zonder eerst een foto te maken. Het was bijna poëtisch: Haar rode borstje in de witte sneeuw, verstild en verdrietig. Prachtig.

Pascale Drent

3. Bos der bossen

Beukenbos
Bos der bossen

De foto is gemaakt in het Speulderbos, voor mij het bos der bossen. Als ik hier loop voel ik me altijd nietig tussen al die grote bomen en de sfeer is er fantastisch als het mist, het voelt dan net een sprookje. Dat gevoel heb ik ook met deze foto willen laten zien. Magisch mooi in alle tinten rood.

Brigitte van Krimpen

4. Roodoranje

Roodoranje
Roodoranje

Onderweg naar huis. Langzaam rijdend langs het kanaal. Een prachtige zonsondergang kleurt de lucht roodoranje, met zelfs groene en turquoise tinten. Om dit schilderachtige beeld te creëren, is gebruik gemaakt van een iets langere sluitertijd.

Nanda Bussers

5. Klaproos

Klaproos
Klaproos

Ergens achter mijn huis is een veld vol korenbloemen en klaprozen. En hoewel al vaak gefotografeerd blijven deze bloemen telkens mijn aandacht vragen. Ik kom er tenslotte dagelijks langs. Deze foto is gemaakt nadat ik al meerdere keren in het bloemrijke veld had gestaan. Het resultaat is deze foto waarin in kan verdrinken, omdat het mij bijna doet denken aan een sprookjesachtige onderwaterwereld.

Saskia Jans

6. Fascinerend

Vlieg
Fascinerend

Ik vind het heel fascinerend hoe insecten in elkaar steken als je ze van dichtbij bekijkt. Ook de wat minder “geliefde” gevallen leg ik graag vast. Want ook die zijn bij nader inzien bijzonder en spelen ook een belangrijke rol in de natuur. Neem nou de mooie rode ogen van de vlieg, daar sta je normaal niet zo bij stil. Doordat deze op een geel gekleurd blad zat kon ik die rode ogen extra benadrukken in de foto.

Meeke de Beer

7. Poppy Paradise

klaproos
Poppy Paradise

Het allerliefst fotografeer ik in de buurt, lekker op de fiets, tas achterop en wind door m’n haren. Maar helaas is spannende natuur hier wel heel dun gezaaid.
Gelukkig heb ik een levendige fantasie (…) en als ik daar ook nog eens twee flinke oogkleppen aan toevoeg, dan kan ik me zelfs hier, temidden van het drukke stadsgeweld in een paradijs wanen…
Zo ook een paar jaar terug, toen ik heerlijk lag te dweilen in een veldje klaprozen. Een schijnbaar eindeloze bloemenzee, juffers fladderden om me heen….
Het zag er zó mooi uit, het rook zo lekker, mijn eigen eindeloze natuur, op een strookje tussen de snelweg en de Gamma. 😀

Roeselien Raimond

8. Gemzen

Gemzen
Gemzen

Een koude oktoberochtend op 1 van de hoogste toppen van de Franse Vogezen, Een opkomende zon en een paar gemzen zijn de ingrediënten voor deze plaat.
Als ik deze foto weer zie moet ik elke keer terugdenken aan die prachtige ochtend twee jaar geleden en maak ik de afspraak met mezelf dat ik nog eens terug moet die kant uit.

Stijn Smits

9. Spookkrab

Spookkrab
Spookkrab

Deze spookkrab kwamen we tegen toen we ’s nachts op een strand in Suriname zeeschildpadden hadden geobserveerd. Dat gebeurt met rode lantaarns, omdat rood licht niet verstorend is voor nachtdieren. Deze spookkrabben rennen bliksemsnel voor je uit als je over het vochtige zand loopt. Eindelijk bleef er eentje lang genoeg stilzitten, zodat we hem even goed konden bekijken en fotograferen. In de rode lichtbundel zag het dier eruit als een ruimtewezen, gevangen in een volgspot op Mars. Zijn markante schaduw versterkt het theatrale effect. De computer bleek al dat rood overigens niet aan te kunnen, want na het inladen in Lightroom zag ik alleen maar een overbelicht rood vlak dat pijn deed aan mijn ogen. Pas toen ik de kleurtemperatuur en de verzadiging extreem terugschroefde, kwam het beeld weer terug.

Bart Siebelink

10. Kleine zonnedauw

Kleine zonnedauw
Kleine zonnedauw

Op mijn foto is kleine zonnedauw te zien. Het idee van een vleesetende plant roept fantasieën op bij mijn kinderen. Want wat voor vlees eten ze dan en hoe monsterachtig is die plant dan wel niet?
Het valt haast tegen als je bemerkt dat plantje slechts een paar centimeter groot is. Maar wat een schoonheid als je dichterbij kijkt. Die glinsterende kleverige druppeltjes waar insecten zo door worden aangetrokken, vooral als de zon erop schijnt, trokken ook mijn oog. Ik heb de foto met een kleine scherptediepte genomen en in de achtergrond net zolang gezocht totdat deze haakvormige curve van glinsteringen een mooie slingerlijn naast mijn hoofdmodel vormde.

Greet van der Meulen

11. Lichtexplosie

Lichtexplosie
Lichtexplosie

Aan de Westkant van de Biesbosch is wat meer open water, waardoor de zon volop ruimte heeft om op het dampende water z’n werk te doen; het veroorzaken van een lichtexplosie in de vroege ochtend. Ben je vroeg genoeg, dan is blauw de overheersende kleur, waarna alles snel oranje kleurt met in de schaduwpartijen fel rood. Op zo’n ochtend gebeurt er zo ontzettend veel met het licht dat het nauwelijks is vast te leggen in één foto. De fotograaf altijd wat beduusd achterlatend. Zo rood was het niet eerder …

Bas Breetveld

12. Hortensia

Hortensia
Hortensia

Het is een blad van de hortensia quercifolia, eikenblad hortensia in goed Nederlands. Deze sierstruik staat in mijn achtertuintje en vertoont elk jaar weer gelijktijdig alle gradaties van lichtgroen, via geel, oranje en rood naar bruin. Wat de foto bij mij oproept is puur het esthetische aspect: mooie kleuren, mooie structuur en symmetrie. En verder past hij in mijn immer voortgaande pogingen vlak bij huis de schoonheid van de plantenwereld in beeld te brengen.

Ward Habets

13. Koraaljuffer verstrikt in de Zonnedauw ofwel Lady in Red (of death?)

Koraaljuffer verstrikt in de Zonnedauw
Koraaljuffer verstrikt in de Zonnedauw ofwel Lady in Red (of death?)

Wat roept het bij mij op: waar was ik in ’s hemelsnaam mee bezig?! Ik heb haar nog proberen te redden namelijk. Het werd helaas een sterfgevalletje. Iedereen die zo’n plantje en de vleugels van een juffer wel eens van dichtbij heeft bekeken, weet dat het onbegonnen werk is. Na de mislukte poging kon ik natuurlijk niets anders doen dan er proberen een mooie plaat van te maken, voordat…….. Eigenlijk een bijzonder natuurgebeuren ….. plantje eet beestje nadat beestje eerst van plantje eet. Overigens nog best moeilijk om tussen al dat kitscherige bling, bling van de Zonnedauw een rustig ogende foto te maken.

Ellis Pellegrom

14. Voor de hand liggend

vliegenzwam
Voor de hand liggend

Voor de seizoensopdracht(herfst) van Nederpix had ik diverse opnames gemaakt. Het thema was: Rood.
Een vliegenzwam was dan ook voor de hand liggend. Ik zag dit blaadje op de hoed liggen. Dat vond ik wel een leuke toevoeging anders werd het wat saai. Door de regen waren de kleuren nog intenser. Als ik een vliegenzwam zie betekent dat voor mij dat de herfst echt begonnen is. Een vliegenzwam maakt me altijd blij.

Nel Appelmelk

15. Rode heidelucifer

Rode heidelucifer
Rode heidelucifer

Rode heidelucifer, een korstmos dat o.a. op de Hoge Veluwe te vinden is. Ik hou er van om klein spul groot neer te zetten. De sneeuw en twee stops overbelichten geven zachte kleurtjes; diafragma 2.8 veel onscherpte. Het felrode van de mosjes trekt alle aandacht naar zich toe. De vage schuine lijnen vanuit de bovenkant doen mij denken aan een verschijnsel als het noorderlicht. Het is een lekkere dromerige opname geworden.

Ronald van Dijk

16. Masterclassbijeenkomst

klaprozen
Masterclassbijeenkomst

Tijdens een masterclassbijeenkomst had ik het genoegen met de groep op een veld vol klaprozen te mogen fotograferen. Na een tijdje de gebruikelijke foto’s gemaakt te hebben zoem je, letterlijk en figuurlijk, steeds verder in op de bloem. Al kijkende in de bloem zelf, valt het kroontje in het midden al snel op. Deze is omlijst door de meeldraden. Een schuine hoek maakt de compositie zo, dat je een diagonaal van de linkerbovenhoek naar de rechter onderhoek krijgt en er net even wat meer spanning in het beeld zit. Door het kiezen van de juiste invalshoek van het licht, krijg je er wederom wat extra spanning in en is de compo goed. Door te spelen met het diafragma, kun je zorgen voor een deel scherpte op je hoofdonderwerp en een deel onscherpte voor het dromerigere effect. Door dit dromerige krijgt het hoofdonderwerp net even meer aandacht.

Ed Michels

17. Klaproosknopje

Klaproosknopje
Klaproosknopje

Eigenlijk was ik op zoek naar libellesn. En na lang zoeken, niet gevonden. Maar ik was niet voor niks zo vroeg opgestaan, dus een ander onderwerp zoeken. Klaprozen zijn heel dankbaar. Ze knallen van je scherm. Ik maakte er een uitdaging van om ze eens anders dan anders te fotografen. En zo kwam ik thuis met deze compositie van een rozenknopje dat op klappen staat. Simpel, eenvoudig en kleurrijk.

Pascale Drent

 

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: